Obráběl jsem přípravek z topolu s 1/16" průchody, když jsem si všiml, že stroj cvaká v pravidelných intervalech synchronizovaných s pohybem osy y. Vypnul jsem stroj, pak jsem se dostal pod něj, abych zjistil, zda je hluk synchronizován s ozubený hřeben a pastorek to nebylo, ale bylo to přesně synchronizované s ozubeným kolem motoru.
Sundal jsem motor a otočil jeho hřídelí. Při každé rotaci se drží na stejném místě, velmi těžko se otáčí. Mám po ruce několik krokových motor Nema 34 , které se nedají tak těžko otočit, takže se domnívám, že s tímto motorem je problém.
Má někdo podobnou zkušenost nebo může nabídnout řešení? Asi v pondělí zavolám a objednám jiný motor.
Špatný krokový motor osy y?
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jo, je možné, že je motor kouslý. Za cca 30 let co jedu na KM se mi něco podobného stalo dvakrát - pokaždé jsem to řešil výměnou motoru a nepátral po hlubších příčinách (ty byla vždy jen ztráta času) Dnes jsou KM už tak levné, že je to i nejekonomičtější řešení.
Pokud uvažuješ o výměně, tak ve tvém případě bych šel už do setů Closed loop - easy servo - což je KM se zpětnou vazbou. I s driverem (to je u těchto sestav podmínka) ho seženeš na Alíku, nebo Ebay kolem 2,5 - 3000,- Kč
Pokud uvažuješ o výměně, tak ve tvém případě bych šel už do setů Closed loop - easy servo - což je KM se zpětnou vazbou. I s driverem (to je u těchto sestav podmínka) ho seženeš na Alíku, nebo Ebay kolem 2,5 - 3000,- Kč
Jednou mi praskla hřídelka uvnitř nema23 motoru, až za ložiskem.
Frézka normálně frézovala, jen se objevil backlash a možná i dost podobný zvuk co popisuješ.
Hřídelkou šlo při zapnutém motoru o zlomek stupně otočit, ale docela těžce, pač se vlastně rotor dřel o startor.
Je zvláštní že ale v podstatě fungoval, jen dost divně a ten zvuk taky nebyl úplně košer.
Když jsem ho pak chtěl prozkoumat co s ním je, tak jakmile jsem sundal řemenici z motoru, čímž jsem odstranil tlaky na hřídel, okamžitě se to vcelku jasně projevilo.
Jediný vysvětlení že praskne osa rotoru uvnitř motoru pro mě je že řemenice nebyla vrtaná úplně v centru a docházelo k pravidelným vibracím, až se ucho utrhlo.
Frézka normálně frézovala, jen se objevil backlash a možná i dost podobný zvuk co popisuješ.
Hřídelkou šlo při zapnutém motoru o zlomek stupně otočit, ale docela těžce, pač se vlastně rotor dřel o startor.
Je zvláštní že ale v podstatě fungoval, jen dost divně a ten zvuk taky nebyl úplně košer.
Když jsem ho pak chtěl prozkoumat co s ním je, tak jakmile jsem sundal řemenici z motoru, čímž jsem odstranil tlaky na hřídel, okamžitě se to vcelku jasně projevilo.
Jediný vysvětlení že praskne osa rotoru uvnitř motoru pro mě je že řemenice nebyla vrtaná úplně v centru a docházelo k pravidelným vibracím, až se ucho utrhlo.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

. potreboval by som poradiť z osou y , som amatér , osa y , keď zadám príkaz g0 y 100 raz prejde 78 , druhýkrát 108 a tak sa to opakuje .ked kalibrujem cez Set Steps per Unit tak je to to iste . Začalo to robiť keď mi vypadla skrutka ktorá zaisťuje ložisko gulickovej skrutky . Vedeli by ste mi poradiť alebo niekoho na sk či by mi to vedel nastaviť ?
Vlado
Vlado
K tomu bývá lepší přiložit pár fotek jak máš řešený připojení motoru ke šroubuvlado655 píše: ↑3. 7. 2025, 12:30 . potreboval by som poradiť z osou y , som amatér , osa y , keď zadám príkaz g0 y 100 raz prejde 78 , druhýkrát 108 a tak sa to opakuje .ked kalibrujem cez Set Steps per Unit tak je to to iste . Začalo to robiť keď mi vypadla skrutka ktorá zaisťuje ložisko gulickovej skrutky . Vedeli by ste mi poradiť alebo niekoho na sk či by mi to vedel nastaviť ?
Vlado

Ale dost pravděpodobně jsi nedotáhl červíka, tak se ti to protáčí. Ať už na straně motoru či na straně šroubu.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit