Zdravím, měl bych dotaz ohledně závitových kalibrů.
Zabývám se teď CNC soustružením závitů s jemným stoupáním jak metrických tak palcových.
Vnější i vnitřní.
Na měření mám k dispozici pouze tisícinový mikrometr, tisícinový pasametr, Johansonky na kalibraci měřidel a obyčejné měrky stoupání závitu. Vnitřní mikrometr pouze setinový. Kalibry na závity nemám a pro množství druhů a velikostí je neplánuji nakupovat.
Napadlo mě, zda by bylo možné si vyrobit kalibry třeba z oceli C45 pomocí kterých bych alespoň jednoduše poznal zda mám správný průměr "sedla" závitu matice. To co měřidlem průměru nezměřím. Na CNC by to asi nebylo moc složité si je připravit pro závit, který zrovna potřebuji. Teda pokud by to splňovalo účel.
Popíšu to jestli to není mylná úvaha:
- vysoustružím záv. tyč s vnějším závitem těsně na mínusové toleranci průměru a druhý kus těsně za plusovou tolerancí průměru (průměr obou mohu změřit) nevím teda ale přesně rozměry v tisícinách (to budu muset ještě došpekulovat)
- pak vysoustružím měřený vnitřní závit a těmito záv. tyčkami otestuji?
Jedna by měla projít a druhá nikoliv.
Je to tak?
Uvažuji: pokud by byl závit málo hluboký tak neprojde OK zav. tyčka, pokud by byl vysoustružený moc hluboko tak projde NOK tyčka a je to tedy již zmetek.
Stoupání bych se musel spolehnout na měrky a oko. Druhý rozměr závitu změřit dostupnými měřidly v setinách by mohlo stačit?
Co teda nevím jak to udělat naopak s maticí abych dokázal vyrobit a změřit dvě matičky jako kalibr na "sedlo" vnějšího závitu. To asi bez tisícinovýho dutinoměru (třídoteku) nezměřím.
Předpokladem teda asi je také správná geometrie závitu na CNC. Když bych tyč udělal malinko delší než je potřeba na testování závitu matice, upíchnul jí hned u závitu a zkoušel z obou stran.
Další věc, ze které nejsem moc moudrý je, že se rozměry různých tabulek z různých zdrojů rozcházejí. Například rozměry jemných závitů v knížce od HoffmanGroup Garant jsou různé od internetových zdrojů, které jsem tu našel, že používáte. Pak mi byly doporučeny zahraniční zdroje a tam zase třeba toleranci u rozměru jemného závitu M24x1,5 vůbec nemají. Prostě mají rozměr 24 což např. Hoffman uvádí jako 23,732 - 23,968 (6g).
Donedávna mě zajímaly na frézce jen Hčkové díry měřené kalibry a závitované díry standardních rozměrů taky měřené kalibry. Tohle je teď pro mě nové a snažím se v tom zorientovat a soustružit. Ale finance na kdejakej kalibr nebo drátky asi teď neuvolním.
soustruh závitové kalibry
-
- Kontaktovat uživatele:
Musíš si nakúpiť kalibre. Diskusia v každom smere je bezpredmetna.
BalazKovo.sk
Otázka je, co požaduje zákazník.
V JZD, nebo jiný škodovce stačí, když do toho jde natočit protikus ze železářství.
Mimochodem, ve vláknu t=47702 je zmiňováno, že v tabulkách bývají chyby.
V JZD, nebo jiný škodovce stačí, když do toho jde natočit protikus ze železářství.
Mimochodem, ve vláknu t=47702 je zmiňováno, že v tabulkách bývají chyby.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dá se to, když děláš nějaký naprosto nestandardní závit v pěti kusech a stačí, když to padne jen samo na sebe. I tak se ten kalibr se musí měřit přes drátky a kontrolovat profil mikroskopem, cokoliv jiného je špatně. Jakmile ale chceš za výsledek ručit, potřebuješ profi kalibr. Už jsem si nechal dělat kalibry na zcela nestandardní závity a většinou se vejdeš do čtyřmístné ceny, takže to není zhola nedostupné. A když si to tak někdo objedná, většinou ví, že to nebude za pusinku 
Aleš Procháska
Jde o to, že bych zjistil jestli jsem v toleranci s tím jedním rozměrem?
Byl by to vlastně kalibr pouze na rozměr průměru v "sedle" závitu.
Ten rozměr nejsem schopen změřit pomocným měřidlem (pasametrem).
Ano neni to skutečný kalibr, ale je to u závitu jediný rozměr, který teď nemám jak měřit.
Zbylé rozměry můžu změřit a řekl bych, že na měrky a pasametr se asi můžu spolehnout.
Časem bych pořídil drátky.
Co by mohlo být ještě problém u soustruženého závitu?
Dva rozměry (průměry) závitu a stoupání mít v toleranci... co dál by mohl odhalit kalibr?
Bavíme se o běžném spojovacím materiálu v rozměrech co se nedá místně koupit, nebo je za nesmyslnou cenu a je potřeba ho mít rychle při ruce v požadovaném rozměru a délce, dále o redukcích a průchodkách pro čidla apod. Zákazník vlastně není zatím známý připravuji se abych byl schopen pokrýt požadavky poptávky z okolí a vlastní potřebu. Nechci však jít úplně naslepo pouze zkoušením na matici případně šroub. Chtěl jsem ten zmiňovaný rozměr lépe kontrolovat než jen zašroubováním do matice a laickým posouzením vůlí.
Co se týká toho "co jde a nejde" a nebo "je dovoleno a není" jsem za tich 25 let od průmyslovky viděl a slyšel hodně a kde co
naposledy co si pamatuji, jak jsem dostal z několika nástrojáren v okolí odpověď, že nejde vyrobit příruba s kuželem se dvěma měřenýma dosedacíma plochama. Že jsou na to specializované firmy. Nakonec jsem ji vysoustružil na daném soustruhu, bez slíčidla přišroubovaný materiál jen na čelo vřetena toho CNC soustruhu. Pak doladil na barvu a sedí tam jak prd*l na hrnec
Jsem celý život zvyklý slýchávat "to nejde" a většinou se s tím neztotožňuju a hledám cesty. Samozřejmě je to také otázka ceny a času. Ale jak vidíme Číňan nám to ukázal, že taky nezná "nejde" a teď se můžeme v Evropě chytat za rypák. Pěkně jsme si to pokak*li a teď budeme už jen sledovat neodvratný pád průmyslu v evropě.
Byl by to vlastně kalibr pouze na rozměr průměru v "sedle" závitu.
Ten rozměr nejsem schopen změřit pomocným měřidlem (pasametrem).
Ano neni to skutečný kalibr, ale je to u závitu jediný rozměr, který teď nemám jak měřit.
Zbylé rozměry můžu změřit a řekl bych, že na měrky a pasametr se asi můžu spolehnout.
Časem bych pořídil drátky.
Co by mohlo být ještě problém u soustruženého závitu?
Dva rozměry (průměry) závitu a stoupání mít v toleranci... co dál by mohl odhalit kalibr?
Bavíme se o běžném spojovacím materiálu v rozměrech co se nedá místně koupit, nebo je za nesmyslnou cenu a je potřeba ho mít rychle při ruce v požadovaném rozměru a délce, dále o redukcích a průchodkách pro čidla apod. Zákazník vlastně není zatím známý připravuji se abych byl schopen pokrýt požadavky poptávky z okolí a vlastní potřebu. Nechci však jít úplně naslepo pouze zkoušením na matici případně šroub. Chtěl jsem ten zmiňovaný rozměr lépe kontrolovat než jen zašroubováním do matice a laickým posouzením vůlí.
Co se týká toho "co jde a nejde" a nebo "je dovoleno a není" jsem za tich 25 let od průmyslovky viděl a slyšel hodně a kde co

Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
Moc nechápu tu kombinaci pasametru a měrek. Není ten pasametr nesmyslně přesný pro danou práci ?
První bych se soustředil na shánění drátků. Občas se objeví za rozumnou cenu.
U závitu ti musí sedět rozměr, profil, stoupání.
Stoupání ti snad udrží mašina - jinak se nemá cenu dál bavit.
