1. 7. 2025, 7:24
Zdravím,
také jsem začal připravovat stavbu domácího výtahu. Uvažoval jsem o stavbě z typizovaných komponent, získal jsem přístup k cenám dílů, ale z důvodu prostoru (malý prostor) jsem vše musel přehodnotit. Připravil jsem si vedení, rolny. A vše zastavil. Pro mne je důležitá bezpečnost. Začal jsem pátrat znovu po systémech pohonu. Nejlépe mi vyšel šroubový pohon z důvodu bezpečnosti - šroub jsem nechal spočítat na trapéz - vyšel mi z důvodu bezpečnosti trapéz 50 x 7 x 3000 mm. Ale bohužel potřebuji pohon umístit na plošinu nikoliv nad horní zastávku. Zde jsem narazil na problém elektromagnetické brzdy - také vyřešeno. Ale bohužel tím jsem skončil, není to zcela jednoduché, dát dohromady vše. I přes přístup k laseru, ohraňováku, obrábění, k výrobě šroubu dle spočítaných parametrů a životnosti. Ideální by byl kuličkový šroub - zde vyšla životnost výpočtem s určitým koeficientem bezpečnosti na 1,8 mil. cyklů. Problém je bezpečnost - brzda.
Nechci dělat věci na koleně - když něco spadne z výšky, je to průser. Chtělo by to někoho znalého z výtahařské techniky - ale ne těch, co dělají klasické výtahy.
Už jsem se byl podívat na čtyři šroubové osobní plošiny , zkusil i jízdu. Ale výrobci do prostoru, který mám k dispozici zdviž nedodají. Takže jsem v podstatě na nodu nula.
Také budu rád za info, radu, kontakt.