DWG pre vodný lúč

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
NeeoLeo

4. 6. 2025, 9:27

Zdravím hoši
Ako sa vytiahne z dwg súboru čisto iba výkres pre dráhu vodného lúča? Súbor sa otvorí v 3D zobrazení na čiernom pozadí, nie je to klasický náčrt na čiernom pozadí.
Obrázek
po rotácii to dostanem do tohto stavu
Obrázek
Skúšal som to uložiť ako výkres, ale ten pán, čo mi to reže potrebuje niečo iné, ešte dávnejšie som mu posielal súbory dwg v CAD2000, jeho mašina s tým nemala problém. Tuším, že nič sa nezmenilo a stále používa rovnaký softwér.
Milan199

4. 6. 2025, 10:26

Používám trochu jiný soft, ale bývá to stejné.

Ulož si to jako jiný výkres.

Označ ten díl celý a použij příkaz explode. Možná jej bude nutné použít opakovaně na některé entity.

Pootoč si to a odmázni všechny prvky co tvoří ten prostorový nesmysl.

Ulož to jako formát autocad 2004 DXF.

To funfuje všude.
pafik

4. 6. 2025, 12:31

Já to dělám tak, že výkres v nárysu, tak jak je, vyexportuju do dxf. Dxf pak otevřu v Aspire a vyberu si, co chci obrábět. Kóty, pomocný čáry, .... ty stačí nevybrat, nemusej se odstraňovat.

Koukám, že si pletu pohledy. Nikoliv nárys, ale půdorys ..... :oops:
Naposledy upravil(a) pafik dne 5. 6. 2025, 8:34, celkem upraveno 2 x.
Permonik
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2025, 7:04

Máš to otevřené v dwg prohližeči. To neupraviš (pokud je mi známo).

Mužeš zkusit ten dwg converter a uložit to ve starší verzi a chlapikovi poslát printscreen, co má řezát a co je hloubka.

Jdou vybrat entity (čary)?
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
NeeoLeo

5. 6. 2025, 7:42

Permonik píše: 4. 6. 2025, 7:04 Máš to otevřené v dwg prohližeči. To neupraviš (pokud je mi známo).

Mužeš zkusit ten dwg converter a uložit to ve starší verzi a chlapikovi poslát printscreen, co má řezát a co je hloubka.

Jdou vybrat entity (čary)?
Je to prehliadač, je zdarma, entity sa nedajú vybrať. Podarilo sa mi uložiť jednoduché náčrty tak ako treba, ale zložitejší tvar, čo má viac náčrtov ešte skúmam kam sa dostanem.
Milan199

5. 6. 2025, 10:28

pafik píše: 4. 6. 2025, 12:31 Já to dělám tak, že výkres v nárysu, tak jak je, vyexportuju do dxf. Dxf pak otevřu v Aspire a vyberu si, co chci obrábět. Kóty, pomocný čáry, .... ty stačí nevybrat, nemusej se odstraňovat.

Koukám, že si pletu pohledy. Nikoliv nárys, ale půdorys ..... :oops:
Problém je že ty systémy v laserech, plasmách, vodě ... bývají dost choulostivé na třeba dvě čáry na sobě. Na výkrese je to jedno, ale ten stroj se tam pak zasekne, nebo se vrací ... - a to je průser.

Jinak jsi mi s těmi pohledy připomněl vtip :

Ptá se učitelka.
Žáku co vidíš na výkrese při pohledu shora ?
Půdorys soudružko učitelko.
Správně - a při pohledu z boku ?
Bokorys soudružko učitelko.
Správně a při pohledu zespodu vidíš co ?
Klitoris soudružko učitelko.
pafik

5. 6. 2025, 4:32

Ten bych si nespletl :)
Permonik
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2025, 7:37

NeeoLeo píše: 5. 6. 2025, 7:42 Je to prehliadač, je zdarma, entity sa nedajú vybrať. Podarilo sa mi uložiť jednoduché náčrty tak ako treba, ale zložitejší tvar, čo má viac náčrtov ešte skúmam kam sa dostanem.
Myslím, že se nedostaneš nikam.

Nejjednoduchší cesta je zkusit autora modelu, zda by ti nevyextrudovar jen půdorys.

Pak pokud je někdo ochotný na foru.

Jinak prostě sehnat 2D cad. Já mám Solid Edge 2D (je free). Ten veiwer je jen prohližeč, takže by neměly jít upravy. Ale použival jsem hodně starší verzi. Možna to v nové půjde.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
NeeoLeo

8. 6. 2025, 8:16

Už som to vyriešil, všetky náčrty som si uložil a potom pospájal. Síce to bola zlátanina kót ako prasa, ale pri uložení do CAD2000 z toho vypadlo iba čisto náčrt respektíve dráha pre vodný lúč.
Keby ten náčrt videl nejaký konštruktér s miliónom kót poslal by ma do riti.
Problém bol v tom, že nejaká časť mala povedzme 3 náčrty a mne to ukazovalo iba celok. Keď som chcel skopírovať iba náčrt dostal som veľké nič bez množstva otvorov a iných dier. Tak som jednoducho všetko čo bolo v tých 3 náčrtoch nakreslil do jedného náčrtu. Robota na 4 dni.
Inak pýtal som sa na ten stroj, čo to reže je od firmy MicroStep, z roku 2012 a používa CAD2000 ako náčrt na čítanie rezu. Hovorím prečo tak starý súbor? No je to pre nejakú optimalizáciu a jednoduchosť. Možno nejaký skúsený strojár by to vedel vysvetliť.
Mne stačí, že súbory stroj prečítal a vyrezal ako mal.
Permonik
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2025, 9:09

Ta jednoduchost ve starých souborech spočiva v tom, že neobsahuji třeba zjednodušení.

Nevím jak je to přesně u dwg.

Příklad pro představu (laický vysvětleno)
Ale prvotní verze má třeba 4 kružnice, každou samostatně (ikdyž je to pole a jsou stejne).
1. Kružnice (souřadnice středu (x=20,y=20,z=0), poloměr kružnice (r=10)
2. Kružnice (souřadnice středu (x=40,y=20,z=0), poloměr kružnice (r=10)
3. Kružnice (souřadnice středu (x=20,y=40,z=0), poloměr kružnice (r=10)
4. Kružnice (souřadnice středu (x=40,y=40,z=0), poloměr kružnice (r=10)

Novější verze to zapiše jako pole.
Pole 4 kružnice poloměr r=10
Středy kružnic x,y,z S1(20,20,0), S2(40,20,0), S3(20,40,0), S4(40,40,0)

To zjednodušení i sniýuje velikost souboru atd.
Odpovědět

Zpět na „CAD“