Monitor na modelování
stejně, mám 2x Dell S3221QSA, 60hz mi v pohodě stačí (v porovnání s 120hz), možná by to mohlo být málo při použití spacemouse, ale na natočení, skicování a modelování v pohodě, ještě je potřeba vzít v potaz stroj na kterém to poběží, na starším notebooku to bylo zasekané, na desktopu stoupla spotřeba grafiky v idle z ~5 w na 30 w , což tedy při modelování bude i tak vyšší, ale na stroji primárně pro programování to trochu zamrzelo, na novém notebooku pohoda.tumlik píše: ↑13. 1. 2025, 12:03řešil jsem to stejný na začátku minulého roku, blbý oči, noťas, 3d modelace atp. nechal jsem si poradit od kamaráda a vzal 2x32 palcový delly vedle sebe zakřivený, na tu prohnutou plochu jsem si zvykl hned, co je ale obrovský přínos jsou ty dvě plochy, dneska už si to nedovedu představit něco kreslit na jednom monitoru, ty zahnuté vedle sebe mně připadají přirozenější, seděl jsem i u dvou rovnýchfmodel píše: ↑12. 1. 2025, 7:57 Zdravím
Tak zjišťuju že bez brýlí na kreslení na 17" noťasu už moc nevidím ,tak začínám přemýšlet o nějakém monitoru asi tak 32 - 36" ale nevím jestli klasiku plochej nebo prohnutej ? Co by jste si vybrali třeba na Alze ? plochej nebo prohnutej ? Myslím tak za 5-15000 Kč![]()
Co se týče zakřivení, tak na 2x 24" v pohodě ploché, ale na ty 2x 32" už bych ploché nechtěl..
- Zdenek Valter
Šmaria jean vždyť jsem to psal !! 27" není pro 4k přečti si to prosím!!
BTW Samsung není čínskej

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
https://www.alza.cz/32-philips-325e1c-d5650475.htm
použivám 6 mesíců.....naprostá pecka pro mě na fusion........
na čtení a blízké okolí používám brejle ale když si upravim vzdálenost tak modeluju bez....
použivám 6 mesíců.....naprostá pecka pro mě na fusion........
na čtení a blízké okolí používám brejle ale když si upravim vzdálenost tak modeluju bez....
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Tak jsem to teď zkoušel. U 60Hz když vemu v prohlížeči boční táhlo a jedu textem, tak musím jet pomalu, aby se text nerozmázl a stále jsem viděl co se tam píše.
Kdežto u 144Hz můžu jet daleko rychleji a text zůstává stále čitelný.
Dracekvo, co to mas za monitor? Schvalne som to teraz vyskusal a citat sa to da normalne. Jedine, ze by si tak rychlo vedel citat. Za mna - kupte si, co vsm vyhovuje, ale fakt netusim, k comu by mi v solidworkse bol monitor s vysokou obnovovacou frekvenciou. Pre mna je dolezitejsie, ze ma z toho monitora ani po 12 hodinach nebolia oci. Ja som si napr. na zahnutu obrazovku nezvykol. Ale niekomu to vyhovuje.
Rozdíl mezi 60Hz a 144+ Hz je asi jako mezi klasickým SSD a magnetickým diskem. Při přechodu z magneťáku na SSD je rozdíl nepatrný, ale když je přechod opačný, tak si člověk rve vlasy jak je to všechno pomalé.jean píše: ↑13. 1. 2025, 5:51 Dracekvo, co to mas za monitor? Schvalne som to teraz vyskusal a citat sa to da normalne. Jedine, ze by si tak rychlo vedel citat. Za mna - kupte si, co vsm vyhovuje, ale fakt netusim, k comu by mi v solidworkse bol monitor s vysokou obnovovacou frekvenciou. Pre mna je dolezitejsie, ze ma z toho monitora ani po 12 hodinach nebolia oci. Ja som si napr. na zahnutu obrazovku nezvykol. Ale niekomu to vyhovuje.
Vyšší frekvenci poznáš nejvíc při otáčení s modelem. Pokud máš 3D myš, otáčení je přesnější a rychlejší.
Nehledě na to, že 27" QHD IPS se 144Hz stojí od 6 000. Tam fakt není co řešit.
- Zdenek Valter
- Zdenek Valter
Promiň, ale kde jsi to napsal?
Zde máš odkaz jen na jeden monitor HP takže značka jen jedna bohužel. Nejsem telepat a proto nevím které další značky jsou pro Tebe ty pravéjean píše: ↑13. 1. 2025, 1:15 No, mám hlavne priame porovnanie s normálnymi značkami.
Ak je treba šetriť, ja by som odporučil toto, síce len 27 palcov, ale určite to bude mať fajn obraz https://www.itzoo.sk/p/3392/hp-z27n-g2-a?pp=289dff07

Na druhou stranu to že si myslíš, že třeba HP nebo Dell dělají monitory lepší než třeba Samsung je trochu mimo realitu.
Monitory pro ně vyvíjí jiné firmy, třeba i ten Samsung.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
CityGO nebo Smart je taky vozítko co doveze z bodu A do bodu B, a přesto i ti co nejsou závodníci jezdí v Superbu, nebo A6, nebo v Jeepu s HEMI.
Když vezmu do ruk slabší telefon než Ultru, tak mi ta pomalost displeje vadí hned na první pohled. U těch monitorů je to to stejný. Samsung je v jejich výrobě na špici.

Když vezmu do ruk slabší telefon než Ultru, tak mi ta pomalost displeje vadí hned na první pohled. U těch monitorů je to to stejný. Samsung je v jejich výrobě na špici.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Jen par postrehu:
Zaobleny urcite ne, da se na to pri kresleni casem zvyknout, ale proc to delat? A kdyz uz nic, tak u plocheho si muzes pri modelovani nejakeho patvaru prilepit vec na monitor isolepou a obkreslit ho. Obcas to tak delam.
Pokud nekreslis prevazne nejake specificke podlouhle veci, vykasli se na sirokouhle, vol klasicky 16:9. Nudle te bude omezovat vyskove. Je mnohem lepsi kdyz budes mit 30" 2560x1600 nez nudlicku se stejnou uhloprickou s vyskou 1440 bodu.
Na 4k se u tak malych uhlopricek vykasli, to ma vyznam az tak od 43".
120/144Hz urcite ano, ze neni rozdil mezi 60Hz muze rict jen ten kdo to nikdy nevidel. Pohyb je daleko plynulejsi a a presnejsi a obraz v pohybu citelnejsi nerozmazany. Ale je to o penezich. Pokud to bude mimo limit, je to asi prvni vec kterou zkrouhnes.
Radeji nez za Hz si priplat za IPS. U vetsich monitoru na ktere cumis zblizka byvaji VA technologie casto dost nehezke, protoze pouzivaji panely puvodne urcene pro televize, coz neni uplne idealni jemne receno, nebo je to jinak ojebane kvuli cene. U TV jsou pozorovaci uhly sumak protoze se na ni divas z dalky, ale u monitoru to muze byt problem. I kdyz 30" neni zas tak moc. Pokud ale mas moznost monitor videt a kvalita obrazu ti vyhovuje, proc ne i VA. Na OLED zapomen.
Vykasli se na prehrsel dalsich funkci jako repracky, usb huby, milion vstupu, HDR, 80bitove barvy a podobne nesmysly ktere u modelovani nikdy nevyuzijes. Monitor ma monitorovat a cim vic nesmyslu tam bude, tim min penez zbude na obraz.
Neni od veci zkontrolovat, jestli ma monitor RGB usporadani subpixelu a ne BGR, coz se ve win muze jevit rozmazane. I kdyz tohle se tyka spis vetsich monitoru.
