Je drahá digitální posuvka o tolik lepší než laciná?
Zdravím,
diskuze o digitálních posuvkách na tomhle fóru jsou už vesměs starší, tak se chci zeptat, co je nového.
Začala mi odcházet moje oblíbená digitální posuvka EXTOL, kterou jsem koupil před 15ti lety za 500Kč v Hornbachu.
Tak jsem se začal rozhlížet po nové a s úžasem zjišťuju, že se prodávají i 10x dražší. Klidně bych si udělal radost a praštil se přes kapsu, kdybych věděl, že neplatím jen za "značku". (Jako když jsem k hodinkám Garmin dostal v ceně kablík, a když jsem chtěl druhý, Garmin ho prodává za 800Kč. Tak jsem koupil od číňanů stejný za 50Kč, a funguje stejně dobře jako originál).
Zkušenost mám jen s tou EXTOL, která žere stejně vypnutá i zapnutá (cca 16uA) a zřejmě i kvůli tomu nemá automatické vypínání. Naimplantoval jsem tam mechanický vypínač a taková kombinace nemá chybu.
V práci používám noname (teda Quantum, dostali jsme jí k soustruhu), ta vypnutá nežere skoro nic a vypíná se za rozumných 25minut. Někdy to naštve, když měřím relativně, ale dá se s tím žít.
Přesnost je u obou rozumná, udávaných 0.03mm je zřejmě maximální odchylka, většinou je to lepší a při porovnávání součástek se dá spolehnout i na ty setiny.
Co mi teda může drahá posuvka přinést navíc? Z diskuzí vím, že některé dokážou měřit i absolutně/relativně, to by mohlo být dobré, ale takovou jsem v ruce ještě neměl. Rozhodně nepotřebuju odolnost proti vodě nebo oleji, to při mojí hobby činnosti nehrozí.
diskuze o digitálních posuvkách na tomhle fóru jsou už vesměs starší, tak se chci zeptat, co je nového.
Začala mi odcházet moje oblíbená digitální posuvka EXTOL, kterou jsem koupil před 15ti lety za 500Kč v Hornbachu.
Tak jsem se začal rozhlížet po nové a s úžasem zjišťuju, že se prodávají i 10x dražší. Klidně bych si udělal radost a praštil se přes kapsu, kdybych věděl, že neplatím jen za "značku". (Jako když jsem k hodinkám Garmin dostal v ceně kablík, a když jsem chtěl druhý, Garmin ho prodává za 800Kč. Tak jsem koupil od číňanů stejný za 50Kč, a funguje stejně dobře jako originál).
Zkušenost mám jen s tou EXTOL, která žere stejně vypnutá i zapnutá (cca 16uA) a zřejmě i kvůli tomu nemá automatické vypínání. Naimplantoval jsem tam mechanický vypínač a taková kombinace nemá chybu.
V práci používám noname (teda Quantum, dostali jsme jí k soustruhu), ta vypnutá nežere skoro nic a vypíná se za rozumných 25minut. Někdy to naštve, když měřím relativně, ale dá se s tím žít.
Přesnost je u obou rozumná, udávaných 0.03mm je zřejmě maximální odchylka, většinou je to lepší a při porovnávání součástek se dá spolehnout i na ty setiny.
Co mi teda může drahá posuvka přinést navíc? Z diskuzí vím, že některé dokážou měřit i absolutně/relativně, to by mohlo být dobré, ale takovou jsem v ruce ještě neměl. Rozhodně nepotřebuju odolnost proti vodě nebo oleji, to při mojí hobby činnosti nehrozí.
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
Tyto jsou prověřené ,značkové a za tu cenu 635,- není o čem přemýšlet. Máme jich několik...
https://allegro.cz/produkt/elektronicke ... 6855911158
https://allegro.cz/produkt/elektronicke ... 6855911158
Jde jich koupit opravdu hodně, to ano. Jako nejpodstatnější rozdíl bych vypíchl kvalitu zpracování.
Řekl bych že radost by ti určitě udělala tato.
Máme jich už několik a spokojenost.
I just found this on AliExpress:
CZK1,444.77 | Insize electronic digital caliper 1108-150mm 200mm 300mm 0.01 stainless steel
https://a.aliexpress.com/_Eunn1KO
Řekl bych že radost by ti určitě udělala tato.
Máme jich už několik a spokojenost.
I just found this on AliExpress:
CZK1,444.77 | Insize electronic digital caliper 1108-150mm 200mm 300mm 0.01 stainless steel
https://a.aliexpress.com/_Eunn1KO
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Pokud ti jde o spotrebu, mam vyzkousenou tuhle https://www.net-market.cz/vorel-meritko ... ektronicke
Ta se opravdu vypne a pak zere podstatne mene. Kdyz s ni hybes ve vyplem stavu, tak nemeri jako ty co vypinaji jen displej. Jen se vypina driv jak za 25minut. Provedeni je standartni cinske, ale na takove to kuchynske mereni k 3D tiskarne v pohode staci.
Ta se opravdu vypne a pak zere podstatne mene. Kdyz s ni hybes ve vyplem stavu, tak nemeri jako ty co vypinaji jen displej. Jen se vypina driv jak za 25minut. Provedeni je standartni cinske, ale na takove to kuchynske mereni k 3D tiskarne v pohode staci.
rozdíl je ve spotřebě a provedení, jak dlouho vydrží než se rozviklá
řekl bych že výrobců/typů čipů dovnitř moc nebude.
zapnutá / vypnutá / chování po vypnutí (čísla už si přesně nepamatuji ale kdesi je zde vlákno, kde jsme to na jednom srazu měřili)
ta tvá
16 / 16 / pamatuje polohu
klasická Lidl
16 / 1 / nepamatuje polohu
Mitutoyo
5 / 0,5 / pamatuje polohu
řekl bych že výrobců/typů čipů dovnitř moc nebude.
zapnutá / vypnutá / chování po vypnutí (čísla už si přesně nepamatuji ale kdesi je zde vlákno, kde jsme to na jednom srazu měřili)
ta tvá
16 / 16 / pamatuje polohu
klasická Lidl
16 / 1 / nepamatuje polohu
Mitutoyo
5 / 0,5 / pamatuje polohu
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Já mám zase ověřenou tuhle čínskou značku, měřidel mám několik, a všechno 100% spokojenost https://www.aliexpress.com/store/109509 ... XDJWXDJWEj
Co se posuvek týká, tak je tam spousta zajimavejch druhů / doteků.
Co se posuvek týká, tak je tam spousta zajimavejch druhů / doteků.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 5. 10. 2025, 10:44, celkem upraveno 1 x.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Za mě jednoznačně zelený Insize. Běžná 150 mm řádově 1000 Kč (vč. DPH, český e-shop), a ta kvalita je výborná. Hlavně že tam neskáčou setiny jak je napadne. Mají automatické zapínání i vypínání, samozřejmě si během vypnutí pamatují, kde byla nula, a ve vypnutém stavu nežerou baterku. Baterka je jako v motherboardu CR2032 - 3V, vydrží mnohem víc než klasický knoflíky LR44.
Petr Spáčil
Insize nepoznám, ale skúšal som lidl, jednu vzhľadovo rovnakú ako https://www.net-market.cz/vorel-meritko ... ektronicke (netvrdím, že je to tá istá), dokopy 4 kusy a výsledok je, že na tie lacné šmejdy sa nedá spoľahnúť. Ani nie je problém presnosť, ked sa overí na nejakom kalibri (ja zvyknem premerať johannu
), ale bežne tie kurvy stratia "krok" a ukážu kľudne o 1 mm inde, alebo nejaké desatiny. Takže ak to mám pomaly po každom meraní overovať, či to zrovna zmeralo dobre, tak na to prdím a používam slušnú mechanickú alebo drahú digi mitutoyo. Na tú sa dá spoľahnúť vždy, ale stála viac ako tie 4 dohromady.
Lidlová mala ešte takú fičúru, že meranie hlbky nemalo nulu tam, kde meranie rozmeru. Bolo to vždy treba nulovať extra. A všetky tie lacné majú povrchovú úpravu strašnú. Lidlová mala také ostré hrany, že sa na tom dalo porezať. Obehal som ju leštiacim rúnom a bolo to lepšie.

