Fusion360 a LinuxCNC ?

Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 10:19

Ahoj,

poradí mi někdo, co mám udělat, abych mohl vyexportovat z Fusion360 jakykoliv projekt (vytvořit Gcode) pro 4 osé frézování s rotační osou A (v ose X, stůl z levé strany). Zkoušel jsem nastavit všechnymožné stroje s 4. osou, které by odpovídaly mému stroji, ale pokaždé export selhal. Takže mám sice Linux, do kterého mě všichni tlačili, ale teť nemůžu pracovat.

Máte nějaký funkční Postporcesor? Kde se dás táhnout nebo co mám upravit nebo nastavit, aby to jelo. Už jsem zase z toho v .....

Děkuji
Thomeeque

6. 10. 2025, 10:26

Mrosconi píše: 6. 10. 2025, 10:19 ale pokaždé export selhal.
Jak konkrétně?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 10:51

ja nemam problem ani s petiosou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 11:02

A na Mach jsi měl funkční více osý postprocessor ?
Jestli jo, tak ten kód by určitě měl fungovat i na Linuxu.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 11:34

presne tak
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 12:25

Já fungoval tak, že vše co bylo pro 4. osu, tak jsem exportoval prostředníctvím UCCNC a to Mach 4 sežrat a fungoval správně. Při pokusu o export pomocí PP pro Mach to nedopadlo. AI mi sece něco poradil, že je to v konfigurací stroje a pod, ale jelikož to fungovalo s tím PP pro UCCNC, neřešil jsem to dál.

Teď jsem se pustil do Liuxu, tedy budu se pouštět protože neumím připojit enkoder z mého EL7 serva (4. osa + soustruh), kde je klasický ABZ difierencílní vástup a ten na AXBB nepřipojím, Nebo ano, fyzicky ano, ale plugin AXBB to nepošle do Machu a tak zavitování a CSS u soustružení je pase. Ano, mohu to dělat jak doposud, že každy řezaný závit předělám pomocí AI na verzi bez enkoderu, ale e to takové tošku "na pikaču!", obzblášť, když jsem koupil pořádny servomotor za 50tis! Takže jsem se rozhodl pro Linux. Už má objednanou 7i76EU, která umí jeden enkoder ABZ napřímo a tak mi to bude asi stačit.

Zrovna teď jsem poprvé puslil ten LinuxCNC, a čumím na to jak tele na malované vráta.
Zároveň zkouším obyčený gcode s otočením v ose A, ale trochu v tom tápu. Nastavil jsem si v Fusion "machine setup" na Autodesk 4-osa s A stolem, ale ten á stůl na druh straně a simulace mi blbne a neumím to nijak otočit. Dal jsem tedy Autodesk 5 osy a AC stolem, kdy A je z levé strany, apovedlo se mi něco vyexporotvat. Teď to ale nejde načíst, protože nemám tabulku náístrojů a neuím ji vytvořit. Mám ten Dragon skrín, ale tam není nidke obse nak nastavit tabulku.

Celkem mně nemile překvapilo, že většína těch předdefinovaných sepupu, co po instalací jsou k dipozici hlásí nějakou chybu. Povedlo se mi otevřit asi jen 5.

Chci ale udělat vlastní skrín, kde budu mít jen to co chci já a co bude dobře fungovat s dotykovým monitorem. Ale nejdřím musím nějak donutit LinuxCNC, aby viděl mou domácí síť. Ve správci souboru vidím své synology a v LinuxCNC ne. Je to prostě masakr.

Jsem obyčejný uživatel, odchovaný na Windows, takže práce v Linuxu je ještě hoeší peklo, než přechod z Androidu na iPhone! To jsem prozatím považoval za průser. Tak nevím, jak nazvat toto.

Takže ano, už něco jsem vyexportoval a asi chápu, že to byl problém s nastavením setupu, že jsem neměl definovanou mašinu. A ano, v Machu to tedy fungovalo správně
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 12:31

jestli jsem to dobre pochopil z toho jak jsem to proletnul ocima, tak delas neco vcelku nestandardnim zpusobem a divis ze ti nefunguje standardni post. Tady budes muset sahnout do postu a buhvi jestli to vubec nejak umi samotny cam
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 12:40

Fusion umí víceosé obrábění a 4. osa snad není taková vělká věc.
Jinak to nešlo, tak jsem to udělal jak jsem uměl. Každopádně to funguje bezchybně.

