Křížení konstrukce kmenové pásové pily - posuv do řezu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
t256

13. 3. 2025, 6:01

jova píše: 12. 3. 2025, 8:02 Ještě pro představu, jak to prkno a ty drážky po pile cca vypadají, když se to rozvibruje:prkno.jpg
Maluvku s "drazkama" jsem prehlidl. Pokud to dela jen v nekterych mistech, vetsinou na velkych sucich, kdyz se meni smer letokruhu nebo jejich hustota apod. je jeste jeden celkem pravdepodobny duvod cim to muze byt zpusobeno. Za predpokladu ze mas pilu dobre rozvedenou, napechovanou nebo platkovanou a nabrousenou na tvrde drevo, mas vhodnou roztec zubu (cca o 1/3 mensi nez na mekke drevo) a mensi uhel cela zubu cca 15-19° (na hloubce a ostatnich uhlech az tak nezalezi), dobre svareny a vyrovnany pas atd... je pravdepodobne, ze jsi narazil na hranici moznosti stroje. Projevuje se to tak, ze pila tak jakoby seka a odskakuje z rezu. Je to celkem dobre slyset.

Tohle neni zpusosebeno vaklavou konstrukci, ta je u vsech horizontalnich pasovek obdobna a ani moc nijak jinak udelat z principu nejde. Vedena strana jezdi bezne na kulatine nebo vinklu otocenem rohem nahoru a bez problemu to vsem funguje. To ze kdyz zatlacis na nepohanenou stranu a ona se posune o nekolik malo centimetru je normalni u vsech takovych pil, nicemu to nevadi a pohonem na druhe strane si nepomuzes, naopak pridelas jen vic problemu protoze se ti bude ram ruzne krizit apod. Problem toho sekani je v male tuhosti pasu. Pas je na dany material prilis uzky a tenky, v rezu pruzi a dela tohle. Da se to mirne eliminovat lepsim brousenim, geometrii zubu, valcovanim, ale zadne zazraky se nekonaji. Proste na takovem stroji se dana kulatina rezat neda. Pokud mam pas uz extrtemne zbrouseny na sirku pod cca 5cm a nasadim takovou pilu do zmrzleho dreva, zacne delat neco podobneho co popisujes a klada ani nemusi byt prilis silna. Pokud kulatinu orezu dokola, stredove rezivo kde uz ve dreve neni tolik vody/ledu reze zase pekne. Na tohle pomuze jedine nasadit nove siroke pasy, pak to reze ve zmrzlem drevu jak po masle, bez sebemensich znamek uvedeneho sekani.

V kazdem pripade se na predelavani pohonu vylasli, at uz je tvuj problem zpusoben cimkoliv, timto to rozhodne neni. Zacni kontrolou jestli mas vhodnou pilu na tvrde drevo. Ja pokud bych pouzil pas se kterym rezu smrk do tvrdeho dreva, tak mi to prakticky okamzite vytrha (vylame) zuby a pas muzu vyhodit. V pasech na tvrdou/mekkou hmotu je opravdu velky rozdil.
obráběč

14. 3. 2025, 11:33

jova píše: 12. 3. 2025, 8:02 Ještě pro představu, jak to prkno a ty drážky po pile cca vypadají, když se to rozvibruje:prkno.jpg
Toto se mě stane když jedu moc pomalu, stačí trochu zrychlit a přestane to, nebo když zpomalím u velkého suku, pilu mám domácí výroby ruční posuv klikou, řetěz na jedné straně, pásy si ostřím na ubastlené brusce a důležitý je taky správný šraňk. Pás ostřím po rozřezání kmenu cca ø 40 cm 4 m na desky.
DSC00419.JPG
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“