Kterou mesa kartu je lepší použít
kombinace 5i25 a 7i76 nebo ethernetovou 7i76e
Dají se karty sehnat někde v ČR, pokud ne, prosím doporučte mi jinou kartu, která půjde použít s 5osým CNC ideálně za podobnou či nižší cenu.
Díky za odpověď.
Mesa karta
ahoj, tady se něco píše viewtopic.php?t=12761 vyhledal google
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
To Vits: Není až tak problém, že se jedná o výběhovou věc. Na takové věci se v Linuxu nehraje, s Linuxem rozjedeš i 40 let stare elektro komponenty. Problém je v tom, ze k 5i25 se shani blbe pocitac. Pokud pouzijes neco s ethernetem, budeš mít větší šanci, že k tomu seženeš za 20 let PC.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
presne tak
a k tomu to ze mezi 5i25 a podrizenou kartou potrebujes specialni kabel s omezenou delkou
k te ethernetove obyc ethernetovy s delkou cca az 100m
tudiz pc muze byt v panelu s monitorem a karta v rozvadeci
s 5i25 resis typicky dlouhe kabely k monitoru a klavesnici protoze pc bude v rozvadeci coz prinasi ruzne dalsi problemy
proste je kolem toho mnoho neprijemnych detailu ktere ti ta ethernetova verze velmi usnadni
a k tomu to ze mezi 5i25 a podrizenou kartou potrebujes specialni kabel s omezenou delkou
k te ethernetove obyc ethernetovy s delkou cca az 100m
tudiz pc muze byt v panelu s monitorem a karta v rozvadeci
s 5i25 resis typicky dlouhe kabely k monitoru a klavesnici protoze pc bude v rozvadeci coz prinasi ruzne dalsi problemy
proste je kolem toho mnoho neprijemnych detailu ktere ti ta ethernetova verze velmi usnadni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
konečně jste mi dali za pravdu...
že Ethernet karty davaji smysl...
Je to cca šest let co mě tady někdo přesvědčoval (už nevím kdo), že PCI karty budou vždycky větší jistota pro realtime aplikace jako CNC systém apod. a že Ethernet nebude nikdy spolehlivý na úlohy v reálném čase. No hol časy se mění
Ale jsem rád, že potvrzuješ Ethernet OK...

Je to cca šest let co mě tady někdo přesvědčoval (už nevím kdo), že PCI karty budou vždycky větší jistota pro realtime aplikace jako CNC systém apod. a že Ethernet nebude nikdy spolehlivý na úlohy v reálném čase. No hol časy se mění

Ale jsem rád, že potvrzuješ Ethernet OK...
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No pro cnc aplikaci mi to nikdy neudelalo problem. Ted resim trosku presnejsi masinu a tam myslim uz problem vylezt muze. (0.0001mm) ten realtime kvuli ethernetu neni striktni jako u pci varianty kde ma vyssi prioritu nez kernel. Kdezto u ethernetu je to vpodstate prioritizovana uzivatelska aplikace. Takze bych to stale bral s rezervou. Ale v beznych cnc aplikacich se to v realu osvedcilo bez problemu. Takze porad bych to bral nejak takto. Vlastne nejde o hardware jako takovy ale o softwarovou architekturu ktera se podrizuje beznym ethernetovym driverum. Napr. U ethercatu jsou z tohoto duvodu drivery k sitovkam vlastni. Aby se nemuselo jit do userspace a nepouzivaji se tudiz interupty.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)