KiCAD - jak definovat drátovou propojku?

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
lapa
medaile za lepsi forum

10. 8. 2025, 12:39

Zdravím vespolek,
nemůžu přijít na to, jak do KiCADu definovat, že určité spoje budou provedeny drátovou propojkou na straně součástek (pokud to má jiný, odbornější název, pak sorry předem).
DPS je jednovrstvá, simulovat propojku jako vodič/wire ve 2. vrstvě (FrontCu) nejde, protože propojek je celkem 6, DPS je dlouhé a úzké a router i na Front vrstvě prostě nemá kudy tu všechnu měď vést.
Ztenčit šířku vodičů pod 0,3 nechci - leptám si sám a co když se to proleptá/přeruší ...
Prostě drátová propojka nemá chybu :).

Průchodky (mezi FCu a BCu) používat umím. Ale možná pro drátovou propojku jsou naopak špatnou volbou ...

Zatím to řeším tak, že dané body (teď jako zmíněné průchodky) v PCB editoru nechám nepropojené, DRC mi je ohlásí jako nepropojené body a při pájení si musím pohlídat na ně nezapomenout a prodátovat je.
Ale líbilo by se mi natáhnout drát, kudy chci a vidět v pohledu na Front vrstvu, že tudy a tudy je drát a pro pájení to bude jasně viditelné :-) - tak jako mám vytištěné obrysy pouzder IO, konektorů a pod.

Připomínky na lepší návrh DPS jsou zbytečné - tolik vodičů (i na FrontCu, natož na BackCu) se tam prostě nevejde - příliš úzká deska a změnit ji nemůžu - prostor (půdorys) je dán.

Manuál něco píše, ale nejsem z toho moudrý.

Pokud drátěné propojky lze, prosím tedy o kuchařku "pro tupouna" - ve smyslu otevři editor schématu nebo PCB nebo xxx, označ xxx, použij tu a tu ikonu nebo fci ... (ne)používej průchodky Back/Front apod ...

A je to KiCAD v5 ( Version: (5.1.12)-1, release build ) - což může být další omezení.

Díky za případné odpovědi..
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
miv

10. 8. 2025, 2:14

lapa píše: 10. 8. 2025, 12:39 Zdravím vespolek,
nemůžu přijít na to, jak do KiCADu definovat, že určité spoje budou provedeny drátovou propojkou na straně součástek (pokud to má jiný, odbornější název, pak sorry předem).
DPS je jednovrstvá, simulovat propojku jako vodič/wire ve 2. vrstvě (FrontCu) nejde, protože propojek je celkem 6, DPS je dlouhé a úzké a router i na Front vrstvě prostě nemá kudy tu všechnu měď vést.
Ztenčit šířku vodičů pod 0,3 nechci - leptám si sám a co když se to proleptá/přeruší ...
Prostě drátová propojka nemá chybu :).

Průchodky (mezi FCu a BCu) používat umím. Ale možná pro drátovou propojku jsou naopak špatnou volbou ...

Zatím to řeším tak, že dané body (teď jako zmíněné průchodky) v PCB editoru nechám nepropojené, DRC mi je ohlásí jako nepropojené body a při pájení si musím pohlídat na ně nezapomenout a prodátovat je.
Ale líbilo by se mi natáhnout drát, kudy chci a vidět v pohledu na Front vrstvu, že tudy a tudy je drát a pro pájení to bude jasně viditelné :-) - tak jako mám vytištěné obrysy pouzder IO, konektorů a pod.

Připomínky na lepší návrh DPS jsou zbytečné - tolik vodičů (i na FrontCu, natož na BackCu) se tam prostě nevejde - příliš úzká deska a změnit ji nemůžu - prostor (půdorys) je dán.

Manuál něco píše, ale nejsem z toho moudrý.

Pokud drátěné propojky lze, prosím tedy o kuchařku "pro tupouna" - ve smyslu otevři editor schématu nebo PCB nebo xxx, označ xxx, použij tu a tu ikonu nebo fci ... (ne)používej průchodky Back/Front apod ...

A je to KiCAD v5 ( Version: (5.1.12)-1, release build ) - což může být další omezení.

