PCP Větrovka - Kterou ?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
CZ_Pascal

12. 2. 2025, 8:35

Zdravím vespolek,

Chtěl bych poprosit o názor zdejší PCP-čkaře.
Tak nějak mi padl do oka tenhle mazlík: https://www.balistas.cz/vzduchovka-airm ... tube-4-5mm

Ale protože zatím nemám s PCP žádné zkušenosti, tak bych chtěl slyšet váš názor.
Jestli to není moc peněz za málo muziky, případně po jakých značkách vlastně pokukovat. (za ty prachy bych si naivně myslel, že už dostanu relativně kvalitní hračku - tedy cca vyšší střední třídu)
Líbilo se mi že jde o Českého výrobce, ale kdesi jsem našel že česká je na tom jenom pobočka v Praze a zbytek je snad Ruská výroba ?? :cry:

Chci vyloženě na terčovou střelbu ráži 4,5mm (nezajímá mě "destrukční" účinek na likvidaci jakékoliv havěti). Stejně tak bych chtěl už něco s regulátorem.

Budu rád za jakékoliv rady do začátku s PCP.

Dík
Modros

12. 2. 2025, 9:18

Ahoj, mě tam trošku vadí ta krátká hlaven....já pokukuju po Kral Arms.....něco s hlavní 580mm.....ale na PCP odborník nejsem...tak si taky počkám jestli je tu někdo znalej
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
marekzcke

12. 2. 2025, 9:58

Trošku navediem.
Určitě by ti lepšie poradili na fóre zameranom na vzduchovky. Asi není dovolené napísať konkrétny názov.
Ale je nutné si ujasnit mimo základných vecí detaily ako:

Na akú vzdialenosť chceš trefovať?
  • dlhá hlaveň je o trochu presnějšia
    zásobník presnost naopak zhoršuje
    bullpup (krátká) pažba tiež zhoršuje mierenie
    kaliber, zvážil by som či 4,5mm a +-20J je to pravé, alebo radšej 5,5mm a nějakých +-35J
Komfort
  • závit na tlmenie výstrelu
    zásobník ano/nie
    hmotnost
    celková dĺžka zbraně
    barometer
    sposob plnenia tlakovej nádrže
    kaliber, za mňa je 4,5mm malá na manipuláciu a lepší komfort mám s 5,5mm
Optika a montáž
  • je dobré mať vyriešenú túto otázku a až potom vyberať zbraň
V podstate bolo pre mňa vždy ťažšie vybrat optiku a u zbraňi to rozhodovanie tak ťažké nebýva.

Keby som nemal zbroják tak beriem https://www.balistas.cz/vzduchovka-edgu ... y-ii-5-5mm , ani nie tak pre výkon, ako spíš pre širokú paletu príslušenstva premysleného do posledného detailu.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
mikiki

12. 2. 2025, 10:47

Pár PCP jsem měl a ještě mám.
Pozor na kartuš 300BAR - musíš nějak plnit a nikdo z hasičů nebo potápěčů ti nenaplní bombu na více jak 310BAR.
Tzn. nevyužiješ naplno kartuši - možná 1x při plné bombě.
Nebo si musíš koupit kompresor (ne Chinu) ale lepší a tam zahučíš min za 40.000Kč.
Mám starý kompresor od potápěčů a tlačí mi max 260BAR.
---
Doporučuji Ti koupit nejdříve od někoho z GUNShopu použitou PCP ať víš do čeho jdeš.
Takové CZ200S nejsou špatné, jsou za malý peníze, kartuše na 200BAR a jsou i přesné.
Ale mají jen 16J - když chceš větší tzn. kolem 20-30J tak pozor, tam to není moc o přesnosti.
Vlastně je ale musíš koupit PCP od nějaké značky a cena je tam od cca 40.000,- Kč nahoru. Pak bombu, optiku, Harrisky a peníze jen lítají :D
---
Nyní zvažuji prodej pár PCP ale je to spíš záležitost sběratelů nebo lidí co si někdy vymění O-kroužky.
Skoro u všech mi trošku utíká vzduch, chtějí přetěsnit - tím chci říci že je dobré mít náhradní O-kroužky nebo možnost nákupu u prodejce.
---
Mám i elektronické PCP - např. Daystate Grand Prix - ta měří i rychlost diabolky + ostat. je to na delší povídání.
Nějaké malé foto, že je mám (sice jsem už pár prodal ale větší část zůstala) :D
IMG_0461.jpg
Přílohy
IMG_0606.JPG
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2025, 10:58

mikiki píše: 12. 2. 2025, 10:47 Pozor na kartuš 300BAR - musíš nějak plnit a nikdo z hasičů nebo potápěčů ti nenaplní bombu na více jak 310BAR.
Musíš říct tajné heslo "cave fill", pak to najednou půjde i na 350 barů a třeba i kyslíkem :D

