Aké používate výmenné plátky na vnútorný nôž na bežnú oceľ - 11373 / 11600 ?
Letovaných SK nožov mám dosť, ale nemám brúsku na nabrúsenie, a ani prax v brúsení , tak som kúpil nejaké čínske držiaky napr. S12M SCLCR a k tomu boli plátky CCMT120404 . Ale tie plátky to je hotová tragédia. S 1 plátkom som dokázal pretočiť iba 1 dieru pr.20mm dlhú 50 mm. Špička sa drala ako keby bol plátok z másla vyrobený. A to som bral triesku max. 0,5mm, posuv 0,5mm a otáčky som skúšal od 450-1200 . Viac otáčok mi pri 6kW elektromotore nezvládnu poistky.
Vďaka za radu.
Výmenné plátky na bežnú oceľ - aké kúpiť
Na aliexpressu jsou výrobci pod značkami MZG a BB.
Ti mají výborné nástroje i destičky.
Jen si projeď ty konkrétní nabídky a zorientuje se v tom než něco koupíš. Často mají na výběr z více variant.
Správnou destičku si vyfiltruješ pomocí normy té destičky. Zrovna koukám že MZG ty CCMT120404 má v nabídce hned v šesti variantách pro použití.
Koukám že na univerzální použití je varianta ZP152.
Ti mají výborné nástroje i destičky.
Jen si projeď ty konkrétní nabídky a zorientuje se v tom než něco koupíš. Často mají na výběr z více variant.
Správnou destičku si vyfiltruješ pomocí normy té destičky. Zrovna koukám že MZG ty CCMT120404 má v nabídce hned v šesti variantách pro použití.
Koukám že na univerzální použití je varianta ZP152.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Zdenek Valter
No to ale nemusí být problém těch destiček...dovla píše: ↑11. 9. 2025, 12:43 Aké používate výmenné plátky na vnútorný nôž na bežnú oceľ - 11373 / 11600 ?
Letovaných SK nožov mám dosť, ale nemám brúsku na nabrúsenie, a ani prax v brúsení , tak som kúpil nejaké čínske držiaky napr. S12M SCLCR a k tomu boli plátky CCMT120404 . Ale tie plátky to je hotová tragédia. S 1 plátkom som dokázal pretočiť iba 1 dieru pr.20mm dlhú 50 mm. Špička sa drala ako keby bol plátok z másla vyrobený. A to som bral triesku max. 0,5mm, posuv 0,5mm a otáčky som skúšal od 450-1200 . Viac otáčok mi pri 6kW elektromotore nezvládnu poistky.
Vďaka za radu.
Jaká je je jejich katalogová řezná rychlost?
Jakou řeznou rychlost máš pro ně na svém soustruhu?
Tady může být ten zakopaný pes

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Tady je ten problém, na hrubování se běžně dává 0.2 - 0.25, do 20 díry bych dal spíš 0.1 až max. 0.15mm /ot.
Má nůž správnou geometrii ? Je špička v ose ?
Nedávno jsem upravoval kamarádovi čínský rychloupínací držák. Všichni by nejrač honili tisíciny a pak si koupí nějaké blato, kde není jediná hrana kolmá, střed není ve středu a co je černé je kalené.

Docela mne překvapuje proč si kupuješ plátky velikosti 12 a pak se s nimi hrneš do díry pr 20. Tyhle velké plátky jsou už většinou na těžší hrubování což nožem pr 12 určitě nepůjde.
Když budu předpokládat, že nůž do otvoru máš správně NAD osou a máš rozumné řezné podmínky // což 0,5 / ot určitě není - viz co ti píše Tom //, tak zrovna 11373 je materiál co nejde úplně dobře obrábět. Určitě by to chtělo chladit nebo alespoň mazat.
Pokud si budeš kupovat plátky na univerzální práci zvol spíše plátky na nerez. Jestli mají povlak zlatý, černý, šedý, ... je na kusovou práci celkem fuk. Důležitý je tvar a ostrost břitu.
Vyfoť použitý plátek tak aby bylo vidět čelo i hřbet. Taky by bylo dobré přesné označení plátků. Důležité je to označení geometrie. To si číňan dělá po svém ale dá se to dohledat.
Mrkni se do katalogu Prametu tam to mají hodně polopaticky popsané.
Když budu předpokládat, že nůž do otvoru máš správně NAD osou a máš rozumné řezné podmínky // což 0,5 / ot určitě není - viz co ti píše Tom //, tak zrovna 11373 je materiál co nejde úplně dobře obrábět. Určitě by to chtělo chladit nebo alespoň mazat.
Pokud si budeš kupovat plátky na univerzální práci zvol spíše plátky na nerez. Jestli mají povlak zlatý, černý, šedý, ... je na kusovou práci celkem fuk. Důležitý je tvar a ostrost břitu.
Vyfoť použitý plátek tak aby bylo vidět čelo i hřbet. Taky by bylo dobré přesné označení plátků. Důležité je to označení geometrie. To si číňan dělá po svém ale dá se to dohledat.
Mrkni se do katalogu Prametu tam to mají hodně polopaticky popsané.
Tak musím trocha poopraviť ten svoj príspevok - kombinácia mala správne byť S12M SCLCR06+plátok CCMT060204.Bola to taká akcia na Temu 2x držiak (P+L) + 2x2ks plátky
Tie rezné podmienky som asi nezvolil moc dobre. Mám kopec rôznych nožov s SK plátkami ,ale brúsenie je pre mňa zatial španielska dedina a nemám na to ani brúsku, ani čas na skúšanie tak som myslel, že s plátkami to bude jednoduchšie. Asi to chce viac skúšania.
Plátkový nôž mám skorej v osi alebo možno nejakú desatinku pod osou. Na čínske plátky asi moc katalógovú reznú rýchlosť nezistím. 12 držiak som zvolil , pretože 10 už strašne vibroval a hrubší už nemám. Plátok sa už nedá vyfotiť, pretože išiel do ...
Čo sa materiálov týka - nie som profík a ani nemám v blizkosti dostupnosť na výber. Potreboval som urobiť dieru na osku do štvorhranu 30x30 a ten je taký dosť blatový. Kvôli 50mm nebudem niekde kupovať celú tyč. Som rád že mi boli ochotní predať 1 meter.
Asi si dám niekde nabrúsiť tie SK kudly a budem robiť s nimi. Alebo ešte možno skúsim nejaké plátky ISCAR ,Mitsubishi a pod. (?).
Vďaka všetkým za rady a informácie.
Tie rezné podmienky som asi nezvolil moc dobre. Mám kopec rôznych nožov s SK plátkami ,ale brúsenie je pre mňa zatial španielska dedina a nemám na to ani brúsku, ani čas na skúšanie tak som myslel, že s plátkami to bude jednoduchšie. Asi to chce viac skúšania.
Plátkový nôž mám skorej v osi alebo možno nejakú desatinku pod osou. Na čínske plátky asi moc katalógovú reznú rýchlosť nezistím. 12 držiak som zvolil , pretože 10 už strašne vibroval a hrubší už nemám. Plátok sa už nedá vyfotiť, pretože išiel do ...
Čo sa materiálov týka - nie som profík a ani nemám v blizkosti dostupnosť na výber. Potreboval som urobiť dieru na osku do štvorhranu 30x30 a ten je taký dosť blatový. Kvôli 50mm nebudem niekde kupovať celú tyč. Som rád že mi boli ochotní predať 1 meter.
Asi si dám niekde nabrúsiť tie SK kudly a budem robiť s nimi. Alebo ešte možno skúsim nejaké plátky ISCAR ,Mitsubishi a pod. (?).
Vďaka všetkým za rady a informácie.
Pokud máš plátek pod osou, tak je to blbě ! Plátek do díry // jakýkoliv nůž // musí být nad osou.
Když se nůž prohne zakousne se moc do materiálu. Takže blbě vibruje.
Když budeš zkoušet další plátek, tak na 12 nůž v díře 20 bych dal okolo 1000 ot, posuv 0,05 na ot a průřez trísky tak 1,5 mm a musí to jít. Nůž samosebou vyložený co nejméně. Pokud nemáš chlazení, tak to namaž olejem co používáte v kuchyni na smažení.
Uvidíš , že to půjde
.
Když budeš zkoušet další plátek, tak na 12 nůž v díře 20 bych dal okolo 1000 ot, posuv 0,05 na ot a průřez trísky tak 1,5 mm a musí to jít. Nůž samosebou vyložený co nejméně. Pokud nemáš chlazení, tak to namaž olejem co používáte v kuchyni na smažení.
Uvidíš , že to půjde

Takžeeee.
Držáky z temu.
Plátky Iscar.
Dám si teda tu práci, a naklikám to na tom aliexpressu pro tebe.
https://www.aliexpress.com/item/1005008682905975.html
A jsou tam i ty řezné podmínky.
Jinak ale moc nevím proč vůbec psát dotaz na fórum když výsledek je:
"Koupím si destičky Iscar nebo Mitsubishi abych je dal na držák z temu a třeba to bude fungovat."
Minimálně nastav úběr max na 0,1mm/ot a jak píše kolega nade mnou, ono to bude fungovat.
Držáky z temu.
Plátky Iscar.

Dám si teda tu práci, a naklikám to na tom aliexpressu pro tebe.
https://www.aliexpress.com/item/1005008682905975.html
A jsou tam i ty řezné podmínky.
Jinak ale moc nevím proč vůbec psát dotaz na fórum když výsledek je:
"Koupím si destičky Iscar nebo Mitsubishi abych je dal na držák z temu a třeba to bude fungovat."
Minimálně nastav úběr max na 0,1mm/ot a jak píše kolega nade mnou, ono to bude fungovat.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Minimálne pre to, že:
-mne žiadny klient neplatí . Všetko si musím zaplatiť sám. A nestojím pri mašine každý deň.
-všetko čo do toho investujem ide z vlastného rozpočtu, z hlavného zamestnania.
- nie som "solitare" . Mám rodinu a študujúce deti.
- mám kopec nožov s SK plátkami . Myslel som že tento smer bude jednoduchšie riešenie, keďže nemám brúsku na ich brúsenie .
.....
Zdalo sa mi, že tie plátky sú blato, lebo skúsenosti s čínskymi vecami mám, že to sú všetko zvyčajne Do-Do veci.
Ale možno sa to dá vylepšiť nejakými zmenami v nastavení - rezné podmienky, nastavenie noža, .....
Skúsim a uvidím.
Naposledy upravil(a) dovla dne 12. 9. 2025, 1:35, celkem upraveno 1 x.
Chladenie mám, ale zatial mám nádržku prázdnu, pretože nerobím každý deň a momentálne ani každý týždeň. Musím spraviť nejakú zástenu aby to nefŕkalo na stenu. A nechávať chladiacu kvapalinu dlhší čas bez obehu, tak to mi tam akurát zosmrádne.Milan199 píše: ↑12. 9. 2025, 12:43 Pokud máš plátek pod osou, tak je to blbě ! Plátek do díry // jakýkoliv nůž // musí být nad osou.
Uvidíš , že to půjde.
OK. Vďaka za rady. Vyskúšam keď sa dostanem k práci.
Pokud děláš takhle málo často tak si rozdělej jenom trochu kapaliny do lahve od Jaru // Ironu a tak // a to většinou stačí na uchlazení a namazání.
Cladicí kapalina pro občasné použití je lepší okolo 10% - je odolnější proti zesmrádnutí.
Cladicí kapalina pro občasné použití je lepší okolo 10% - je odolnější proti zesmrádnutí.