Potahovák tyčí pro CNC soustruh

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2025, 7:05

Zdravím,
chtěl jsem se zeptat prosím, kdo má praktické zkušenosti, tedy používal nebo ještě používá na CNC pro podávání tyčí materiálu některý z typu potahováku. Zajímá mě případně který (čelní, boční nebo kapalinový) a jaké jsou s tím zkušenosti: použitelnost, spolehlivost případně problémy.

Předem moc díky za praktické poznatky. Zde na fóru jsem nic na toto téma nedohledal, pouze dotaz ohledně programování při použití potahováku. Je mi divné, že nikde ani zmínka, třeba i taková, že to stojí za bačkoru :) Díky.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2025, 5:29

Toto som si robil sam a funguje pomaly 10rokov, sice nie kazdy den, ale ked ma zmysel tak ho tam hodim vzdy... mam tam len 2 pruzinky co tlacia celuste na stred, celuste su nastavitelne, na zubkoch ako na sklucovadle.

https://youtu.be/7cW2l-xjvnM?si=r2n60Mdq0-SYZEtE
ladis.biker
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2025, 6:30

Používám občas tento mechanický, tahal jsem s tím nejvíc 25mm tyče délky cca 1,2 metru a bez problémů. Měl by umět i větší průměry po otočení čelistí. Označení už na něm bohužel není čitelné, tak nedohledám co je to zač a jaké průměry výrobce uvádí.

IMG_9969.jpg
www.falcon-racing.cz
Mazak Integrex 100, SQT15M, HTC400, Brother TC225, TopSolid
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2025, 6:54

kiko01 píše: 16. 1. 2025, 5:29 Toto som si robil sam a funguje pomaly 10rokov, sice nie kazdy den, ale ked ma zmysel tak ho tam hodim vzdy... mam tam len 2 pruzinky co tlacia celuste na stred, celuste su nastavitelne, na zubkoch ako na sklucovadle.

https://youtu.be/7cW2l-xjvnM?si=r2n60Mdq0-SYZEtE
Zdravím a moc děkuji za odpověď i nástřel námětu a omlouvám se za pozdější reakci. Vyhlásil jsem ve fabrice námět na zlepšovák, pověsil to na nástěnku s vypsanou odměnou 8.000,- Kč a do týdne nám makal vlastní 3D potahovák v CNC mašině i s programem :)
Máme tady šikovné lidičky, chytil se toho náš systémový inženýr, v Solidu si to namaloval, spočítal a pustil do 3D tiskárny. Myslím dělal jen jednu úpravu. Jinak to vtiskl kompletně i s tím VDI upínačem. A napsal k tomu podprogram, který si mašina zavolá do hlavního programu když dělá z tahané tyče. Paráda!!!

Dávám foto pro inspiraci a všem přeji úspěšný den.
Přílohy
20250121_125308.jpg
20250121_125017.jpg
20250121_125002.jpg
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2025, 7:10

ladis.biker píše: 18. 1. 2025, 6:30 Používám občas tento mechanický, tahal jsem s tím nejvíc 25mm tyče délky cca 1,2 metru a bez problémů. Měl by umět i větší průměry po otočení čelistí. Označení už na něm bohužel není čitelné, tak nedohledám co je to zač a jaké průměry výrobce uvádí.

IMG_9969.jpg
Zdravím, díky moc za zprávu a informace ohledně zkušenosti. Já jsem zapomněl přidat informaci, že náš požadavek je na boční potahovák a tento tvůj mechanický bude myslím čelní, že? Požadavek na ten boční úchop má ten důvod, že potřebujeme dotahovat materiál až na koníka. Potom mi také někdo psal, že ty mechanické s čelistmi sice mají velký rozsah tyčí, ovšem jen malý krok jistého upnutí čelistí, tedy se musí pro jiné průměry přestavovat a seřizovat, aby to spolehlivě chytlo a neklouzlo to.
Nechal jsem si řádně ukázat ten náš, ten se vůbec nijak neseřizuje a spolehlivě chytá i tahá tyče od průměru cca 15 mm až do průměru 40 mm. To je přesně rozsah, co stačí a potřebujeme. Ještě se kolegové chystají na třetí iteraci, a to změnit ty pružiny, schovat šrouby víka a zakalí ta chytací kolečka, aby byla tvrdší a kvůli opotřebení. Ještě sem dám krátké video, maká to skvěle.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“