Lidlová mala ešte takú fičúru, že meranie hlbky nemalo nulu tam, kde meranie rozmeru. Bolo to vždy treba nulovať extra. A všetky tie lacné majú povrchovú úpravu strašnú. Lidlová mala také ostré hrany, že sa na tom dalo porezať. Obehal som ju leštiacim rúnom a bolo to lepšie.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se přikláněl k těm dražším šuplerám - jednak jsou přesnější, a jednak déle vydrží. Ty laciné čínské do 300,- sice měří také, ale velmi rychle vychcípají, nehledě na to, že žerou baterky jako Otesánek. Mě se nejvíce osvědčily šuplery v cenové hladině 700-1400 Kč. No a záleží taky na značce, kterou preferujete.
Na otázku z nadpisu odpovím - Ano kvalitní šuplera je lepší. Jak souvisí cena s kvalitou je ovšem druhá otázka. Myslím, že je to spíše o drzosti prodejce a blbosti nakupujícího.
Kdysi jsem koupil tři posuvky Somet : Zapínaly // display // se pohnutím jezdce. Solidní přesnost, moc nežraly. Nic ale nevydrží věčně. Při každodenním používání se prostě "umlátily", jednu někdo ukradl, jednu jsem úplně zničil // spadla mi do stroje //.
Tož jsem koupil další tři. Napohled to samé - jinak totální sračky. Před měřením bylo potřeba je zavřít a zapnout. Vypínaly se po asi minutě !!! U dvou z těch tří proměřovaly doteky do díry asi o desetinu. // viz obrázek - červenou fixkou označené //
Pokud chcete nakupovat přes net volil bych Insize. Měřidel od nich máme ve firmě desítky a nikdy jsem nic nereklamoval. Posuvky používáme v režimu "kalibrovaná" a ta se nebere například když jdu do skladu hledat kus matroše. Ty opotřebenější se používají právě na tohle měření.
Pokud chcete kupovat posuvku "přes pult" vezměte si s sebou nejlépe ložisko // přeměřené // a na něm si ji odzkoušejte.
Taky je dobré si uvědomit, že když to "hobík" zas tak moc neumí, tak s mizerným měřidlem // ale i nářadím, strojem ... // to pro něho bude o hodně těžší nežli pro "profika".
Kdysi jsem koupil tři posuvky Somet : Zapínaly // display // se pohnutím jezdce. Solidní přesnost, moc nežraly. Nic ale nevydrží věčně. Při každodenním používání se prostě "umlátily", jednu někdo ukradl, jednu jsem úplně zničil // spadla mi do stroje //.
Tož jsem koupil další tři. Napohled to samé - jinak totální sračky. Před měřením bylo potřeba je zavřít a zapnout. Vypínaly se po asi minutě !!! U dvou z těch tří proměřovaly doteky do díry asi o desetinu. // viz obrázek - červenou fixkou označené //
Pokud chcete nakupovat přes net volil bych Insize. Měřidel od nich máme ve firmě desítky a nikdy jsem nic nereklamoval. Posuvky používáme v režimu "kalibrovaná" a ta se nebere například když jdu do skladu hledat kus matroše. Ty opotřebenější se používají právě na tohle měření.
Pokud chcete kupovat posuvku "přes pult" vezměte si s sebou nejlépe ložisko // přeměřené // a na něm si ji odzkoušejte.
Taky je dobré si uvědomit, že když to "hobík" zas tak moc neumí, tak s mizerným měřidlem // ale i nářadím, strojem ... // to pro něho bude o hodně těžší nežli pro "profika".
Ako bežný hobík som začínal s lidlackými, ale už by som ich nekupoval - náhodne zmeny zobrazených hodnot z nich urobili ťažítka
.
Aktuálne mám 150 a 300 Insize + 150 Mitutoyo a 99% meraní s Insize je rovnaké ako Mitutoyo, občas je rozdiel +-0,01.
Takže kľudne odporúčam Insize z CZ eshopu.

Aktuálne mám 150 a 300 Insize + 150 Mitutoyo a 99% meraní s Insize je rovnaké ako Mitutoyo, občas je rozdiel +-0,01.
Takže kľudne odporúčam Insize z CZ eshopu.