Ahoj lidi,
mám dotaz na místní harcovníky a profíky u frézek a CNC strojů.
Dotaz jak už z nadpisu vyplývá, se týká upínání obrobků ve svěráku a jejich doklepnutí na frézařské podložky.
Představme si prosím hliníkový vcelku plný a pevný kvádrový obrobek (ložiskový domek) již obrobený z jedné strany a potřebujeme jej přeupnout na druhou stranu abychom odfrézovaly upínací přídavky a dofrézovali správnou výšku obrobku.
Takováto situace dnes nastala u sériové výroby ve firmě kde aktuálně brigádničím pouze jako obsluha a upínám hliníkový obrobek na ocelové podložky. Nic neseřizuji.
Udělal jsem pár kusů, odevzdal a bylo mi řečeno konkrétně toto: "dva kusy byli doklepnute až moc a byli výškově mimo toleranci". O desetinu milimetru jsem prý doklepl moc a přesný CNC stroj tak obrobil "slabší kus" o 0,1 slabší.
Z toho trvzení nejsem moc moudrý, jakožto samostatný frézař již pár let. V minulé práci, kde jsem brigádničil mě vtloukal do hlavy profík seřizovač programátor s 20 letou praxí, že musím pořádně doklepnout a podložky se nesmí pohnout a obrobek nesmí být ani otlačený ani omlácený. Jedině tak, že bude mít správnou vějšku za každých okolností a konstantně.
Dnes mě to po několika letech překvapilo, toto tvrzezní a chtěl bych se zeptat zda mi něco uniklo při učení se nebo je problém někde jinde?
Napadlo mě zda spíš není problém ve svěráku resp. čelistech, že pokaždé se utáhne jinou silou a pokud by se čelisti zvedali tak bych to pochopil. Ale zase nadruhou stranu pokaždé když upnu tak zkouším zda se podložky nedají snadno posunout. Pokud se ani na jedné straně nedají pohnout tak považuji upnutí doklepnuté správně a čelisti se nezvedly. Takže tuto situaci moc dobře nechápu u obrobku s výškou 60mm.
Moc doklepnuto - obrobek ve sveraku
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nelze moc doklepnout aby to pak bylo moc vysoko. Ale lze malo doklepnout pri serizovani aby to pak pri obrabeni slo doklepnout az na podlozky a tudiz to bylo jinak.
Moc doklrpnout lze pouze tak ze se to otlaci ci zdeformuje. Muselo to byt zle serizene.
Moc doklrpnout lze pouze tak ze se to otlaci ci zdeformuje. Muselo to byt zle serizene.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pokud se dokleplo (moc) tak by obrobek byl vyšší ne? posuneš ho v ose Z dolu...max na podložky...
kde je 0? na podložkách nebo udělal 0 seřizovač na né moc dobře dokleplém prvním obrobku......stále ale bude vyšší....
pokud dělám něco opakovaně...tak sem se naučil to utáhnout tak aby to bylo ok....našel si podle utažení momentákem moment a zakládal furt stejně....na podložky...s kterejma težce hnu....
někdy se mě stane, hlavně u polotovaru kterej ještě neni obrobenej, je z pily uřizlej....že doklepávám a jedna podložka je volnější...a tak s tim docela bojuju....ale u něčeho to zas tak nehrotim
a 0,1 to už je v tomhle případě velká bota....
u jednoho svěráku za 20 tisíc co mám....tak i když je upnutej na 4 bodech, když ho utáhnu víc než uvádí přiručka svěráku tak se ohne do luku, zvlašt když jsou čelisti jen s tím zubem a obrobek je za samotnej kraj. a tam už leze obrobek nahoru....ale desetina to rozhodně neni....
ještě jedna varianta je a někdy se me to stane, že to prostě blbě vyčistím a zustane na podložkách bordel a vše je doklepnuto a je to prostě vysoko.....
kde je 0? na podložkách nebo udělal 0 seřizovač na né moc dobře dokleplém prvním obrobku......stále ale bude vyšší....
pokud dělám něco opakovaně...tak sem se naučil to utáhnout tak aby to bylo ok....našel si podle utažení momentákem moment a zakládal furt stejně....na podložky...s kterejma težce hnu....
někdy se mě stane, hlavně u polotovaru kterej ještě neni obrobenej, je z pily uřizlej....že doklepávám a jedna podložka je volnější...a tak s tim docela bojuju....ale u něčeho to zas tak nehrotim
a 0,1 to už je v tomhle případě velká bota....
u jednoho svěráku za 20 tisíc co mám....tak i když je upnutej na 4 bodech, když ho utáhnu víc než uvádí přiručka svěráku tak se ohne do luku, zvlašt když jsou čelisti jen s tím zubem a obrobek je za samotnej kraj. a tam už leze obrobek nahoru....ale desetina to rozhodně neni....
ještě jedna varianta je a někdy se me to stane, že to prostě blbě vyčistím a zustane na podložkách bordel a vše je doklepnuto a je to prostě vysoko.....
Naposledy upravil(a) Modros dne 10. 8. 2025, 10:41, celkem upraveno 2 x.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To se může stát když je spodek polotovaru do vrtule, ale to bys poznal podle podložek (jednou z nich se dá na jednom konci snáz pohnout). Jinak bych řekl, že závada bude jinde, doklepnutím to nezměníš o desetinu.
Aleš Procháska
Zmení, stačí mať obyčajné kladivko a drbnúť po tom. Ked to strpne, tak sa to "odrazí" od podložiek a je tam medzera. Lepšie je používať kladivko bez spätného rázu. Aj tak si myslím, že tie nízke kusy boli naopak zle doklepnuté a boli nad podložkami. To sa 0,1 mm uhne raz dva.
tak pokud je výrobek slabší tak musel být logicky vejš a tedy nedoklepnutej a žádné zázračné nelogické "moc doklepnutí" se nekoná..
jen je ten co to vysvětloval debil..
prostě si 2kusy blbě doklepnul, to jestli leželi na šponce nebo si je jen blbě doklepnul je v podstatě ulně jedno, důležité je kolik zmetků jsi vyrobil jestli 2 z 1000 nebo 2 ze 3.. to už by asi doklepali Tebe
jen je ten co to vysvětloval debil..

prostě si 2kusy blbě doklepnul, to jestli leželi na šponce nebo si je jen blbě doklepnul je v podstatě ulně jedno, důležité je kolik zmetků jsi vyrobil jestli 2 z 1000 nebo 2 ze 3.. to už by asi doklepali Tebe

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU