testone píše: ↑23. 9. 2025, 7:08
napadlo mě jestli by to nešlo spíš dělat v postupovém nástroji napříč z pásku třeba 30 mm šířky jako se třeba dělají piny do konektorů
vystřihovat těm plíškům obrys a nechat je za úzký můstek v žebříčku, navařit ty dráty a nakonec je z žebříčku vystřihnout
tím by ty plíšky mohly mj. mít i zkosené hrany atd atd a šlo by to zautomatizovat
I to by urcite slo. Ale porad to nevyresi problem s vyrobou tech pasku. 30mm pasek by asi nejake firmy nastrihaly, ale bude problem s minimalnim mnozstvim na hmotnost. I kdyz tech plisku potrebujeme hodne, jsou male a lehke

Na nuzkach strihnu 2m tabuli, ale na praci v postupovym vercajku by to chtelo podstatne delsi pasky. Navic na vyrobu postupovyho nastroje si netroufam, ani nemam vybaveni (dratorez)
jenicek píše: ↑23. 9. 2025, 7:25
Pokud bych si toto chtěl zjednodušit a pásky mají být rovné, pouvažoval bych, jestli nestačí použít izolovaný vodič, oholit ho a zmáčknout konec v lisu do formy. Odpadlo by tím stříhání i bodování.
To je hodne zajimavy napad a to me nenapadlo, protoze zakaznik to pozadoval svarovane. Zmenit by to asi slo, ale problem je v tom, ze vodic je 1.5mm2, ten nedokazeme rozmacknout na 4x0.5 - malo materialu.
Zbýňa píše: ↑23. 9. 2025, 7:50
Používají se obě metody. Jak "přestřihování" tak i vystřihování. Vystřihování pak rovnou do propadu nebo obstřihem, jak popisuje testone. Každá z těch metod má nějaké výhody a nevýhody (přesnost polotovaru, množství odpadu, složitost nástroje).
Vystrihavat samotne volne plisky mi moc nepomuze. To vcelku zvladame soucasnou technologii. Prinos inovace by melo byt hlavne automaticke podavani do svarecky. Samozrejme by slo hotove plisky nasypat do vibraku a podavat je nejakym jednoduchym manipulatorem, ale to mi neprijde jako elegantni reseni. V nejhorsim to ale zvazim. Odstrihovani z dlouheho pasu mi prijde optimalni.