Dawe píše: ↑8. 12. 2024, 10:40
david.2 píše: ↑8. 12. 2024, 8:14
No to bych nesouhlasil,tyhle předválečný stroje jsou právě to,co jsem měl na mysli..
Nesouhlasit muzes, ale nerad prosim lidem at takhle experimentujou s vretenikem S28.
S28 ma vreteno ulozene v kluznych pouzdrech, ktera navic nejsou tlakovana cerpadlem, ale jen tihove, nejsou to hydrostaticka ale hydrodynamicka loziska. Kinematicka viskozita protekaneho oleje je u nich naprosto klicova.
A na jakou viskozitu jsou navrzena mas na predchozi strane v grafu- jakykoliv motorak bude mit i pri pokojove teplote 6x vyssi viskozitu. V chladu to uz dela radovy rozdil. A tim i radove mensi prutok.
Dalsi vec je, ze pri realnem stavu S28 a jejich kovovo-lamelovych filtru se takhle viskozni olej na vrchni listu za studena bud nedostane vubec, nebo pozde a v malem mnozstvi. Vse zhorsuji pricpane odtokove kanaly pod olejoznakem a vstupni sitka s klasickym slemem.
V praxi to pak dopada tak, ze kluk koupi S28/S32 a precte si takhle nekde "at da klidne motorak". Nateseny "docasne" naleje 10W40 nebo M6AD co ma doma a loziska pridre nebo rovnou zadre, protoze si mysli ze ta jedna kapka za minutu, ktera po peti minutach slavne kapne olejoznakem je v poradku. A pak na fcb v nasi skupine venovane tem soustruhum shani vreteno s pouzdry. V poslednich letech takhle dopadli uz tri, dvema jsem pomohl splasit ND nebo opravit, jeden S28 sel nakonec pekne po M6AD terapii do srotu.
Nekteri pravda nezadrou, to jsou ti, jejichz pouzdra uz maji takovou nevymezenou vuli, ze ten radove nizsi prutok uz nevadi, tam uz neni co pokazit.
Ano,máš pravdu. Neuvědomil jsem si několik věcí:1.) že do strojařiny se dneska s..kdejaké ajeto,kterého znalosti začínají a končí tím,co se dočte-když zvládá-na facebookvici. Tam je třeba skutečně začít od začátku,např. funkce matka-šroub a postupnými malými krůčky k cíli. 2.) motorovým olejem jsem myslel něco,co maže,ne to,co dědek lil do traktoru a cpe to tam jen pro to,že toho má v přístavku za kůlnou ještě půl sudu.. Tzn.opravuju,je tam třeba lít -když už -něco moderního,kvalitního.3.) bavíme se o mazání strojů,tedy ne vraků,které měly být už 3-10x na generálce,přesto jsou pořád používány s odůvodněním,že majitel-převážně kutil neumětel nepotřebuje honit desetiny,ale stačí mu jednou za měsíc okopat z kusu drátu do betonu ,,čep '', mají rozmlácené mazací trubky a ty,které nejsou dobité nebo urvané ,jsou aspoň ucpané. Tam je v podstatě jedno,co do toho nalejou,protože zadřou na cokoli -pomůže jen rozebrání a vyčištění/případně přetavení.Jak tady píše kolega,synťák ve vřeteníku brusky funguje spolehlivěji,než původní předepsaná náplň-ale u strojařiny se holt musí myslet trošku víc,než u vyorávání brambor..