Nektere modely naji sitovy adapter zvlast, spousta frikulinu to nenavidi jakoze moc kabelu, ale jen do te doby nez se odjebe napajeci zdroj. Ty jednoduse koupis novy adapter, se zdrojem v monitoru musis do servisu kde ti vetsinou reknou cenu opravy 90% ceny noveho i kdyby tam byla jen prepalena pojistka na PCB.
Na caste fnukami recenzentu nad mizernym menu, jeho neergonomickym ovladanim apod. se vykasli a neber to vubec v uvahu. Tohle nastavis jednou (pokud vubec) a pak uz to nikdy nepouzijes.
Zaobleny urcite ne, da se na to pri kresleni casem zvyknout, ale proc to delat? A kdyz uz nic, tak u plocheho si muzes pri modelovani nejakeho patvaru prilepit vec na monitor isolepou a obkreslit ho. Obcas to tak delam.
Pokud nekreslis prevazne nejake specificke podlouhle veci, vykasli se na sirokouhle, vol klasicky 16:9. Nudle te bude omezovat vyskove. Je mnohem lepsi kdyz budes mit 30" 2560x1600 nez nudlicku se stejnou uhloprickou s vyskou 1440 bodu.
Na 4k se u tak malych uhlopricek vykasli, to ma vyznam az tak od 43".
120/144Hz urcite ano, ze neni rozdil mezi 60Hz muze rict jen ten kdo to nikdy nevidel. Pohyb je daleko plynulejsi a a presnejsi a obraz v pohybu citelnejsi nerozmazany. Ale je to o penezich. Pokud to bude mimo limit, je to asi prvni vec kterou zkrouhnes.
Radeji nez za Hz si priplat za IPS. U vetsich monitoru na ktere cumis zblizka byvaji VA technologie casto dost nehezke, protoze pouzivaji panely puvodne urcene pro televize, coz neni uplne idealni jemne receno, nebo je to jinak ojebane kvuli cene. U TV jsou pozorovaci uhly sumak protoze se na ni divas z dalky, ale u monitoru to muze byt problem. I kdyz 30" neni zas tak moc. Pokud ale mas moznost monitor videt a kvalita obrazu ti vyhovuje, proc ne i VA. Na OLED zapomen.
Vykasli se na prehrsel dalsich funkci jako repracky, usb huby, milion vstupu, HDR, 80bitove barvy a podobne nesmysly ktere u modelovani nikdy nevyuzijes. Monitor ma monitorovat a cim vic nesmyslu tam bude, tim min penez zbude na obraz.
Neni od veci zkontrolovat, jestli ma monitor RGB usporadani subpixelu a ne BGR, coz se ve win muze jevit rozmazane. I kdyz tohle se tyka spis vetsich monitoru.
Nektere modely naji sitovy adapter zvlast, spousta frikulinu to nenavidi jakoze moc kabelu, ale jen do te doby nez se odjebe napajeci zdroj. Ty jednoduse koupis novy adapter, se zdrojem v monitoru musis do servisu kde ti vetsinou reknou cenu opravy 90% ceny noveho i kdyby tam byla jen prepalena pojistka na PCB.
Na caste fnukami recenzentu nad mizernym menu, jeho neergonomickym ovladanim apod. se vykasli a neber to vubec v uvahu. Tohle nastavis jednou (pokud vubec) a pak uz to nikdy nepouzijes.
Já tedy su jen blbé détépák, s 3D si hraju jen v Blenderu... Pro mne byl optimální volbou Asus ProArt 279CRV. Koukám na to fakt hodně hodin denně. Téhle volby nelituju. Ale může být, že na to strojařské modelování je 27" málo.
Co nepochopím jsou ty prohnuté. Zatím jsem snad nepotkal dtpáka, kterému by to vyhovovalo. Já na ty křivý řádky koukal jen chvilku a ... jsem z toho volej.
Co nepochopím jsou ty prohnuté. Zatím jsem snad nepotkal dtpáka, kterému by to vyhovovalo. Já na ty křivý řádky koukal jen chvilku a ... jsem z toho volej.