BTW, slušná sbírka :D
Aleš Procháska
mikiki

12. 2. 2025, 11:24

Právě s tím plněním nad 310BAr jsem měl v okolí velký problém.
Já si pak radši koupil repasovaný vysokotlaký kompresor Star II.
---
Buď ti naplní na počkání ale pak se musí hodně chladit nebo necháš lahev do druhého dne.
Většina větrovkářů přijde když má v bombě cca 100-150BAr a ta se pak při plnění hodně zahřívá.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2025, 11:48

Jasně, když se to plní nad limit tak to bez chlazení nejde. A nejlepší je to přes noc, a ještě ty lahve strčit ven na mráz :-)
Aleš Procháska
CZ_Pascal

12. 2. 2025, 12:30

Děkuji za reakce,

Zkusím tedy upřesnit mé naivní představy.

Výkon chci právě kolem těch 25J v ráži 4,5 protože na terč jsou ty malý blechy ideální. Už tak kolikrát hledám jestli jsem neproletěl dírou soustřelu bez urvání kusu terče - tedy bez detekce kuudy to letělo.
Zatím mám zalamovačku 4,5mm s plynovým pístem místo pružiny 24J a i kvůli "kompatibilitě střeliva" bych se rád držel této ráže.

Vzdálenost předpokládám 20 až 35 metrů (u té PCP asi bude lepší soustřel a pak bych šel max do těch 50-ti metrů).

Ten výkon chci držet co nejníž s nějakou rozumnou trajektorií - tedy zase mi vychází ideálně ta 4,5mm. S tím se pojí i menší spotřeba vzduchu.

To že mám naximální tlak v hlavním zásobníku 300bar přece neznamená, že když to naplním na 200 (když bude "docázet" flaška), tak budu o neco ochuzen (kromě počtu výstřelů na naplnění). Stejně to nakonec regulátor shodí na nějaky pracovní tlak kolem 100 - 150barů (dle nastavení).

Tím čím jsem měl asi začít v požadavcích je, že mám tak nějak cenový strop na samotnou krochnu do cca 35 litrů, protože to naroste ještě na příslušenství. (optika, zajištění vzduchu).
Chtěl bych vědět jakým výrobcům se v této cenové relaci případně vyhnout a kteří jsou naopak tak nějako kvalitnější.

Foukat chci zezačátku pumpou a je mi naprosto jasné že hned jak to půjde pořídím flašku, kterou si můžu nechat dofouknout (pumpa zůstane jako záloha a posilovna). V okolí Brna by neměl být problém to nechat semtam naplnit.

Délka hlavně u mnou vybrané krochny je 400mm - tedy délka hlavně mi nijak nezhoršuje přesnost. Co mi při gramlavých rukách zhorší přesnost je celková délka zbraně, ale při téhle délce hlavně velice pravděpodobně ne ta samotná hlaveň. (s delší hlavní bych se dostal na vyšší výkon, což není můj záměr, protože stejně nemůžu jít nad rychlost zvuku abych měl nějaký rozumný soustřel)
mikiki

12. 2. 2025, 1:07

Na 50m jsme stříleli LR nábojnice nebo kostku cukru (užší stranou) ve srazech VelMezu atd.
Bylo to vždy jen s 16J větrovkama a samozřejmě s podepřením.
Z ruky to ve svém věku už nedám :(
---
Zde na foru o CNC nevím jak Ti kdo poradí (jsou tu možná i zkušení střelci) ale zkus se mrknout sem (link výběr PCP):
https://forum.gunshop.cz/vyber-pcp-t692 ... CP#p422302
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2025, 1:26

Pro lidi z okoli prahy doporucuji zajit kouknout k alexxusovi do kramku na Dostihovou.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mikiki

12. 2. 2025, 1:31

jj Aleše moc dobře znám a taky doporučuji.
Dělá i srazy.
CZ_Pascal

12. 2. 2025, 6:57

No do Prahy to mám trochu z ruky :( Zatím jsem ve fázi "ranného přemýšlení" a tady na fóru se pár lidí ohledně PCP vyjadřovalo, tak jsem myslel, že budou vědět minimálně jakým značkám se vyhnout.
Ale dost možná se to nedá ani takto paušalizovat a je to kus od kusu :? .

