Dobrý den,
chtěl bych zde poptat cenu výroby modelu Supermarine Spitfire cestou obrábění EPS polystyrenu.
Model na obrázku je zatím pouze orientační, finální model bude tvarově zjednodušený Spitfire 1:1.
Délka trupu 9m, rozpětí křídel 11 m. S modelelm se bude dále pracovat, laminovat a tmelit, čemuž může odpovídat požadovaná tolerance přesnosti, povrch se může i lehce dobrousit. Potřeboval bych tedy obrobené bloky ke složení a dodělání.
Je prosím možné podle daných informací udělat orientační odhad ceny?
Děkuji
Spitfire z polystyrenu
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Pokud ten model nebude mít pevnou kostru tak to bude dost velkej průser s kroucením při tmelení a laminaci (mám vyzkoušeno z hraček o rozpětí 2+ metry . Řešil bych spíš jednotlivé panely které se přichytí na kostru ,a když už jsme u toho tak je jednodušší udělat pár řezu a vytvořit kostru (jako letečtí modeláři) a tu vyplnit panely (šel bych do PUR 60-80kg/m3) a ty ořezat a vybrousit do tvaru .Jinak na frézování polyše je v ČR pár mašin na kterých se frézují spalitelné modely pro slévárny cena za frézování nebude malá .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Díky za připomenutí, s nosnou konstrukcí z jeklů uvnitř a na připevnění křídel se bude muset počítat. Nejsem z oboru, s polystyrenem pracuji ručně, domníval jsem, že to bude naopak a do polystyrenu to bude nejlevnější. Rád se něco dozvím.fmodel píše: ↑26. 2. 2025, 8:12 Pokud ten model nebude mít pevnou kostru tak to bude dost velkej průser s kroucením při tmelení a laminaci (mám vyzkoušeno z hraček o rozpětí 2+ metry . Řešil bych spíš jednotlivé panely které se přichytí na kostru ,a když už jsme u toho tak je jednodušší udělat pár řezu a vytvořit kostru (jako letečtí modeláři) a tu vyplnit panely (šel bych do PUR 60-80kg/m3) a ty ořezat a vybrousit do tvaru .Jinak na frézování polyše je v ČR pár mašin na kterých se frézují spalitelné modely pro slévárny cena za frézování nebude malá .
takovýhle modely tu někdo před cca 20 lety vyrobil pro natočení filmu Tmavomodrý svět
tuším že jsou někde vystavený
tuším že jsou někde vystavený
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pár podobných věcí jsem dělal, pokud na tom nechceš nechat úplně ruce a finančně vykrvácet myslím že nejlepší metoda je následující.
Křídla udělat nostnou konstrukci , pár žeber a potáhnout polystirénem . Pak olaminovat a tak. trup bych řešil krabicovou konstrukcí na kterou by jsi navlékl jednotlivé řezy trupem. ty bych uděllal klidně z 20 mm polystirenu to ti vypálí každý na laseru.
Křídla udělat nostnou konstrukci , pár žeber a potáhnout polystirénem . Pak olaminovat a tak. trup bych řešil krabicovou konstrukcí na kterou by jsi navlékl jednotlivé řezy trupem. ty bych uděllal klidně z 20 mm polystirenu to ti vypálí každý na laseru.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Ve Zruči je to celkem pěkný. Teda, byl jsem tam naposledy před dvaceti lety

Dobrý den, výrobu dovedeme zajistit - robotické obrábění a ořez drátem, bohužel už jen cena materiálu je v desítkách tisíc a by práce začínali na 150tis takže je otázka zda dělat cenovou nabídku ono i ta zabere např 12 hodin má li být přesná .. máme modelovat kostru? Má být model k zavěšení ? Z čeho si přejete nosníky? Má být součástí přepravní paleta ? Takovéto zakázky se zadávají trochu obsáhleji...
David Nesvadba
www.ndivad.cz
www.cnc-jbc.cz
David Nesvadba
www.ndivad.cz
www.cnc-jbc.cz
Měl bych metodu která je na výrobu i sestavení velmi jednoduchá, plus by měla bránit kroucení při laminaci.
Už jsem podobné šílenosti dělal, dopadlo to vcelku dobře, a tohle mi přijde i tvarově podstatně jednodušší. Jen je to hromada - byť jednoduchého - frézování a hromada materiálu.
Písnu sz.
Už jsem podobné šílenosti dělal, dopadlo to vcelku dobře, a tohle mi přijde i tvarově podstatně jednodušší. Jen je to hromada - byť jednoduchého - frézování a hromada materiálu.
Písnu sz.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

Chápu,
Zadání je opravdu vágní. Odhad ceny typu cca 150 až 200 tisíc je naprosto dostačující. Nosníky by měly být ze železa a ano, byly by do toho potřeba namodelovat, ale s tím bych si na základě domluvy poradil.
Nicméně se omlouvám, letadlo padá. Zadavatel akci s letadlem zrušil a vymýšlí náhradní atrakci.
Děkuji vám i ostatním za připomínky i výhrady.
Zadání je opravdu vágní. Odhad ceny typu cca 150 až 200 tisíc je naprosto dostačující. Nosníky by měly být ze železa a ano, byly by do toho potřeba namodelovat, ale s tím bych si na základě domluvy poradil.
Nicméně se omlouvám, letadlo padá. Zadavatel akci s letadlem zrušil a vymýšlí náhradní atrakci.
Děkuji vám i ostatním za připomínky i výhrady.
NDivad píše: ↑4. 3. 2025, 9:12 Dobrý den, výrobu dovedeme zajistit - robotické obrábění a ořez drátem, bohužel už jen cena materiálu je v desítkách tisíc a by práce začínali na 150tis takže je otázka zda dělat cenovou nabídku ono i ta zabere např 12 hodin má li být přesná .. máme modelovat kostru? Má být model k zavěšení ? Z čeho si přejete nosníky? Má být součástí přepravní paleta ? Takovéto zakázky se zadávají trochu obsáhleji...
David Nesvadba
www.ndivad.cz
www.cnc-jbc.cz