Ahoj,
Na dětský tábor stavím bojler, který se bude ohřívat dřevem. Existuje taková věc po ČSLA (malá koupací sada), ale je k nesehnání. Doteď jsme to používali u skautů, ale letos jedem jinam.
Princip je, že někde u země se ohřívá voda, ta se pumpuje do IBC a cirkulačně zase zpět k dohřátí. Z IBC v patřičné výšce se to průběžně lije na děcka.
Sehnal jsem starý plynový bojler a vykuchal z něj zásobník. Takže mám nádobu, jejímž středem prochází komín (výměník). U plynové verze je hořák v tomto komínku. Můj plán je tuhle nádobu pověsit hlavou vzhůru (aby šroubení bylo nahoře a ne dole v ohništi) do 200L klasického plechového sudu. Mezeru vycpau vatou. Mám ale problém jak vyřešit to ohniště. Krabici z plechu s dvířky a roštem, která bude mít:
a) nahoře otvor jen průměru toho komínku
b) co největší díru ve které bude částečně sedět i vypouklé dno nádoby, ale pak náběh do komína bude níž
c) nějak úplně jinak?
Má cenu u takového bastlu řešit v topeništi stěny třeba vermikulitem, když hodlám použít plech 2mm?
Je mi jasné, že účinnost bude špatná, ale potřebuju to vyřešit nějak snadno a levně. Dřeva je dost.
Díky za všechny rady.
Bojler na dřevo
- jova
- Kontaktovat uživatele:
MKS je Mobilní Koupelnová Souprava. Vyráběly je minimálně dvě firmy, liší se nádobou na uchovávání ohřáté vody a tvarem měděného šneku. Na svou primitivnost je to poměrně sofistikovaný výrobek a je skutečně technologicky dotažený do poměrně velkých detailů. Dá se v tom topit dřevem, je u toho hořák na petrolej, naftu... Pro provoz sprch stačí voda co teče vedle v potoce. Osobně mi rukama prošly 3 kusy. První nám vydržela na táboře řádově 20, další tak 10 a ta poslední prorezla cca po 5ti letech. Ty první prorezly ve spodní části kotle, ta třetí byla už jak papír a tekla v podstatě všude. Pár sezon jsem se je snažil zachraňovat pájením natvrdo mosazí, ale byla to vždycky zbytečná práce, stejně nakonec někde tekly. Tu poslední mám ještě pod kolnou. Rozhodl jsem se tedy k radikálnímu a ten plechový kotel si svařil celý z nerez plechu a použil jen ten původní měděný šnek, prodloužený na skoro dvojnásobnou délku a tu nádobu na teplou vodu s horním Al víkem. Ten nerez plech má horší tepelnou vodivost, ale ten delší šnek to dohání, takže to utáhne při topení jemně naštípaným dřevem nepřetržitě dvě sprchy. Vodu přivádíme tlakovou z cca 5m vysoko umístěné nádrže, takže je zajištěné několikahodinové, prakticky nepřerušované sprchování.
Z toho popisu mi není moc tvůj plán jasný, ale jestli můžu poradit, určitě to chce tam mít nějaké trubky, abys zvětšil plochu přenosu tepla do vody. Jen ta komínová roura skrz nádobu bude málo. Jako ohniště by se dalo použít ohniště z brutaru nebo lázeňských kamen. Má šamotové vyzdívky, dvě dvířka popelník + přikládání, rošt, prostě vše co potřebuješ. On i ten brutar by to ohříval mnohem lépe než jen ta roura skrz nádobu, má mnohem větší plochu pro přenos tepla. Zkus se inspirovat parním kotlem.
Z toho popisu mi není moc tvůj plán jasný, ale jestli můžu poradit, určitě to chce tam mít nějaké trubky, abys zvětšil plochu přenosu tepla do vody. Jen ta komínová roura skrz nádobu bude málo. Jako ohniště by se dalo použít ohniště z brutaru nebo lázeňských kamen. Má šamotové vyzdívky, dvě dvířka popelník + přikládání, rošt, prostě vše co potřebuješ. On i ten brutar by to ohříval mnohem lépe než jen ta roura skrz nádobu, má mnohem větší plochu pro přenos tepla. Zkus se inspirovat parním kotlem.
A co lázeňská kamna ? Akorát vyřešíš přívod (plnění) vody a máš to hotové.
https://www.bazos.cz/search.php?hledat= ... =&kitx=ano
https://www.bazos.cz/search.php?hledat= ... =&kitx=ano
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Máš tam i tu MKS:
https://dum.bazos.cz/inzerat/202576514/ ... -kamna.php
https://dum.bazos.cz/inzerat/202576514/ ... -kamna.php
Díky všem. Asi nakonec nic bastlit nebudu. Akorát nechápu, proč všechny zajímavý věci na bazaru musí být vždycky tak daleko.
Jova: na našem původním táboře byla plechová krabice cca 3/4 kubíku na ocelových nohách ve výšce cca 2.5m pod níž visel na řetězech rošt na kterém hořel oheň. Taky to nějak fungovalo, ale byl to hrozný punk.

Jova: na našem původním táboře byla plechová krabice cca 3/4 kubíku na ocelových nohách ve výšce cca 2.5m pod níž visel na řetězech rošt na kterém hořel oheň. Taky to nějak fungovalo, ale byl to hrozný punk.