Budu tedy dál pročítat, na co kde na netu narazím - jen je těžké se zorientovat ve spoustě občas i protichůdných názorů/zkušeností. Zcela přirozeně na to každý hledí "svou optikou" (a má své preference).

Rozhodně to ještě nějakej ten pátek potrvá se rozhoupat a hlavně nasyslit, takže pokud by měl někdo ještě názor do placu tak za něj budu rád.

Dík těm co odpověděli i těm co se možná chystají :D
elbarto

12. 2. 2025, 7:21

Konečně zase zbranové téma. Nejprce tě vyvedu z omylu o typicky české firmě. Jen místo českého Honzy je vlastníkem ANDREY GURIN a KSENIA GURIN což jsou myslím typicky česká jména :-) Je to asi šumák, ale lhaní mi nějak prostě vadí.

Bullpup a přesná střelba uplně nepůjde dohromady, Máš relativně slušný rozpočet, podívej se po něčem kolem 45-65J s možností dávkování. Současně bych u podobného výkonu určitě šel do cal.22 Počitej s nutností tlumiče, dost už to štěká. Střílení na zahradě pokud máš sousedy moc nepujde. Navíc lidi jsou už po událostech maximálně hysterický. Dáš 3 hlučnější rány a babka vedle volá zásahovku a ta ihned vyráží. Dostaneš na držku a potom se všechno vysvětlí.

Tp Modros: Krale mám, konkrétně Punchera. Musíš si hlídat kus a případně do 14 dnů bez udání důvodu vyměnit. Můj kus má krásnou ořechovou pažbu a slušné zpracování. Ten samý kolegy v 6.35 má osu pažby celkem slušně mimo osu zbraně. Na funkci rostlináře to vliv nemá. Problém Turku jsou obecně závity, často univerzální stoupání zarvané na lapidlo. Když vyndavám manometr a vidím, že 300 bar drželo lepidlo .. vím je tam malá dírka, ale dobry pocit z toho nemám. Přesto za ty peníze dříve kokolem 20tis KralArms myslím super. Na 50m dírku na 100m tácek od piva. Přestavěno z 16 na 45J.

To Mikki: tyhle fotky můžu vidět stále, konečně se cítím jako doma, moje krevní skupina a tohle typuju na 15cm PZ. :-) Kdybys chtěl pustit něco od např. Daystate, pro např. Wolfíka je místo vždycky, tak si určo písneme :-) Sočasně by se mi líbila i trošku nášlápnutá pistole na ženskou ruku.
P.S. Ta šedivka na kraji ve skříni to je Griffin Special ?

Závěrem bych zvážil ZP. Pokud nejsi debil je to jen 500 otázek. Mladej se je nadrtil za 3dny a napsal na plnej. Máš to za pár tis za noty a nejebeš ses lahví a těžkým kvérem. Ideální je obojí a dříve mě to také bralo. Ted stejně skončila doba, kdy se dá venku picat a např. malorajda nejsou starosti. Vyberu si hračku, hodim do střelecké tašky pár krabiček a jedu. V případě zájmu ti přípravu na ZP uděláme :-)

P.S. Pokud budeš ladit, tak mám volné Chrono, přecházím na radar.
Modros

12. 2. 2025, 7:43

Elbarto: taky sem myslel punchera ale jineho

Kral Arms® Puncher Jumbo Dazzle black 5,5mm

https://youtu.be/bVw0xKmRdJA?t=135

https://shop.guncentrum.cz/vzduchovka-k ... ack-5-5mm/
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
elbarto

12. 2. 2025, 7:49

Modros píše: 12. 2. 2025, 7:43 Elbarto: taky sem myslel punchera ale jineho
Kral Arms® Puncher Jumbo Dazzle black 5,5mm
https://youtu.be/bVw0xKmRdJA?t=135
https://shop.guncentrum.cz/vzduchovka-k ... ack-5-5mm/
.. měl štěstí na povedený kousek hi,hi,hi :-)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“