Alternativní oprava projetého lože
Zdravím, nedávno jsem dostal takovýhle nápad. Dejme tomu, že mám na soustruhu projeté lože třeba o 0,5 mm. Místo toho abych nechával přerovnat celé lože, tak bych pouze vylil ten lavor nějakou klouznou hmotou nebo jiným vhodným materiálem a pak to dorovnal/doškrabal do roviny s neopotřebovanými konci lože. V principu by to asi mohlo fungovat. Vidím problém hlavně v tom jestli existuje materiál, kterej by něco takového vydržel.
Co si o tom myslíte ?
Co si o tom myslíte ?
jo je na to spešl hmota : https://www.movychem.cz/kluzne-hmoty/28 ... mota-fluid
Moc bych tomu nefandil. Ta hmota potřebuje nějakou minimální sílu, aby se neodchlipovala. Musel bys do toho lože vyfrézovat kapsy, aby se to "chytlo".
Navíc je to v místě, kde to je extrémně zatížené nečistotami. Do těch kluzných hmot se to snadno zamačkává.
Do toho bych se nepouštěl.
Navíc je to v místě, kde to je extrémně zatížené nečistotami. Do těch kluzných hmot se to snadno zamačkává.
Do toho bych se nepouštěl.
Osobně s tím zkušenost nemám ale asi bych se bál přechodu mezi litinou a kluznou hmotou. Nikdy to asi nebude dokonalý a ty hranky na “přechodu” by mohly škodit?
I když kdo ví…
I když kdo ví…
FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Hlavně bych se bál, že by se to na tom přechodu začlo odloupávat. Ještě by se možná dal použít "tekutej kov", kterej by přece jen mohl být o něco odolnější proti tomu zamačkávaní nečistot, jak psal Milan199. Nebo to dobře zakrytovat.
Asi nezbyde nic jinýho než koupit vylítanou mašinu a experimentovat
Asi nezbyde nic jinýho než koupit vylítanou mašinu a experimentovat

Zrovna u tohoto bych moc neexperimentoval.
Ceny mašin šly nyní hodně dolů - končí celé firmy a už ani překupníci to nemají kam dávat.
Vyčíhal bych si něco solidního kde doleješ oleje, vyčistíš nádrž na kapalinu a děláš ...
Víc otravný jak lože bejvá vylítanej suport. Na horizontce mám vytmelenej stůl zničenej po bejvalích majitelích, a drží to dobře, neodlupuje se to, ale ta vrstva byla větší a nic po tom nejezdí, pokládá se na to. Zalepený díry po rozvrtání ve svěráku taky drží, ale taky je tam vrstva.
Osobně moje rada je, vykašli se na tu myšlenku, po republice dělá spousta starejch mašina a dělá se na nich dodnes. Z hlediska přesnosti to nebude mít až takovej vliv. Z hlediska tuhosti to není jen o vrchních plochách lože, ale i o spodních, o protiploše, tj. spodek suportu. Pokud je lavor dole, nahoře bude sud atd..
Pořiď mašinku a dělej špony
Osobně moje rada je, vykašli se na tu myšlenku, po republice dělá spousta starejch mašina a dělá se na nich dodnes. Z hlediska přesnosti to nebude mít až takovej vliv. Z hlediska tuhosti to není jen o vrchních plochách lože, ale i o spodních, o protiploše, tj. spodek suportu. Pokud je lavor dole, nahoře bude sud atd..
Pořiď mašinku a dělej špony

Naposledy upravil(a) DwPetr dne 24. 12. 2024, 4:55, celkem upraveno 1 x.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Alternativa za šrabání je , nalepit lišty ze Zedexu
Díky za nabídku, ale zatím není potřeba.
Jinak nalepením zedexu na křivý lože bych si fakt moc nepomohl, stejně by se to pak muselo celý škrabat.
Smyslem mého napádu mělo být vyhnout se nutnosti opracovat celé lože, zajišťovat rovnoběžnost s osou vřetene apod... Prostě bych jenom vyplnil díru, srovnal s nevyběhanejma koncema a v ideálním případě vesele soustružil