Aliexpres 11.11.2018 odměřování koupě

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Milan199

3. 5. 2025, 3:12

Dodržet 20°C na dílně je asi nemožné. Máme s tím velké starosti i v místnosti na měření, kde je pouze 3D a optický Zeiss.
Hliník má prostě dvojnásobnou teplotní roztažnost nežli ocel.
Proč nezkusíš ty velké johansonky - psal jsem ti to výše.

https://aukro.cz/koncova-merka-somet-1000-7049126206
martasg1
Sponzor fora

3. 5. 2025, 6:48

Pipik píše: 3. 5. 2025, 2:50
martasg1 píše: 2. 5. 2025, 3:08 Ahoj, hliník není dobrá volba materiálu na kalibr kvůli rozměrové tepelné stálosti.
Trošku doufám že když to vyrobím při 20st, přeměří to při 20st, a pak to zas budu kalibrovat při 20st, tak mi teplotní stálost asi nevadí.
V tom případě samozřejmě nevadí. Obráběl jsem díly do automotive (hladící tyče do elektromobilů) cca 300 až 400mm. Tolerance v setinách na délku. Sklad byl mimo obrobnu v zimě a muselo se to tedy nechávat několik hodin ustálit teplotu při stroji a hned měřit než to šlo zase do skladu. Byl to extrudovaný materiál a bylo to docela rozměrově znát (pro představu profil byl cca 50mm s dvěma dutinama a tvarem, docela robustní). Naštěstí se vše vychytalo a výroba dopadla dobře a zaplatili ji. Tímto děkuji členovi Pepex za zodpovědnou pomoc při výrobě.

Pokud to uděláš jak píšeš tak super :wink:
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
Pipik

4. 5. 2025, 1:34

Milan199 píše: 3. 5. 2025, 3:12 Dodržet 20°C na dílně je asi nemožné. Máme s tím velké starosti i v místnosti na měření, kde je pouze 3D a optický Zeiss.
Proč nezkusíš ty velké johansonky - psal jsem ti to výše.
https://aukro.cz/koncova-merka-somet-1000-7049126206
Jasně, ale s nějakým tím stupněm sem i tam (=0,02mm) jsem prostě smířený. Je to třímetrová portálovka, těžko od ní čekat tisíciny, stačí když výsledný obrobek vezmu do ruky a už je hnedle jinde, navíc případný zákazník to stejně nebude zpravidla schopen přeměřit, a když tak taky nedodrží teplotu.
Jen bych se chtěl prostě dostat co nejblíže, ale zas to nepřehánět, myslím že když se dohrabu na +-0,2mm na 3m tak se můžu plácat po zádech, na homo domo mašinku.

Johansonkama jsem to teď už kalibroval. Metrová je sice fajn, ale spíš tak pro finální kontrolu pro redukci kumulace chyby měření. Stejně to totiž musím projet po menších úsecích. Dělal jsem to 50mm johansonkou a zároveň kontrolně 100mm.
Proto mě pak napadl ten nápad s tím etalonem - dostal bych se na 10mm úseky aniž bych šaškoval s 10mm johansonkou a kumuloval chybu, a zároveň měl metrový etalon. Jasně, nebude to tak přesný jako jsou johansonky, ale jak píšu, jde spíš o eliminaci chyb které mi tam teoreticky zanášejí podstatně větší chybu než je rozdíl přesnosti etalonu a metrový johansonky.

Ale i tak máte recht, železný bude asi lepší.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Milan199

4. 5. 2025, 3:44

Ještě mě napadla myšlenka na kalibrované hřebeny. Ten seženeš i delší nežli 2 m. Když ho kousek uřízneš, tak máš posuvný díl. Hřeben si nechat někde přeměřit a pak si jenom přendáš ten posuvný díl a hodinkama vidíš odchylku mašiny.
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“