lepení malých a tenkých nemagnetických plechů, obrobků pro frézování či broušení na plocho

obrabeni na klasice
Odpovědět
ovi-ivo

10. 6. 2024, 8:54

Ahoj,
teď mě vznikl malý problém, se synátorem sme opravovali hračku a bylo potřeba vytvořit kontakt z plechu 0,2mm tlustého a já měl jen tl.0,45 tak mě napadlo to nějak přilepit na hliníkovou kostku a obrézovat na tu tloušťku.
Otázka zní čím to přilepit zafichovat, aby to šlo, rychle zaschnulo, neuletělo, a pak šlo sundat bez pokrčení. přišroubovat nechci.

Máte nějaký osvěčený postup?

dobudoucna bych to chtěl použít i na ofrézování krajů štítků aby to bylo pěkný a tak.
nebo přebroušení plechu, který není magnetický
.
Nestojím o rady typu tak si kup plech tl 0,2mm

Předem děkuji.
lapa
medaile za lepsi forum

10. 6. 2024, 9:50

Na malem soustruhu jsem ztencoval prilepenim obrobku (obvykle plechu nebo podlozky jako vychoziho materialu) na licni desku pomoci geloveho vterinaku a pak sundaval ohratim horkovzduskou - teplota postupne nahoru, az to povolilo - nepamatuji, zda 150 nebo az 250 stupnu, nevim ...

Gelovy vterinak kvuli moznosti postupnym pohybem obrobku po desce vytlacit prebytecny vterinak na minimalni tloustku - tech potrebnych par sekund to dalo k dispozici.

Kdyz si predstavim misto licni desky stul XY a misto soustruzeni frezovani, tak bych to videl jako ekvivalentni obrabeni - ovsem hobikovsky pohled :).

Otazka je, jak moc presne chces mit tech cilovych 0.2mm vzhledem k tomu, jak se ti podari "rozpatlat" tloustku lepici vrstvy.

A samozrejme se muselo opracovavat s citem, aby se "obrabeci teplo" neprojevilo povolenim lepidla :).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
zverodoktor

12. 6. 2024, 11:26

Ahoj,
aby lepidlo nakoniec rýchlejšie utuhlo aj v strede, môžeš na druhú plochu (bez lepidla) stgreknúť akcelerátor na sekunďak v spreji.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
lapa
medaile za lepsi forum

12. 6. 2024, 1:50

zverodoktor píše: 12. 6. 2024, 11:26 Ahoj,
aby lepidlo nakoniec rýchlejšie utuhlo aj v strede, môžeš na druhú plochu (bez lepidla) stgreknúť akcelerátor na sekunďak v spreji.
To mi nejak neni jasne - vterinak nevysycha, ten myslim tuhne chemickou reakci na Fe (nebo mozna i jine kovy) ionty.
Takze mi ten stred nedava moc smysl a navic - tim akceleratorem asi ztuhne hodne rychle a neda mi tu casovou prodlevu pro usazeni - proto jsem zminoval gel - navic gel lip eliminuje nutne existujici nerovnosti mezi deskou a obrobkem.
Ale muzu se mylit ... :)
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
zverodoktor

12. 6. 2024, 5:23

lapa píše: 12. 6. 2024, 1:50 To mi nejak neni jasne - vterinak nevysycha, ten myslim tuhne chemickou reakci na Fe (nebo mozna i jine kovy) ionty...
S tými sekunďákmi to nieje až také jednoduché. Existuje celý rad rôznych druhov s rôznymi mechanickými vlastnosťami ale aj rúznym spôsobom vytuhovania. Tie najstaršie typy polymerovali vlhkosťou a pomáhalo na súčasť dýchnuť. Dnes sú sekunďáky vytvrdzujúce vlhkosťou, kovovými iontami, tlakom (obsahujú nanokapsule s tužidlom, ktoré sa tlakom "popraskajú", napríklad pri doťahovaní závitu a isto aj ďalšie špeciálne druhy. Tie najobyčajnejšie však zväčša stále využívajú vlhkosť a tým pádom pri lepení väčších plôch nemusí dôjsť k dostatočne rýchlemu vytuhnutiu v strede plochy a práve na to slúži ten sprej. Ja som to okukal v trochu inom garde ako opisuješ, s použitím maskovacej pásky.

https://www.youtube.com/watch?v=Clu_oJa6tT0
https://www.youtube.com/watch?v=e-coDYZCmEw

Výhoda je, že vo väčšine prípadov netreba nič zahrievať, stačí mierne podpáčiť.
Ak máš nejaký vyskúšaný gélový sekunďák ktorý ti dobre funguje, hoď sem prosím ťa obrázok, alebo link
r4cv

12. 6. 2024, 5:31

Loctite LT454. Pouzivam a spokojnost.
lapa
medaile za lepsi forum

12. 6. 2024, 8:13

Jako hobikovi mi stačí Loctite Super Bond PowerFlex gel 2gramy (malá tubicka) - běžné markety.
Ale lepím občas a málo.
misob

1. 1. 2025, 11:42

r4cv píše: 12. 6. 2024, 5:31 Loctite LT454. Pouzivam a spokojnost.
Ahoj, tiež som skúsil ten Loctite 454. Prilepil som k sebe 2 ks hliníku a po nahriati teplovzdušnou pištoľou a miernom násilí som dokázal tieto 2 kusy rozdeliť . Bol by som rád keby to šlo úplne bez násilia ale čo už. Najviac ma ale trápi že to lepidlo nedokážem ničím vyčistiť z hotovej súčiastky. Viete poradiť nejaký konkrétny čistič ktorým to ide ?
r4cv

1. 1. 2025, 12:00

nikdy som to nepotreboval čistiť. ale po vytvrdnutí je to proste tvrdé a nerozpustí to asi nič. teraz lepím bakelit a pretoky čistím nôž + obrúsenie.
zverodoktor

1. 1. 2025, 12:20

misob píše: 1. 1. 2025, 11:42
r4cv píše: 12. 6. 2024, 5:31 Loctite LT454. Pouzivam a spokojnost.
Ahoj, tiež som skúsil ten Loctite 454. Prilepil som k sebe 2 ks hliníku a po nahriati teplovzdušnou pištoľou a miernom násilí som dokázal tieto 2 kusy rozdeliť . Bol by som rád keby to šlo úplne bez násilia ale čo už. Najviac ma ale trápi že to lepidlo nedokážem ničím vyčistiť z hotovej súčiastky. Viete poradiť nejaký konkrétny čistič ktorým to ide ?
Hľadaj "čistič sekundového lepidla". Malo by byť rozpustné v acetóne, ale to sa môže podľa typu líšiť. Možno chloroform.
Aby sa to nemuselo čistiť, používajú tam tí čo sa im nechce z obrobku škriabať sekunďák trik s tou modrou páskou. Funguje to bezvadne.
misob

3. 1. 2025, 9:41

Ten Loctite 454 mi ide vyčistiť odstraňovačom kyanoakrylátvých lepidiel. Ale ide to pomaly a minie sa toho dosť. Ten odsraňovač už ale nepoužívam. Najviac sa mi osvedčilo zaschnuté zvyšky lepidla na súčiastke ešte nahriať teplovzdušnou pištoľou (zdá sa mi že potom je to lepidlo viac krehké) a postupne zoškrabať duralovým plieškom s dokonale ostrou pravouhlou hranou (niečo ako špachtľa). Povrch je pekný lesklý, nepoškriabaný a takto som dnes vyrobil z 2mm duralového plechu 2 štvorčeky 120 mm x 100mm x hrúbka 1,6mm (s presnosťou hrúbky + - 0,015) ofrézované z oboch strán čelnou 50mm frézou.
lubbez

3. 1. 2025, 10:25

Plech samozřejmě vteřiňákem přilepíš, ovšem 0,2 mm posléze neodlepíš. Budou poprasené okraje a celkově se ten plech zkroutí teplem. Je to praktická zkušenost s hliníkem a nerezí, překvapivě nerez je horší. Nakonec si koupíš plech požadované tloušťky stejně jako já :lol:
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“