Kompresor Orlik+FMko
Ahoj...resim ted kompresor s elektromotorem pres frekvencni menic a jdu si pro radu ohledne nastveni.
Potrebuji aby kompresor nevyhazoval jistic a zaroven fungoval trochu v realnem case.
Idealni nastaveni?:
Nastaveni kvadritickeho momentu s dynamickym boostem po dobu 5s a udrzovat hranici motoru proudu kolem 14A i pres to, ze motor nedosahne plneho vykonu?
Ovladani bude pres tlakovy spinac na ridici vstup.
Motor 7,5kW/10HP
FM do 11kW
Jistic B16/3
Rozebeh pres hardy spojku
Pokud li jsem napsal blbost, opravte me.
Dekuji za seriozni odpovedi.
Potrebuji aby kompresor nevyhazoval jistic a zaroven fungoval trochu v realnem case.
Idealni nastaveni?:
Nastaveni kvadritickeho momentu s dynamickym boostem po dobu 5s a udrzovat hranici motoru proudu kolem 14A i pres to, ze motor nedosahne plneho vykonu?
Ovladani bude pres tlakovy spinac na ridici vstup.
Motor 7,5kW/10HP
FM do 11kW
Jistic B16/3
Rozebeh pres hardy spojku
Pokud li jsem napsal blbost, opravte me.
Dekuji za seriozni odpovedi.
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Jenom doplním, že jsem vyhodil ten odlehčovací ventil // dekompresor // , který většinou chodí blbě nebo vůbec a dal jsem místo něj elektromagnetický ventil, který se spíná výstupem z měniče " po dosažení požadovaných otáček ".
To hodně pomohlo a rozbíhá de to bez té příšerné "rány" do sítě.
To hodně pomohlo a rozbíhá de to bez té příšerné "rány" do sítě.
Nevím jestli jsi to dobře pochopil. Ten měnič je určitě OK ! Vyšroubovat ten ventil a připojit tam nějaký elektromagnetický který sepneš až po rozběhu je fakt hodně muziky za málo peněz. Těch ventilů je po bazoších hafo. Nový by stál okolo 1k + nějaká fitinka.
Standard rozběhový ventil jsem tam nechal. Jen jsem doplnil solenoid do výtlaku, proto se motor rozebíhá na plné otáčky s min zátěží. U motoru bez FM klidne ve spojeni rozběhu hvězda trojúhelník.
P.S. Motor se i hodně trápí na dosažení max tlaku. Když trošku snížíš požadavek na max tlak, tak to kousne i motor 5,5kW.
P.S. Motor se i hodně trápí na dosažení max tlaku. Když trošku snížíš požadavek na max tlak, tak to kousne i motor 5,5kW.
Můžu potvrdit. Mám 2JSK s motorem 5,5kW, foukám na max. 8 bar a je před koncem znát, že už mu dochází dech. Taky mám rozběh přes měnič, nastaveno myslím 6s a proud nepřesáhne 12A.
Odlehčovací ventil je sice dobrá věc ale ten ti samotný na jističi B16 těžko pomůže... když rozběhový proud je 3-7x větší než jmenovitý. Jestli máš měnič, tak ho tam mrskni a budeš mít vystaráno

FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Ja jsem myslel,ze by toslo primo na tvrdo (tlakovy spinac by delal on/off) na FMku a k tomu by byl ten kvadraturni mod...
Ale rad si to necham vysvetlit, kam co dat...
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Jo takhle by to mělo být. Často jsou ale ty odlehčovací ventily zasr..é a nefungují. Proto jsem to nahradil tím elmag ventilem a spínám to aktivně na signál z měniče.
Při rozběhu se ti sčítají - proudový náraz při rozběhu motoru, setrvačné hmoty a případný odpor kompresoru. Někdy je toho už moc. Vždycky tě to ale stojí zbytečně "propálenou" elektřinu.
Ak myslíš ten originálny odfuk, tak ten ti po zastavení kompresora vypustí tlak od spätnej klapky po kompresor. Ale pri štarte sa to prakticky hneď uzavrie, je to ovládané odstredivo.
Ak máš tlakový spínač s odfukom, použiť ho namiesto tej mechaniky.
Riešenie čo písal Milan ti umožni ''odfukovať'' aj keď kompresor už dosiahne menovité otáčky.
Výhodou jsou provedeni se řemenicemi místo hardy spojky, protože obří řemenice funguje jako setrvačník. Na trubce máš zpětnou kladku, tak uvolníš pouze tlak na kompresu. Ventil klidně starý bazmek nebo bazosi za 300-500kč.