resim ted ozubene kolo k metrickemu ozubenemu remenu.
Zadani je 40 M5. Podle internetu jsem zjistil, ze to je kolo se 40 zuby a roztec 5mm.
Ted se ptam. Jak vypada tvar zubu a cim to mam vyfrezovat. cca 56 kolecek o delce 100mm, nerez.
Dekuji predem za rady, pripadne kde najit tabulku vypoctu tvaru takovychto ozubeni.
Metricky ozubeny retez a kola
Co tohle?
viewtopic.php?t=48157#p520741
viewtopic.php?t=48157#p520741
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
-
Bohuzel hledame cesty a zatim nic.
Ani tabulku s normou DIN 7721-2:1989 DE nemohu sehnat.
Potreboval bych vyrobit valec 40 T5 delky 360mm
Aspon tu normu nekde sehnat.
Promiň, ale nějak nechápu co pořád hledáš za složitosti. Pokud chceš dělat ozubená kola na řemen // píšeš i řetěz // HTD 5M , tak profil máš v tom odkazu od lapy.
Průměr se vypočítá podle vzorce :
z*5/3,14 -1,37
Tak si nech vyřezat jedno kolečko na drátovce ať vidíš jestli to pasuje.
Pokud chceš dělat pár koleček z Al tak ti na to stačí jednobřitý nástroj - zase vyřízlý na drátovce.
Pokud toho budeš dělat víc tak si musíš nechat udělat frézu. To ovšem bude dost drahé.
Průměr se vypočítá podle vzorce :
z*5/3,14 -1,37
Tak si nech vyřezat jedno kolečko na drátovce ať vidíš jestli to pasuje.
Pokud chceš dělat pár koleček z Al tak ti na to stačí jednobřitý nástroj - zase vyřízlý na drátovce.
Pokud toho budeš dělat víc tak si musíš nechat udělat frézu. To ovšem bude dost drahé.
No jo, ale on potrebuje (resp. pise) T5 (coz je myslim neco jako lichobeznikovy profil), ne HTD (coz jsou ty slozene oble krivky).
Nebo je to jeste jinak?
(Ten T5 byval napr. na skoro vsech mini soustruzich rady 300 - a hnusne pri zatezi preskakoval ...)
Nebo je to jeste jinak?
(Ten T5 byval napr. na skoro vsech mini soustruzich rady 300 - a hnusne pri zatezi preskakoval ...)
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Aha, tak to se omlouvám, nečetl jsem to pozorně. Tady jsou rozměry z katalogu optibelt. Vzoreček pro výpočet je :
z*5,0 / 3,14 - 0,5
Tenhle profil jsem nikdy nedělal, tak vyzkoušet.