Přesný snímač koncové polohy 0.01mm.
Zdravím.
Potřeboval (chtěl) bych něčím snímat dojiźdění do krajní polohy s opakovatelnou přesností 0.01mm s výstupem pro signalizaci ( vzduchový ventil). Už 2 dny hledám, ale nevím čeho se chytit.
Díky
Potřeboval (chtěl) bych něčím snímat dojiźdění do krajní polohy s opakovatelnou přesností 0.01mm s výstupem pro signalizaci ( vzduchový ventil). Už 2 dny hledám, ale nevím čeho se chytit.
Díky
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Já používám optické OMRON.
Typů mají hromadu a některé jsou velice přesné.
https://industrial.omron.cz/cs/products/ee-sx77-87 Pak se dají použít i indukční nebo mechanické, mají tam typy od každého s vyšší přesností.
Typů mají hromadu a některé jsou velice přesné.
https://industrial.omron.cz/cs/products/ee-sx77-87 Pak se dají použít i indukční nebo mechanické, mají tam typy od každého s vyšší přesností.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nebyl jsem spokojen s (ne)přesností indukčního snímače (slouží jako referenční čidlo), kde to lítalo +- několik setin, tak jsem zkusil zbastlit mechanické přepákování 1:10 (mechanicky se najíždí do šroubku, označeného modrou šipkou). Zatím to vypadá, že se vejdu do 0,005 mm (což je pro mě jeden krok motoru). Uvidíme, jak se to osvědčí v běžném provozu.
Jako čep je použito ložisko z vystavovacího ramínka harddisku.
Petr Spáčil
Jako laika mne napada, jak rychle se vymacka mechanicka nepresnost na tom styku/najezd do sroubku, ktera se nasledne to pakou 10x znasobi do snimace.Krutor píše: ↑24. 9. 2025, 7:29 Nebyl jsem spokojen s (ne)přesností indukčního snímače (slouží jako referenční čidlo), kde to lítalo +- několik setin, tak jsem zkusil zbastlit mechanické přepákování 1:10 (mechanicky se najíždí do šroubku, označeného modrou šipkou). Zatím to vypadá, že se vejdu do 0,005 mm (což je pro mě jeden krok motoru). Uvidíme, jak se to osvědčí v běžném provozu.
Nebo to omackani nemuze (natolik vyznamne) nastat - mala frekvence dotyku/vysoka tvrdost na kontaktnich bodech/plochach apod ...?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
No, já teda nevím, ale když jsem se kdysi snažil vyrobit nízkou Zsondu s odpružením (dostal jsem se na tuším 3cm výšky), tak jsem tam měl úplně obyč hal sondu za 20,-, ke který najížděl magnet 8x3mm. Opakovatelná přesnost mě až překvapila, pohybovala se mezi 0,005-0,012 (krok na Zose byl tuším 0,004). Prostě překvapivě docela přesný na to jak to bylo zbastlený.
Samozřejmě se nenajíždělo kdovíjak rychle, ale nějakých 10mm/m to mohlo být.
Chtěl jsem odpruženou sondu právě proto abych mohl najet nejdřív rychle a pak pomalu. Teď už používám Zsondy z alíku, jsou mechanický, podobně jako 3D sondy do vřetene, a přesnost je kolem 0,003 (už mám serva, takže krok je nula nula prd).
Tak tam dej tu a budeš vysmátej, stojí kolem 500,-
Jen musíš zajistit aby snímala jen když referuješ, jinak ti vibracema bude házet signál, stačí do ní lehce cvrnknout prstem jak je citlivá 
Samozřejmě se nenajíždělo kdovíjak rychle, ale nějakých 10mm/m to mohlo být.
Chtěl jsem odpruženou sondu právě proto abych mohl najet nejdřív rychle a pak pomalu. Teď už používám Zsondy z alíku, jsou mechanický, podobně jako 3D sondy do vřetene, a přesnost je kolem 0,003 (už mám serva, takže krok je nula nula prd).
Tak tam dej tu a budeš vysmátej, stojí kolem 500,-

Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Uvidíme. Není tam velká síla, přetlačuju v podstatě jenom tu pružinku.lapa píše: ↑24. 9. 2025, 9:30 Jako laika mne napada, jak rychle se vymacka mechanicka nepresnost na tom styku/najezd do sroubku, ktera se nasledne to pakou 10x znasobi do snimace.
Nebo to omackani nemuze (natolik vyznamne) nastat - mala frekvence dotyku/vysoka tvrdost na kontaktnich bodech/plochach apod ...?
Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dá se tedy obecně říct, že Hallova sonda má lepší opakovatelnou přesnost, než indukční snímač? Nerad bych ztrácel čas nějakým objevováním Ameriky, učím se na stará kolena chodit osvědčenými prošlapanými cestičkami 

Petr Spáčil
Mám na mysli tooltouch senzory, Z-touch. Dávám tyhle -
https://www.aliexpress.com/item/1005006163585832.html

Analogová hal sonda. Dal jsem k ní malej osminohej jednočip, ten převáděl pomocí AD převodníku signál z halovky, když jsem to naladil do ideálního pracovního bodu tý sondy, tak byla až proklatě přesná. Výstupem čipu bylo prostě sepnuto/nesepnuto, včetně volitelně velké hystereze a ošetření zákmitů. Musí se ale zajistit stabilní napětí. Jestli ti bude kolísat, bude se měnit i spínaná vzdálenost, čili jde přesnost do kopru. Napájel jsem to přímo 5V ze zdroje z PC, to nebývá zas tak špatný.
Takže ano, umí být poměrně dost přesný, ale je to trochu bastlení. Na mašinách montuju normální industriální koncáky, ale ne aby reagovaly na kus železa, ale dávám tam protimagnety. Přijde mi to jako poměrně přesný. Minimálně když se něco nepovede, tak se znova zahoumuje a perfektně se trefí třeba zpět do rozfrézované drážky. Neměřil jsem to, ale nasadils mi brouka do hlavy, asi to přeměřim kolik to schválně dává přesnost.

Kdysi jsem se pokoušel vyrobit i kontrolní měřák na rozměry +- 0,05. Skončilo to debaklem. Indukční snímače jsou háklivé nejen na napětí, ale i na vnitní teplotu // doba po zapnutí //. Samosebou nějaké magnetické pole okolo // kabely ... // to rozhodí taky. Kontroloval jsem to na přesném měřáku. U těch značkových // Balluf, Turck ... // byla přesnost max +- 0,01 mm. Takové ty za 200 CZK lítaly klidně i o 0,05.
Buďto jak píše zz912 nahrubo na jeden snímač a načisto na Z impulz ze serva / krokáče. A nebo dát na pohybový šroub clonku a snímač napřesno.
Viděl jsem i na stroji s pohonem hřebenem, že se vedle pohonu "odvaloval" pastorek s clonkou. Ten zároveň sloužil jako taková hrubá zpětná vazba. Hlídalo to, že kdyby krokáč ztratil polohu, tak to nejdéle po jedné otáčce zjistí malér a stroj to zastaví.