.
Aliexpres 11.11.2018 odměřování koupě
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Nevím jak dnes, ale kdysi byla přesnost magnetických pásek značkových výrobců od 0,05 u běžných až po 0,02 přesné (cca 8 let nazpět). Jak šel pokrok dopředu v tomto odvětví netuším.
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Já to přeměřoval před lety, když jsem ho kupoval u nás, viz měření dole na stránkách:
http://www.jova1.cz/dilna/soustruh_prom ... proma.html
Potřebuju pořešit přesnosti u delších posuvů, tak jestli mám spíš věřit C7 kuličkáči od TBI, nebo jestli mi to pravítko naopak neukáže 1000.5mm na pozici 1000mm
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

U pravítka bude nejpravděpodobnějším zdrojem chyby rušení. To je ale závislé na tom, jak máš řešené vedení kabelů na stroji, zda je vstup diferenciální, jak ruší motory. Tudíž to musíš ověřit přímo na stroji.
Měl jsem na mysli spíš kalibraci kuličkáčů než že bych je tam dával natrvalo. I když při těch cenách by to možná nebylo od věci.
Ale jde mi právě o to, že když na alíku vidím magnetický pravítka, vyšší přesnost (5um), 3000mm dlouhý za 1600,- (bez DRO), tak jestli se tomu dá věřit, nebo je to jen přesnost na 1cm, nebo je to prostě jen rozlišení, což nic nevypovidá o celkové přesnosti polohy.
Jako jasně, lovit i jen desetinu na 3m délky je poněkud nesmysl, to abych měl všechno přesně ztemperovaný a dával k tomu glejt že to bylo frézováno při tolika a tolika stupních. Ale spíš se chci vyhnout že první metr bude mít reálně 999,7mm a druhej metr bude mít 1000,3m, což se stále vejde do přesnosti C7, ale ty dva díly už mi nebudou sedět. Čili spíš na tu kalibraci.

Já jsem laik, ale jako brát pravítko za litr jako etalon délky bych se teda neopovážil, to by to tak asi už dávno někdo dělal.
Já teď osadil pravítka na soustruh a frézku (nejdelší 400mm) a jako se šuplérou to sedí, když to jede jedním směrem čímž se vyeliminujou vůle. Ale u něčeho přesnějšího bych si to jen podle pravítka bez dalšího měření fakt netrouf.

Já teď osadil pravítka na soustruh a frézku (nejdelší 400mm) a jako se šuplérou to sedí, když to jede jedním směrem čímž se vyeliminujou vůle. Ale u něčeho přesnějšího bych si to jen podle pravítka bez dalšího měření fakt netrouf.
Někde na aukru nebo bazoších jsem zahlédl johansonku 1000 mm a sadu dlouhých johansonek.
Tak to zkalibruj pomocí nich. Většina softů má možnost zadat korekční tabulku.
Proto jsem se ptal jestli má někdo zkušenost jak moc jsou reálně přesný v délce

Protože na 250mm digitální šupleru, co má taky jen magnetický proužek, tu všichni víceméně spoléháme až až

