CNC soustruh SPM 16 - porucha pohonu
Na cnc soustruhu SPM16 mám poruchu servomotoru (viz foto) který pohání hnané nástroje (osa CSA).
Projevuje se:
- Poprvé mi vyplo pohon při rozběhu poháněček, po restartu asi hodinu vše v pořádku, vyrobil jsem několik kousků jenže po té už mi to pohon zastavovalo asi 3x z 4 pokusů o spuštění otáček poháněček. Když chci spustit poháněčky tak motor udělá několik otáček ale nedosáhne požadované otáčky a servoset spadne do erroru.
Co je zajímavé - když otáčím motorem rukou, vidím v sinumeriku jak se poloha mění ale pohon to nevypne, naopak když jsem třeba jen v jogu jezdil s osama a nebo otočil turretem tak pohon občas vypnul
Zkoušel jsem:
- Vyměnit LT 50A modul osy CSA- nepomohlo
- Vyměnit řídící desku modulu osy CSA- nepomohlo
- prohodil jsem datový kabel serv - nepomohlo (problém stále na motoru poháněček CSA)
- měřím scopem enkodér motoru a vše se zdá být v pořádku, vinutí se zdá být taktéž v pořádku a neprobíjí na kostru
Servo je 1FT6064-6AK71-3AA2, měřil jsem fáze A, B, C, D, R, jejich diferenciální piny a posunutí vůči R a vše se zdá být v pořádku
Ještě nějaký nápad na měření servomotoru (enodéru) než mi dorazí z německa druhé servo?
Děkuju za jakoukoliv radu
Projevuje se:
- Poprvé mi vyplo pohon při rozběhu poháněček, po restartu asi hodinu vše v pořádku, vyrobil jsem několik kousků jenže po té už mi to pohon zastavovalo asi 3x z 4 pokusů o spuštění otáček poháněček. Když chci spustit poháněčky tak motor udělá několik otáček ale nedosáhne požadované otáčky a servoset spadne do erroru.
Co je zajímavé - když otáčím motorem rukou, vidím v sinumeriku jak se poloha mění ale pohon to nevypne, naopak když jsem třeba jen v jogu jezdil s osama a nebo otočil turretem tak pohon občas vypnul
Zkoušel jsem:
- Vyměnit LT 50A modul osy CSA- nepomohlo
- Vyměnit řídící desku modulu osy CSA- nepomohlo
- prohodil jsem datový kabel serv - nepomohlo (problém stále na motoru poháněček CSA)
- měřím scopem enkodér motoru a vše se zdá být v pořádku, vinutí se zdá být taktéž v pořádku a neprobíjí na kostru
Servo je 1FT6064-6AK71-3AA2, měřil jsem fáze A, B, C, D, R, jejich diferenciální piny a posunutí vůči R a vše se zdá být v pořádku
Ještě nějaký nápad na měření servomotoru (enodéru) než mi dorazí z německa druhé servo?
Děkuju za jakoukoliv radu
Koukám se na to a naměřil jsem divné hodnoty, amplituda se mění v závislosti na poloze v rámci celé otáčky motoru, kdy na začátku otáčky je nejmenší (peak to peak 230mV, napětí od cca 2,37V až po 2,6V) a v půlce otáčky největší (peak to peak 700mV, napětí od cca 2,16V až po 2,82V). Tento rozdíl naměřím i v klidovém stavu, nezávisle na rychlosti s jakou motorem otáčím.
Není těch 230mV už málo? nemusí se to měřit se zátěží? sondy osciku jsem připojil přímo na piny konektoru, zem sond mám napojenou na 0v zdroje a shield jsem nezapojoval.
Víc napoví foto
Není těch 230mV už málo? nemusí se to měřit se zátěží? sondy osciku jsem připojil přímo na piny konektoru, zem sond mám napojenou na 0v zdroje a shield jsem nezapojoval.
Víc napoví foto
Ak máš zapojenú zem na 0v tak by si mal namerat cca 500mV. Ale správne sa to meria tak že hrot sondy dáš na A+ a zem na A- a vtedy nameráš 1Všpička-špička, to je súčet tych dvoch signálov. Osciloskop mám na baterku alebo cez oddelovacie trafo, bacha na to. Inak by si mohol skratnúť signál z A- na zem.
Jasné, že max amplituda jednotlivych signálov musí mať konštantnú hodnotu ak točíš motorom a nesmie sa meniť. Vačšinou má meraci system toleranciu 1V+-0,05V ale kopec krát system funguje aj s 0,8V amplitudou
Jasné, že max amplituda jednotlivych signálov musí mať konštantnú hodnotu ak točíš motorom a nesmie sa meniť. Vačšinou má meraci system toleranciu 1V+-0,05V ale kopec krát system funguje aj s 0,8V amplitudou
Naposledy upravil(a) Narex dne 4. 2. 2025, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Pravda, špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem nezávisle na rychlosti otáčení. I když rukou jemně pootočím a najdu si peak-to-peak jedné střídy, naměřím výsledky jako když servem točím vtračkou.
Je dovolené aby se takto měnila amplituda enkodéru 1Vpp vzhledem k poloze a nebo to je špatně a amplituda musí být konstantní nezávisle na poloze?
Jak se seřizuje poloha enkodéru vůči polům motoru? chtěl bych jej rozebrat ale v návodu nepíšou postup, pouze přenechte kvalifikovanému pracovníkovi. Když nad tím přemýšlím tak bych to teď dokázal vlastně změřit osciloskopem, pustím do cívek motoru napětí a zjistím která se mi shoduje s fází R u enkodéru, dalo by se takto?
Děkuju za odpověď
Jako rozmezi spravneho fungovani je mezi 0.6 az 1.2 pokud si pod nebo nad je to spatne. Idealni je pro toceni rukou byt nekde nad 1V protoze s vysima otackama to mirne klesne to napeti. Je to optika vevnitr ale asi bych neskousel to rozebirat a cistit vetsinoz je to nemozne uz sem to parkrat zkousel a je lepsi sehnat druhy.
Už jsem na to přišel, když tento motor frézoval tak kvůli rázům (jak fréza zabírala) praskl skleněný disk (clona enkodéru) který začal házet. Tím jak házel tak se přibližoval a oddaloval od snímače, proto ten rozdíl napětí.
Konstrukce enkodéru nerozebiratelná, vše zalepené a nalisované ale už jsem vevnitř. Něco zkusím ale asi se mi to nepodaří opravit, je to titěrné a křehké. čekám na další motor.
Konstrukce enkodéru nerozebiratelná, vše zalepené a nalisované ale už jsem vevnitř. Něco zkusím ale asi se mi to nepodaří opravit, je to titěrné a křehké. čekám na další motor.
myslím že u tohohle enkodéru na přesné poloze proti cívkám statoru serva nezáleží
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
už jen proto, že rotor enkodéru je natvrdo (na kuželu) na hřídeli serva, stator enkodéru je "v luftě" a jen je tam pružinka která zachytává jeho reakci
alespoň to tak bylo ve všech případech co jsem viděl
taky z toho enkodéru leze podstatně vyšší kmitočet než je silovina co napájí stator
co jsem viděl, tak tam ještě bude resolver - malý třífázový generátor napětí s kotvou s permanentním magnetem
jeho signál se používá pro řízení komutace
seřizuje se to tak, že se na stolici servo roztočí vnějším napětím a natáčením statoru resolveru a sledováním na dvoukanálovém osciloskopu se poloha statoru resolveru nastaví tak, aby mezi jeho výstupem a tím vnějším napájecím napětím byl na příslušné fázi minimální fázový posuv
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;