CNC driver - Mach 3 - USB - 4 osy 100kHz - základní deska pro CNC

Odpovědět
kimbo

30. 1. 2025, 1:39

Ahoj , prosím dokázal by mi někdo napsat jak postupovat bod po bodu při instalaci a nastavení této desky?
Mám Mach3 ale odešel mi počítač Win7 tak jsem si koupil nový Win10 mám desku viz foto ale nemám ponětí jak na to.
usb-mach3-100khz-breakout-board-4-axis.jpg
Onder

30. 1. 2025, 2:24

Jak jsem stavěl CNC tak jsem se na Mach podívál a zkoušel jsem LPT port a myslím že i tuto červenou desku přes USB (určitě ji tu ještě mám (a možná dokonce 2 :roll: )), každopádně z Tvého příspěvku asi vychází, že už jsi to asi zapojené měl, takže to bude hodně podobné minulému stavu.

Jestli umíš anglicky (a ani to skoro není potřeba), tak doporučuji YT, k tomu tam toho bude dost na základní zapojení (pravděpodobně) krokáčů - tedy step a dir pro drivery, popřípadě end stopy. https://www.youtube.com/watch?v=BBoTkRH2E_I Bohužel tu asi nikdo neodhadne co vše ostatní a jaký HW jsi k tomu připojené ještě měl, to musíš vědět Ty :). Schéma zapojení je tady : https://buildyourcnc.com/products/elect ... Bxlx1m1_S9 a zbytek už je na SW (opět YT - na tom "obchod" linku jsou i ty videa).

Za mě (to napíšou i ostatní) je lepší Linux CNC, jednak Ti tady s tím asi více pomůžou, popřípadě zdrojů je opět dostatek a byl bys schopen to rozchodit i sám s pomocí internetu (zdroje i v češtině). To by ale byla potřeba (klidně starého) PC s linuxem a nějaká mesa karta: viewtopic.php?t=42682&start=90.
kimbo

30. 1. 2025, 2:45

Moc děkuji !!

Nikde jsem se nedočetl zda musím desku připojit na zdroj. V hodně videích jsem připojení neviděl a motor se točil.
Onder

30. 1. 2025, 3:01

U LPT desky je napájení připojeno pro vstupy, například od snímačů ale samotné posílání pulzů a ovládání krokáčů je od napájení 5V, které je například z PC. Tady si myslím že to bude podobně, že pro ovládání driverů bude stačit samotné připojení desky k PC, ale toto napájení už nebude pro snímače (které taky jsou z mnoha důvodů napájeny z jiného zdroje s vyšším napětím).
kimbo

30. 1. 2025, 7:02

Tak pánové pustil jsem se do toho a slavím úspěchy moc díky !!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“