Spitfire z polystyrenu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Pady

26. 2. 2025, 7:47

Dobrý den,
chtěl bych zde poptat cenu výroby modelu Supermarine Spitfire cestou obrábění EPS polystyrenu.
Model na obrázku je zatím pouze orientační, finální model bude tvarově zjednodušený Spitfire 1:1.
Délka trupu 9m, rozpětí křídel 11 m. S modelelm se bude dále pracovat, laminovat a tmelit, čemuž může odpovídat požadovaná tolerance přesnosti, povrch se může i lehce dobrousit. Potřeboval bych tedy obrobené bloky ke složení a dodělání.
Je prosím možné podle daných informací udělat orientační odhad ceny?
Děkuji
Přílohy
Spitfire01.png
Spitfire02.png
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2025, 8:12

Pokud ten model nebude mít pevnou kostru tak to bude dost velkej průser s kroucením při tmelení a laminaci (mám vyzkoušeno z hraček o rozpětí 2+ metry . Řešil bych spíš jednotlivé panely které se přichytí na kostru ,a když už jsme u toho tak je jednodušší udělat pár řezu a vytvořit kostru (jako letečtí modeláři) a tu vyplnit panely (šel bych do PUR 60-80kg/m3) a ty ořezat a vybrousit do tvaru .Jinak na frézování polyše je v ČR pár mašin na kterých se frézují spalitelné modely pro slévárny cena za frézování nebude malá .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pady

26. 2. 2025, 8:31

fmodel píše: 26. 2. 2025, 8:12 Pokud ten model nebude mít pevnou kostru tak to bude dost velkej průser s kroucením při tmelení a laminaci (mám vyzkoušeno z hraček o rozpětí 2+ metry . Řešil bych spíš jednotlivé panely které se přichytí na kostru ,a když už jsme u toho tak je jednodušší udělat pár řezu a vytvořit kostru (jako letečtí modeláři) a tu vyplnit panely (šel bych do PUR 60-80kg/m3) a ty ořezat a vybrousit do tvaru .Jinak na frézování polyše je v ČR pár mašin na kterých se frézují spalitelné modely pro slévárny cena za frézování nebude malá .
Díky za připomenutí, s nosnou konstrukcí z jeklů uvnitř a na připevnění křídel se bude muset počítat. Nejsem z oboru, s polystyrenem pracuji ručně, domníval jsem, že to bude naopak a do polystyrenu to bude nejlevnější. Rád se něco dozvím.
testone
Sponzor fora

26. 2. 2025, 9:34

takovýhle modely tu někdo před cca 20 lety vyrobil pro natočení filmu Tmavomodrý svět
tuším že jsou někde vystavený
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Fifík

27. 2. 2025, 11:57

testone píše: 26. 2. 2025, 9:34 takovýhle modely tu někdo před cca 20 lety vyrobil pro natočení filmu Tmavomodrý svět
Je v Airparku Zruč.

https://airpark.wz.cz/?page_id=440&lang=cs
lubos
Sponzor fora

27. 2. 2025, 1:21

Pár podobných věcí jsem dělal, pokud na tom nechceš nechat úplně ruce a finančně vykrvácet myslím že nejlepší metoda je následující.
Křídla udělat nostnou konstrukci , pár žeber a potáhnout polystirénem . Pak olaminovat a tak. trup bych řešil krabicovou konstrukcí na kterou by jsi navlékl jednotlivé řezy trupem. ty bych uděllal klidně z 20 mm polystirenu to ti vypálí každý na laseru.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
josef109

27. 2. 2025, 4:07

Fifík píše: 27. 2. 2025, 11:57
testone píše: 26. 2. 2025, 9:34 takovýhle modely tu někdo před cca 20 lety vyrobil pro natočení filmu Tmavomodrý svět
Je v Airparku Zruč.

https://airpark.wz.cz/?page_id=440&lang=cs
Ve Zruči je to celkem pěkný. Teda, byl jsem tam naposledy před dvaceti lety :D Co jsem koukal na toho Spita, tak to snad byla dutá laminátová skořepina. Přišlo mi to strašně zkrabacený v ploše. Svěrák se někde zmiňoval, že jim to snad dělali přímo v Anglii... Jenže to bylo víc kusů, a v tom pak vychází líp laminování do formy :)
NDivad

4. 3. 2025, 9:12

Dobrý den, výrobu dovedeme zajistit - robotické obrábění a ořez drátem, bohužel už jen cena materiálu je v desítkách tisíc a by práce začínali na 150tis takže je otázka zda dělat cenovou nabídku ono i ta zabere např 12 hodin má li být přesná .. máme modelovat kostru? Má být model k zavěšení ? Z čeho si přejete nosníky? Má být součástí přepravní paleta ? Takovéto zakázky se zadávají trochu obsáhleji...

David Nesvadba
www.ndivad.cz
www.cnc-jbc.cz
Pipik

4. 3. 2025, 9:31

Měl bych metodu která je na výrobu i sestavení velmi jednoduchá, plus by měla bránit kroucení při laminaci.
Už jsem podobné šílenosti dělal, dopadlo to vcelku dobře, a tohle mi přijde i tvarově podstatně jednodušší. Jen je to hromada - byť jednoduchého - frézování a hromada materiálu.

Písnu sz.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Pady

6. 3. 2025, 2:54

Chápu,
Zadání je opravdu vágní. Odhad ceny typu cca 150 až 200 tisíc je naprosto dostačující. Nosníky by měly být ze železa a ano, byly by do toho potřeba namodelovat, ale s tím bych si na základě domluvy poradil.
Nicméně se omlouvám, letadlo padá. Zadavatel akci s letadlem zrušil a vymýšlí náhradní atrakci.
Děkuji vám i ostatním za připomínky i výhrady.

NDivad píše: 4. 3. 2025, 9:12 Dobrý den, výrobu dovedeme zajistit - robotické obrábění a ořez drátem, bohužel už jen cena materiálu je v desítkách tisíc a by práce začínali na 150tis takže je otázka zda dělat cenovou nabídku ono i ta zabere např 12 hodin má li být přesná .. máme modelovat kostru? Má být model k zavěšení ? Z čeho si přejete nosníky? Má být součástí přepravní paleta ? Takovéto zakázky se zadávají trochu obsáhleji...

David Nesvadba
    www.ndivad.cz
    www.cnc-jbc.cz
    Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“