-
Ahoj,
ja som po tom páskovom magnetickom DRO z Ali pokukoval. Cena je mimoriadne lákavá, až moc. Tak som začal pozerať po rôznych diskusných fórach, ako sú ľudia spokojný. Je to katastrofa, desatina žiadna miera. Nakoniec aj v hodnoteniach na Ali od kupujúcich sa táto sťažnosť objavuje. Možno tak ako to je na stĺpovú vrtačku alebo stolársku pílu by to bolo fajn, ale na presnú robotu asi nie.
Možno je to nakoniec viac vec rušenia ako nepresnosti samotnej pásky a dalo by sa s tým polaborovať aby to vyhovelo tvojmu účelu. Za tú cenu to kupuje množstvo ľudí, treba pozrieť zahraničné fóra, či to dakto nevyriešil.
ja som po tom páskovom magnetickom DRO z Ali pokukoval. Cena je mimoriadne lákavá, až moc. Tak som začal pozerať po rôznych diskusných fórach, ako sú ľudia spokojný. Je to katastrofa, desatina žiadna miera. Nakoniec aj v hodnoteniach na Ali od kupujúcich sa táto sťažnosť objavuje. Možno tak ako to je na stĺpovú vrtačku alebo stolársku pílu by to bolo fajn, ale na presnú robotu asi nie.
Možno je to nakoniec viac vec rušenia ako nepresnosti samotnej pásky a dalo by sa s tým polaborovať aby to vyhovelo tvojmu účelu. Za tú cenu to kupuje množstvo ľudí, treba pozrieť zahraničné fóra, či to dakto nevyriešil.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
To samozřejmě čínský prodejce na Ali neuvádí. Ale z podstaty věci to je rozlišení, nikoliv přesnost polohy. Ono už když si vezmeš, že tepelná roztažnost skla je cca 9x10-6, tak je jasné, že při větších délkách (v metrech) to již budou mikrony rozdílu.
Jenom bych ještě podotknul, že solidní výrobce měřidel uvádí pro jakou délku platí daná přesnost a většinou se uvádí přesnost ve vzorci např.: +-0,05+Lx0,0001 apod. - toto třeba znamená, že na každých 100mm navíc je přesnost menší o +-0,01. To ale jistě všichni znáte z výškoměrů apod.
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
Dobře. Takže tudy ceste nevede.
Napadl mě teda jinej způsob jak zkalibrovat tak dlouhý šroub. Na tý mašině vyrobit třeba z hliníku hřeben, řekněme zub po 1cm. Ten donést na kontrolní přeměřovací stanici, kterážto by měla být zpravidla velmi přesná a i relativně větší, myslím že třeba metrovou bych tu někde v okolní fabrice našel. Hřeben může být rozdělený třeba na tři části, po tom jednom metru.
Oťukají mi každý ten zub a dostanu jeho skutečnou polohu vždy vůči počátku, takže žádná kumulace chyby jak při měření po mnoha úsecích pomocí johansonky.
Dostanu tak skutečnou polohu osy, kterou už pak snadno zanesu do tabulky korekcí. A jako bonus navíc mi zůstane měřící etalon pro další šrouby (budu znát přesnou polohu každého zubu, i když nebude v pravidelných rozestupech).
Kumulace chyby se tak stane jen tolikrát, kolik kusů použiju. Na 3m jen třikrát.
Samozřejmě to celé závisí na přesnosti oné přeměřovací mašiny.
Napadl mě teda jinej způsob jak zkalibrovat tak dlouhý šroub. Na tý mašině vyrobit třeba z hliníku hřeben, řekněme zub po 1cm. Ten donést na kontrolní přeměřovací stanici, kterážto by měla být zpravidla velmi přesná a i relativně větší, myslím že třeba metrovou bych tu někde v okolní fabrice našel. Hřeben může být rozdělený třeba na tři části, po tom jednom metru.
Oťukají mi každý ten zub a dostanu jeho skutečnou polohu vždy vůči počátku, takže žádná kumulace chyby jak při měření po mnoha úsecích pomocí johansonky.
Dostanu tak skutečnou polohu osy, kterou už pak snadno zanesu do tabulky korekcí. A jako bonus navíc mi zůstane měřící etalon pro další šrouby (budu znát přesnou polohu každého zubu, i když nebude v pravidelných rozestupech).
Kumulace chyby se tak stane jen tolikrát, kolik kusů použiju. Na 3m jen třikrát.
Samozřejmě to celé závisí na přesnosti oné přeměřovací mašiny.

Trošku doufám že když to vyrobím při 20st, přeměří to při 20st, a pak to zas budu kalibrovat při 20st, tak mi teplotní stálost asi nevadí.
Nebo.... Jako že když se kus hliníku zahřeje na 30st, tak se natáhne, ale pak už se nesmrskne na původní velikost?