Vodivy plast / vodive sklo - Nutna priehladnost (aspon ciastocna)
Ahojte,
skusim stastie aj tu. Dost dlho riesim jeden pomerne specificky problem. Mam mixpult v studiu, ktory je z roku 1992 a ma elektroluminisencne displeje, ktore sa pomerne casto pouzivali aj v priemysle. Na tychto displejoch su zobrazovane urovne, konfiguracia pultu, atd. Nepodstatne. Co je podstatne - rusia. Elmag. pole pravdepodobne z multiplexu je predkom displeja vyzarovane a indukuje sa do audia nizsie. Spravil som aj malu detekcnu antenu a viem to odmerat / zosilit a pocut aj v pracovni na stole. Len samotny displej. Ked dam medzi displej a antenu napr. alobal, nastane ticho. Originalne na tom boli plastove ochranne "skla", ktore vsak ASI mali ochranny nater, ktory displej elektromagneticky tienil. Casom vsak po nom zostali len tmavomodre flaky, neucinne.
Potrebudem nieco, co by som bud naniesol na jednotlive polykarbonatove kryty samotnych obrazoviek, alebo kludne aj ako celok. Kedysi si pamatam, ze na starych CRT monitoroch boli skla, ktore sa dali uzemnit - potrebujem nieco take. Pripadne iny napad. Mozno si to tu niekto pamata, ze sa to pouzivalo / tienilo. Robia sa ITO skla (nedokazem najst nikoho na mieru v EU) alebo aj vodive polymery PEDOT:PSS. Pisal som niekorym spolocnostiam, ale absolutne nekomunikuju. Teraz to robim tak, ze nastavim, co chcem a potom to nahulvata vypnem, alebo zakryjem velkym plechom, co je dost otravne.
Nahradil by som to dnesnym LCD, ale rozmery su velmi specificke, ze by mi to uplne rozbilo orientaciu. Indikatory su +- nad prislusnymi kanalmi. Pri mensich displejoch / rozsliseniach je to neprehladne potom. Rovnako aj vtedy boli ine kom. protokoly a musel by som jemne odlisne "VGA" prisposobit dnesnym, co zas komplikuje vsetko, pretoze je to frmol.
Je to Finlux EL640.400, alebo MD640.400 (skusal som odrusit spinane nap. zdroje priamo na displeji, ale tymi to nie je)
Dik.
M.
skusim stastie aj tu. Dost dlho riesim jeden pomerne specificky problem. Mam mixpult v studiu, ktory je z roku 1992 a ma elektroluminisencne displeje, ktore sa pomerne casto pouzivali aj v priemysle. Na tychto displejoch su zobrazovane urovne, konfiguracia pultu, atd. Nepodstatne. Co je podstatne - rusia. Elmag. pole pravdepodobne z multiplexu je predkom displeja vyzarovane a indukuje sa do audia nizsie. Spravil som aj malu detekcnu antenu a viem to odmerat / zosilit a pocut aj v pracovni na stole. Len samotny displej. Ked dam medzi displej a antenu napr. alobal, nastane ticho. Originalne na tom boli plastove ochranne "skla", ktore vsak ASI mali ochranny nater, ktory displej elektromagneticky tienil. Casom vsak po nom zostali len tmavomodre flaky, neucinne.
Potrebudem nieco, co by som bud naniesol na jednotlive polykarbonatove kryty samotnych obrazoviek, alebo kludne aj ako celok. Kedysi si pamatam, ze na starych CRT monitoroch boli skla, ktore sa dali uzemnit - potrebujem nieco take. Pripadne iny napad. Mozno si to tu niekto pamata, ze sa to pouzivalo / tienilo. Robia sa ITO skla (nedokazem najst nikoho na mieru v EU) alebo aj vodive polymery PEDOT:PSS. Pisal som niekorym spolocnostiam, ale absolutne nekomunikuju. Teraz to robim tak, ze nastavim, co chcem a potom to nahulvata vypnem, alebo zakryjem velkym plechom, co je dost otravne.
Nahradil by som to dnesnym LCD, ale rozmery su velmi specificke, ze by mi to uplne rozbilo orientaciu. Indikatory su +- nad prislusnymi kanalmi. Pri mensich displejoch / rozsliseniach je to neprehladne potom. Rovnako aj vtedy boli ine kom. protokoly a musel by som jemne odlisne "VGA" prisposobit dnesnym, co zas komplikuje vsetko, pretoze je to frmol.
Je to Finlux EL640.400, alebo MD640.400 (skusal som odrusit spinane nap. zdroje priamo na displeji, ale tymi to nie je)
Dik.
M.
Glas Troesch dela laminovana skla, ktera hodne ucinne blokuji EM zareni.
https://www.glastroesch.com/en/products ... -shielding
Charakterizoval jsem nedavno jeden typ takoveho jejich skla a mezi 600-3000MHz to krom nekolika malo uzkuch pasem tlumi -15dB.
Kdyz jim napises, treba splasis jako vzorky takove kousky co potrebujes. Staci pak pro stineni oblepit hrany EMC paskou a prizemnit. Bylo by to tlustsi nez puvodni metalizovana folie, ale to by ti nemuselo vadit, ne? Pruhlednost je u nich dokonala.
Charakterizoval jsem nedavno jeden typ takoveho jejich skla a mezi 600-3000MHz to krom nekolika malo uzkuch pasem tlumi -15dB.
Kdyz jim napises, treba splasis jako vzorky takove kousky co potrebujes. Staci pak pro stineni oblepit hrany EMC paskou a prizemnit. Bylo by to tlustsi nez puvodni metalizovana folie, ale to by ti nemuselo vadit, ne? Pruhlednost je u nich dokonala.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Velka vdaka! Napisal som im. Tie GHz su uz pomerne za, kedze toto je niekde nad 15 kHz, ale mozno budu mat nieco vhodnejsie. Transparentnost kludne aj 70%. Hrubka aj 20 mm kludneDawe píše: ↑16. 3. 2025, 1:16 Glas Troesch dela laminovana skla, ktera hodne ucinne blokuji EM zareni.

za malo. Nizsi spektrum jsem nemeril, jen od LTE, GSM a vyse. Vis jakym vazebnim mechanismem a kam se ti to nejvic vazbi?
edit: jeste me napadlo, ze by mozna mohla fungovat i tenka metalizovana folie jako se pouziva treba na zatmavovani oken u aut.
Jestli by to bylo u tebe ucinne muzes vyzkouset tak, ze rozpares nejaky stribrny antistaticky sacek (jako se pouziva na prepravu elektroniky), prizemnis vodivou paskou v rohu a vyzkousis na kousku odkrytych displeju.
edit: jeste me napadlo, ze by mozna mohla fungovat i tenka metalizovana folie jako se pouziva treba na zatmavovani oken u aut.
Jestli by to bylo u tebe ucinne muzes vyzkouset tak, ze rozpares nejaky stribrny antistaticky sacek (jako se pouziva na prepravu elektroniky), prizemnis vodivou paskou v rohu a vyzkousis na kousku odkrytych displeju.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 16. 3. 2025, 3:15, celkem upraveno 2 x.
Vsetkych 7 displejov je v ocelovom chassis, prizemnene. Jedina cesta, co sa mi potvrdilo aj meranim, aj posluchom je predom displeja (zozadu ani nie, kedze tam su uz obostranne DPS a tie to z casti tienia). Na pulte su hore ~10 cm od EL displejov potenciometre pre odposluchovu sekciu a cez ne to ide do audia - najhorsie je, ked su v strede, nie na min/max, co je v sulade s teoriou, pretoze v strede ma potenciometer najvacsiu vyst. impedanciu z hladiska AC.
Napajanim to nejde, je to ciste. Maju tam LC filter.
Neskusal veru, nemam taky a ani bazos nepomohol

Rozmyslal som aj nad olovenym sklom, ake je v nemocniciach na radiologii. Len opat, musim to aj prizemnit a musi to mat nejaky zvod. Ked som dal pred to plech len tak na izolante, tak sa v zasade nic nedialo.
Dost nestastne pouzit na citlive audio taketo displeje, ale zas doba bola ina. Super je, ze funguju, pretoze inac su drahe ako hovado. Cize som neustale na hrane nahrada / tienenie. Pretoze Murphy je taky, ze to zatienim, pojde to den a potom mi niektory displej odide a budem v riti.
Noo, toto mozem vyskusat aj hned, pretoze take sacky z IO mam! Vecer sa k tomu dostanem. Len sa obavam, ci to bude dostatocne, pretoze bordel ide z toho neuveritelny. Na slucke sondy (zemiaca krokosvorka na hrot) osciloskopu nameram cca 200 mVpp signal cca 5 cm od displejaDawe píše: ↑16. 3. 2025, 2:47 edit: jeste me napadlo, ze by mozna mohla fungovat i tenka metalizovana folie jako se pouziva treba na zatmavovani oken u aut.

Zkus zrcadlo ze ktereho sundas barvu. Je to pak takove polopruhledne a vrstva je vodiva. Nebo kup polopropustne zrcadlo kde ta barva neni. Kdysi v dobe predledkove jsem mel v koupelne zrcadlo s ccfl trubicemi ktere svitily vypiskovanymi dirami v odrazive vrstve. Daval jsem tam kapacitni dotykove vypinani, porad to nefungovalo. Nez jsem zmeril napeti na te pokovene vrstve. Bylo tam napeti v radu stovek voltu, naindukované nejspis kapacitni vazbou z ccfl. Po uzemneni pokovene vrstvy to fungoalo bez problemu.
MarosD> podle tech 200mV na smycce se ti to teda vazbi nejspis na ty potaky magneticky. To by mohl pytlik stacit, protoze tam je napareny hodne permeabilni kov. Kdyz to bude fungovat, tak by stacilo splasit i velke pytliky (delaji se asi az metr dlouhe) a vystrihnout si ten stit z nich.
Zrcadlo je taky dobry napad, jen se obavam, ze tam to bude s permeabilitou horsi a stinit to bude spis jen elektricka pole.
Zrcadlo je taky dobry napad, jen se obavam, ze tam to bude s permeabilitou horsi a stinit to bude spis jen elektricka pole.
-
Ahoj,
olovené (presnejšie olovnaté) sklo síce účinne pohlcuje rontgenové žiarenie, ale je nevodivé. Dokonca má väčší odpor ako sklo klasické.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Aha, tak si myslel. No praveze je to skor elektrostaticky, kedze na magneticke pole by mi ten alobal, alebo Cu folia nijak nepomohla, kedze su nemagneticke. Je to akoby pokus odtienit transformator niecim nemagnetickym - nepomoze. Rovnako nepomoze NF magneticke pole odtienit niecim deravym.Dawe píše: ↑16. 3. 2025, 3:46 MarosD> podle tech 200mV na smycce se ti to teda vazbi nejspis na ty potaky magneticky. To by mohl pytlik stacit, protoze tam je napareny hodne permeabilni kov. Kdyz to bude fungovat, tak by stacilo splasit i velke pytliky (delaji se asi az metr dlouhe) a vystrihnout si ten stit z nich.
To je ale dobra sprava, pretoze elektrostaticky je to lahsie odtienitelne (na to funguju oba materialy OK).
t256 píše: ↑16. 3. 2025, 3:42 Zkus zrcadlo ze ktereho sundas barvu. Je to pak takove polopruhledne a vrstva je vodiva. Nebo kup polopropustne zrcadlo kde ta barva neni. Kdysi v dobe predledkove jsem mel v koupelne zrcadlo s ccfl trubicemi ktere svitily vypiskovanymi dirami v odrazive vrstve. Daval jsem tam kapacitni dotykove vypinani, porad to nefungovalo. Nez jsem zmeril napeti na te pokovene vrstve. Bylo tam napeti v radu stovek voltu, naindukované nejspis kapacitni vazbou z ccfl. Po uzemneni pokovene vrstvy to fungoalo bez problemu.

Dakujem za upresnenie!zverodoktor píše: ↑16. 3. 2025, 3:49Ahoj,
olovené (presnejšie olovnaté) sklo síce účinne pohlcuje rontgenové žiarenie, ale je nevodivé. Dokonca má väčší odpor ako sklo klasické.
Našel jsi hlavně kam se to indukuje, když vše v pultu je pod kovovým šasi a všechny vstupy těchto mixů mají symetrické vstupy? Neuhnily ti tam někde stínění? Je to rušení na všech šavlích nebo jen na některé? Jde to jen do busů a výstupu nebo i do jednotlivých signálových cest? Není problém se stíněním signálových traf? Ze všeho nejdříve najdi, kam (do jakého obvodu) se to opravdu indukuje a pak budeš vědět i jak to řešit. 

Naposledy upravil(a) ok1in dne 16. 3. 2025, 4:57, celkem upraveno 1 x.
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...