Díky za případné odpovědi..
Já bych použil nulový odpor nebo si udělal vlastní součástku "drátová propojka".
lapa
medaile za lepsi forum

10. 8. 2025, 2:40

miv:
* Nulovych odporu je 6x - bud SMD 1206 nebo 0805 - ale pres 2-4 vodice uz nejdou :).
* I SMD kondenzator je jednou pouzit jako mustek.
* Obavam se, ze dratove propojky jako soucastky by vyzadovalo X ruznych podle delek propojek, nektere se i ohybaji podle/okolo pouzder :) - tedy rad bych je ohnul (1x-2x na 90 stupnu) a to ohnuti i videl na pohledu na Front desky.
Ostatne drat primo vybizi k ohnutí :).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
miv

10. 8. 2025, 5:56

lapa píše: 10. 8. 2025, 2:40 miv:
* Nulovych odporu je 6x - bud SMD 1206 nebo 0805 - ale pres 2-4 vodice uz nejdou :).
* I SMD kondenzator je jednou pouzit jako mustek.
* Obavam se, ze dratove propojky jako soucastky by vyzadovalo X ruznych podle delek propojek, nektere se i ohybaji podle/okolo pouzder :) - tedy rad bych je ohnul (1x-2x na 90 stupnu) a to ohnuti i videl na pohledu na Front desky.
To je mi jasné, že to záleží na tvém plošňáku a musel bys to přizpůsobit konkrétní poloze propojovaných bodů. Těch součástek "propojovací vodič" bys musel mít tolik, kolik různých propojených dvojic bys měl. Chápu, je to opruz, nicméně to odpovídá filosofii kicadu, kdy každý PCB layout součástky je v něm definován. Určitě je možné mít součástky parametrizovatelné (tj. layout bys definoval parametricky relativní polohou propojených bodů), ale tuto vyšší dívčí jsem ještě neabsolvoval.
pavel6

10. 8. 2025, 6:07

Zdravím, KiCad neznám, nikdy neviděl. Dělal jsem vždy jen v OrCadu. Mít součástky/komponenty pro každý rozměr extra je nesmysl. Co použít další vrstvu, nadefinovat jiné průchody a v exportu ji pak nezařadit, nepoužít.
miv

10. 8. 2025, 6:09

lapa píše: 10. 8. 2025, 2:40
A (nekamenuj mne hned, prosím) proč to nezkusíš navrhnout na dvouvrstvě a nezadáš to JLPCB? Ty ceny jsou tam neuvěřitelné a i s dopravou to vyjde na cca 20-25 dolarů. A trvá to tak 14 dnů. Kdysi jsem také dělal vlastní plošňáky, ale teď už na to kašlu a práci radši věnuji návrhu schematu a softwaru.
miv

10. 8. 2025, 6:15

pavel6 píše: 10. 8. 2025, 6:07 Zdravím, KiCad neznám, nikdy neviděl. Dělal jsem vždy jen v OrCadu. Mít součástky/komponenty pro každý rozměr extra je nesmysl. Co použít další vrstvu, nadefinovat jiné průchody a v exportu ji pak nezařadit, nepoužít.
Vždycky máš součástky extra pro každý rozměr. Přesněji PCB layout součástky je dán pouzdrem - to je vlastně ten rozměr. LAPův problém je to, že by to potřeboval vidět ve schematu i na layoutu desky. Ony ty jeho drátové propoje jsou ve skutečnosti opravdu různé součástky, které jsou typu odpor s nulovou hodnotou a různým PCB layoutem. Na to podle mne (alespoň o tom nevím) kicad není postaven jinak, než definicí různých součástek, což je v tomto případě dost tristní.
Zdenek Valter

10. 8. 2025, 6:20

miv píše: 10. 8. 2025, 6:15
pavel6 píše: 10. 8. 2025, 6:07 Zdravím, KiCad neznám, nikdy neviděl. Dělal jsem vždy jen v OrCadu. Mít součástky/komponenty pro každý rozměr extra je nesmysl. Co použít další vrstvu, nadefinovat jiné průchody a v exportu ji pak nezařadit, nepoužít.
Vždycky máš součástky extra pro každý rozměr. Přesněji PCB layout součástky je dán pouzdrem - to je vlastně ten rozměr. LAPův problém je to, že by to potřeboval vidět ve schematu i na layoutu desky. Ony ty jeho drátové propoje jsou ve skutečnosti opravdu různé součástky, které jsou typu odpor s nulovou hodnotou a různým PCB layoutem. Na to podle mne (alespoň o tom nevím) kicad není postaven jinak, než definicí různých součástek, což je v tomto případě dost tristní.
Tohle je přeci i u třeba Eaglu.
Jestli si to leptáš sám, tak navrhni plošňák jako dvouvrstvý, kde drátové propojky budou vedeny druhou vrstvou.
Je pravda, že bys musel nahradit Vias, THT Padem abys měl kam ten drát zapojit.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
miv

10. 8. 2025, 6:39

Zdenek Valter píše: 10. 8. 2025, 6:20
Jestli si to leptáš sám, tak navrhni plošňák jako dvouvrstvý, kde drátové propojky budou vedeny druhou vrstvou.
Samozřejmě, to nemá s konkrétním návrhovým systémem nic společného. To je fyzikální realita a debata je pouze o tom, jak to vidět ve schematu a mít možnost na PCB posunout pájecí body kam chceš.
miv

10. 8. 2025, 6:45

Navrhuji následující řešení.
1/ Pro každý konec drátové propojky použít součástku typu "pájecí bod".
2/ Propojku realizovat speciální součástkou typu "drátová propojka", u níž je PCB layout definován jako vyloučený z desky.

Tak dráty uvidíš ve schematu a nebudou tě otravovat v kontrole návrhu PCB.
lapa
medaile za lepsi forum

10. 8. 2025, 9:04

miv píše: 10. 8. 2025, 6:45
Navrhuji následující řešení.
1/ Pro každý konec drátové propojky použít součástku typu "pájecí bod".
2/ Propojku realizovat speciální součástkou typu "drátová propojka", u níž je PCB layout definován jako vyloučený z desky.

Tak dráty uvidíš ve schematu a nebudou tě otravovat v kontrole návrhu PCB.
Ad 1/To vypada jako, ze typ "pruchodka" je asi spatne (jak jsem i uvazoval) - uplne puvodne jsem mel konce dratu jako pajeci body (tvuj navrh), pak jsem zkusil ty pruchodky a draty jako druhou vrstvu (FrontCu) - ovsem narazilo to na router, ktery si neumel poradit v omezenem prostoru (pudorysu desky) s mnozstvim propojek a zatim ty pruchodky zustaly.
Mozna je nakonec udelam jako pady na BackCu a budu badat dal.

Ad 2 - to "PCB layout definován jako vyloučený z desky" mi prijde jako dobry napad (mlhave jsem tu myslenku mel, ale neumel to popsat), jen to musim poradne pochopit :-).

Obecne:
* Tu profi vyrobu jsem vyloucil - mne ty navrhy porad bavi ... a je to jen hobby ... a jen pro mne ...

* Ve schematu dratove propojky v podstate videt nemusim, ale chci to videt na PCB, abych na to pri pajeni nezapomnel.
Ovsem jako namet to nezamitam.

* Myslel jsem si puvodne, zda KiCAD nema neco jako nejakou vrstvu, do ktere se zaradi ty nepropojene spoje
a v te vrstve s tim nepropojem manipulovat jako s vodicem - tahnout nekudy atd ...
Bud takova vrstva neni, nebo se mozna da donavrhnout (jak navrhoval pavel6 - pokud jsem ho pochopil spravne) - to je
ale pro mne vyssi divci ...

* Zatim jsem to v tuto chvili obesel tim, ze jsem "draty" dal na FrontCu jako co nejtensi vodic (KiCAD ma 0,2 mm - leptat
to tak tenke ale nebudu), docasne jsem posunul nektere vyvody/body, ktere vadily pruchodu vodice, diky tomu jsem se
tenkym vodicem volne protahl po ceste co nejblizsi k uvazovane realite (ohybani dratu) a vytiskl barevne jako
"planek pro osazovani dratu".
A vsechny popsane docasne zmeny na PCB jsem po tisku "planku" vratil zpet ... :lol:

Je mozne, ze se chovam proti dobrym mravum navrhu DPS a vasim doporucenim, ale pro mne je to nejrychlejsi cesta :).

Zatim vsem dekuji za podnety.
Zdenek Valter

10. 8. 2025, 10:13

miv píše: 10. 8. 2025, 6:39

Samozřejmě, to nemá s konkrétním návrhovým systémem nic společného. To je fyzikální realita a debata je pouze o tom, jak to vidět ve schematu a mít možnost na PCB posunout pájecí body kam chceš.
No právě ta druhá vrstva s přechodovými PAD je podle mne to správné řešení - je tam propoj ve schematu a ten PAD se dá posunou kam je potřeba.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
miv

10. 8. 2025, 11:00

Zdenek Valter píše: 10. 8. 2025, 10:13
miv píše: 10. 8. 2025, 6:39
No právě ta druhá vrstva s přechodovými PAD je podle mne to správné řešení - je tam propoj ve schematu a ten PAD se dá posunou kam je potřeba.
Podívej se na to, jak je to v realitě. Žádná druhá vrstva tam není. Jsou tam dva připojovací body ve svrchní vrstvě a mezi nimi drát. Ten drát je normální součástka. Máš pak dvě možnosti. Buď ty dva připojovací body přiřadíš k tomu drátu, pak máš ovšem problém s tím, že každá konfigurace bod-bod je jiná součástka. Nebo to rozdělíš a každý připojovací bod je samostatná entita a samotný propojovací drát nemá obraz na PCB a má obraz pouze ve schematu.
To, co navrhuješ ty, přidává jednu vrstvu do PCB a ty připojovací body jsou v obou vrstvách (via), to ale není pravda. Plošňák je ve skutečnosti jednovrstvý.
miv

10. 8. 2025, 11:45

lapa píše: 10. 8. 2025, 9:04

Zatim vsem dekuji za podnety.
Tady je kompletní řešení v kicadu. Bylo to asi tak 10 minut. Použití je takové, že vrazíš dvě součástky typu pin drátové propojky plus jednu součástku typu drátová propojka tak, aby piny byly na koncích drátové propojky.
V PCB ty piny můžeš volně přesouvat a ve schematu stále vidíš propojení. DRC nehlásí žádné chyby.
drátová propojka.zip
(332.06 KiB) Staženo 9 x
Je to v kicadu 8.0.8 takže doporučuji upgrade (je to zadarmo až na ty z nás, kteří vývojáře dobrovolně finančně podporujeme).
t256

11. 8. 2025, 5:07

Kickad nepoužívám ,ale bude to u všech systémů obdobné.
1) Pokud děláš profi desku pro strojní osazení, tam prostě každá délka propojky musí být jiná součástka. Jinak to nejde, stroj by to neosadil. Mašina tam pak nastrká předem naohýbané drátky, nebo si je naohýbá a nastříhá sama před osazením, viz např. https://www.youtube.com/watch?v=h1pTX620G00 . Jumper insertery Panasonic AVK by s nějakou tvarovací jednotkou měly umět drát i naohýbat do různých tvarů, ale to jsem nikdy neviděl. V každém případě, co spojka jiné délky, to jiná součástka.

Taková deska se routuje tak, že si propojky naroutuješ jako nějakou další pracovní vrstvu s přiměřeně velkými VIA a po natahání všech spojů si přidáš do schématu propojky patřičných délek jako součástky a těmi vrstvu s propojkami nahradíš. Pak budeš mít propojky v Pick-and-Place souboru, BOMu, na potisku desky apod., prostě nejčistší řešení. Nebo pokud jsi frajer typu co routuje desky přímou editací ZIPu v němž je gerber s layoutem, můžeš je tam cpát hned při routování a obejdeš se bez mezifáze s pracovní vrstvou, ale většinu lidí za chvíli dožere neustálá výměna délek propojek při routování, protože s ní nemůžeš narozdíl od pracovní vrstvy nijak pohnout.

Ve schématu si propojku nakreslíš nějak dle vlastního estetického cítění. Podstatné ale je, abys ji nekreslil jako třeba odpor který ti přeruší signál a ten se pak před a za propojkou bude jmenovat jinak, případně ti ERC bude hlásit zkrat apod. Udělěj si součástku jen s jedním pinem a dvěma pady a tu připoj někam na signál. Pak ti zůstane celý signál pod stejným názvem i s libovolným počtem propojek, nebude se ti přerušovat při jejich ubírání/přidávání apod. Ale možností jak to udělat je spousta, musíš si najít nějakou rozumnou v kickadu.

2) Pokud to děláš jen pro sebe na doma, prostě si drátky naroutuj jako cesty s prokovy o potřebné velikosti do nějaké nepoužívané vrstvy kterou si pojmenuješ třeba "drátové propojky" a nic dál neřeš. Ve schématu je vůbec vidět nebudeš (proč taky) a na desce je uvidíš jako zmíněnou vrstvu. Rychlé a jednoduché.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“