Profil můžeš mít garantovaný kvalitním nástrojem. Docela dostupné jsou kotoučové nože. Na větší serie jsou lepší plnoprofilové plátky, i když ne všichni výrobci to mají opravdu kvalitně vyrobené. Pak stačí kontrolovat velký průměr závitu a na to stačí slušná posuvka. Velký průměr závitu se potom dělá tak o 0,05 hodnoty stoupání do minusu Doporučuji si plátek zkontrolovat na profilprojektoru nebo alespoň těmi měrkami.
V tabulkách jsou chyby. Myslím, že v Janyš / Glanc byly vzorečky pro výpočet závitu. Kdysi jsem to zakomponovával do softu, ale už je to dlouho. Podle toho výpočtu je to dobře vždycky.
První bych se soustředil na shánění drátků. Občas se objeví za rozumnou cenu.
U závitu ti musí sedět rozměr, profil, stoupání.
Stoupání ti snad udrží mašina - jinak se nemá cenu dál bavit.
Profil můžeš mít garantovaný kvalitním nástrojem. Docela dostupné jsou kotoučové nože. Na větší serie jsou lepší plnoprofilové plátky, i když ne všichni výrobci to mají opravdu kvalitně vyrobené. Pak stačí kontrolovat velký průměr závitu a na to stačí slušná posuvka. Velký průměr závitu se potom dělá tak o 0,05 hodnoty stoupání do minusu Doporučuji si plátek zkontrolovat na profilprojektoru nebo alespoň těmi měrkami.
V tabulkách jsou chyby. Myslím, že v Janyš / Glanc byly vzorečky pro výpočet závitu. Kdysi jsem to zakomponovával do softu, ale už je to dlouho. Podle toho výpočtu je to dobře vždycky.
Hezkou sobotu přeju,
mám dotaz ohledně:
https://www.bo-import.cz/vymenna-britov ... -p1450783/
co znamená masivní profil prozradí mi to někdo?
Mám tady vedle sebe na stole destičky 16ER100 ISO a 16ER100M a vidím, že mají různý profil. ISO je ostřejší a předpokládám, že je to standard pro řezání Mkových závitů. Ale nevím kde a kdy se používá ten masivní?
mám dotaz ohledně:
https://www.bo-import.cz/vymenna-britov ... -p1450783/
co znamená masivní profil prozradí mi to někdo?

Mám tady vedle sebe na stole destičky 16ER100 ISO a 16ER100M a vidím, že mají různý profil. ISO je ostřejší a předpokládám, že je to standard pro řezání Mkových závitů. Ale nevím kde a kdy se používá ten masivní?
Myslím že v popisu se setkáš spíše s "hesly a frázemi" něžli s relevantními technickými termíny.
U Iscarů jsou plátky s popisem 16IRM 1,50 ISO // to je ten vlevo // lisované včetně lamače. /// Je to pitomost ale já používám termín "mačkané". ///
Plátek vpravo je broušený a má vyšší přesnost a také ostřejší břit. Popis je 16IR 1,50 ISO
U Iscarů jsou plátky s popisem 16IRM 1,50 ISO // to je ten vlevo // lisované včetně lamače. /// Je to pitomost ale já používám termín "mačkané". ///
Plátek vpravo je broušený a má vyšší přesnost a také ostřejší břit. Popis je 16IR 1,50 ISO
Je to mimo téma ale jen tak pro zajímavost, loni na podzim když Zetor přesunul výrobu do Indie tak do jednoho kovošrotu v Brně sváželi ze Zetoru spoustu velkých kontejnerů kde byli různé přípravky z výroby, díly na traktory, měřidla, nářadí pro obráběcí stroje dali se tam najít vyvrtávací hlavy VHU a příslušenství, závitořezné hlavy, mnoho magnetických stojánků, otočných hrotů, trny iso 40, kleštiny, morse redukce atd. spousta drobností, dost z toho bylo dokonce nepoužité, mraky ručního nářadí, pneumatické nářadí, věci pro brusírnu- v-bloky x-bloky i párové a mnoho dalšího. A tisíce různých závitových kalibrů vnějších i vnitřních metrických palcových i trapézových závitové kroužky, vypadalo to všechno jako nepoužité.
Prostě se vždycky najde někdo kdo mě chce nakrkout