starý Stolní Soutruh

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
JiLu

5. 5. 2025, 12:32

Ahoj!
Nikdy jsem asi nevěřil, že jsem něco přidám, ale nastala ta doba. Jsem student (který se baví parními a Stirlingovými motory) a za velmi hezký peníz se ke mně dostal tenhle starý soustruh... No a já noc nevím co s tím...
Takže mám pár otázek:
Co to vlastně mám?
- Je to celé metrické a zároveň dva šrouby jsou klasické moderní imbusy, takže to nemůže být moc staré? Poválečné?
Otáčky motoru?
Aktuálně je tam 230v 1400 otáček 120w, ale je pomocí prvního převodu asi na třetinu, a to přijde hrozně málo pak, je to možné? Myslím, že by stačilo klidně i = 1 A jaký motor byste volili?
Dopínání plochého řemenu?
Teďka je nabastleno uložení přímo do těla soustruhu pomocí dvou plocháčů, má to smysl předělávat, aby to uložení bylo u motoru, separátně od soustruhu? A nebo jen dodelat na tohle napínání řemenů?
Vůle na vřetenu?
Změřil jsem pomocí hodinek 2 setiny, je to hodně? Měřeno na konci univerzálky, hýbal jsem plnou silou...
Má to vůbec smysl?
Má to vůbec smysl do toho investovat čas? :lol: Zatím jsem celkem odhodlaný :D
20250504_195447.jpg
20250504_195506.jpg
20250504_195531.jpg
20250504_195608.jpg
20250504_195624.jpg
Zdenek Valter

5. 5. 2025, 12:54

Pěkná mašinka!!
Jinak u takhle malého soustruhu bych zjistil i použití kleštin.
Ty otáčky jsou dělané na obrábění klasickýni noži - radeco, což může být při použití moderních plátků při malých průměrech problém.
Taky je důležité vědět, v jakém stavu jsou kluzná ložiska.
No on ten soustruh je na spíše malé věci, takže pro Tebe je důležité jaký materiál a jaké průměry chceš točit.
Nedíval bych se na to jak je ten soutruh starý, ale jaké má vůle, má li například ve vřeteni a konikovi Morse kužel atp.
Napínání bych považoval za řešitelný problém.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
mainco

6. 5. 2025, 10:27

Gratuluji,
mám taky starou trasmisní mašinku ale trochu větší, točná délka 1m a točný průměr nad ložem 30cm (po případném vyšroubování sedla ještě víc). Taky jsem tam měl předlohu ale teď to ženu přímo z motoru plochým řemenem na ten největší stupeň řemenice. Otáčky měním plynule frekv. měničem a jsem spokojený. Díval jsem se že ten řemen je barbarsky spojený. Bude to klepat jak slepec do chodníku. Řemen je potřeba seříznout (sbrousit) do klínu a slepit (dříve se to sešívalo). Měl jsem lepidlo na řemeny přímo od nějakého řemenáře a roztrhnout se to fakt nedá. Napínání mám řešeno tím že motor je na kolébce a napínákem reguluji sílu napnutí. Běžně to můžu mít celkem volně ale na závity, upichování nebo velké průměry to trochu přitáhnu.
Pokud máš 2 setiny na konci univ. při použití chlapské síly tak to si gratuluj protože je vřeteno v podstatě bez vůle a už začíná pružit. S ostrým nástrojem takové zatížení nebude a s tupým stejně nic pořádně neuděláš. Jak psal Zdenek je to strojek stavěný na nižší otáčky a menší kusy tak bude třeba trochu trpělivosti..
Tak ať ti soustruh udělá hodně radosti
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“