Umím si pomocí AI upravit originální postprocesor pro Mach. Změnil jsem si třeba aby mi při soustužení nečekal na výměnu nástoje a udělal to automaticky. Prostě automaticky přesune nástroj, nastaví offsety a pod. Umím nastavit nějaké ty prodlevy potřebné pro roztočení vřetene při frézování nebo donutit ho, aby po zkončení programu vyresetoval offsety nástrojů a nastavil T1, což je moje sonda.

To je vlastně jediné co chci. Předpokládám, že když to šlo upravit v PP pro Mach 4, vám celkem nepopulárního programu, tak snad pro tolik zprofanovaný LinuxCNC to nebude problém.

Jinak netuším co bych měl dělat jinak. Snad 4 osa, zavitování, CSS a podobné věci jsou běžný standard. Nebo se pletu?

Díky
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 1:06

Já bych řekl že základní problém je že tápeš v základních logických krocích a posloupnostech v tom čeho se snažíš docílit.

Postprocessor - pp ve fusion360 je dost obsáhlý a složitý. Musel by jsi mít AI propojenou přímo s knihovnou fusionu, musela by být vytrénovaná na toto a fungovat jako kooperační AI.

Standardně AI ti dokáže dost poradit a pomoct. Ale toto je nad její dosavadní možnosti. Nebo minimálně to určitě nebude snadné pomocí ní upravit, a už vůbec ne když nevíš co děláš.

Můžeš kontaktovat podporu. Autodesk má částkou podporu a oni ti upraví postprocessor tak jak ty potřebuješ. A cenově to není žádná hrůza (nebo pár léta zpět nebyla, když jsem to řešil).
Kamodel.cz
Mach4
pafik

6. 10. 2025, 1:10

Kontrolní otázka: vybral sis při konfiguraci Linuxu volbu čtyř os? Standardně se nabízej jen tři....
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 2:07

Luky, AI, konkrétně ChatGPT mi upravil PP a ten jsem nahrál a pro Mach4 to funguje bezvadně. Jen jsem mu/jí řekl co chci, on mi vygeneroval ty řádky co cyhběly nebo byly zbytečné, vytvořil mi soubor, ten jsem vložil do Fusion místo originílu a je to.
Platit podporu a poslochat co vše není moné a jak je to složité... Děkuji.

Konfigurace stroje ve Fusion:
4 osa. nastaveny limity dráh, pozice pro výměnu nástroje, vřetena, chlazení, postprocesory pro Mach4, UCCNC, a teď bue i Linux.

Konfigurace LinuxCNC:
Ještě neproběhla. Jen jsem to naistaloval a zkoušel otevírat ty vzorové konfigurace. Vůbec pochopit logiku tvůrce. Takže ano, otevíral jsem jen vzorové setupy se 4 osami a dotykovým ovládáním.
Až mi příjde deska a zapojím alespoň jí bez motoru, tak pak zkusím vlastní konfoguraci.

Al e jak říkám, asi to bude fungovat správně, ale momentálně v těch vzorových setupech nemůžu přenastavt tabulku nstrojů, tak mi to hlásí chybu, že nástroj nenxistuje. Zkoušel jsem nějaký ten Dragon nebo jak se to jmenuje.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 2:26

Já bych chtěl využít tohoto vlákna a zeptat se ohledně polohové smyčky, řízení aretace, příkaz M19. (snad to nebude autorovi vadit :) )

Příkaz M19 normálně slouží k aretaci vřetene. Hádám že lze k něj připisovat parametr jako úhel. Takže třeba M19 P120. Vím že profi stroje si třeba pootáčí sondu tak aby vždy sondovala stejnou stranou. (jakože třeba levým unašecím kamenem vždy jede ve směru sondování).

Jak je tohoto docíleno ? Je nutné driver pro takto přesné pozicování přepnout do step dir ?

A s tím spojená věc je to závitování a řízení startovací polohy závitování. Systém (mach) vidí polohu enkodéru, případně další data. Takže dokáže synchronizovat posuv s otáčkami.
Jak ale funguje to pokud chci zaaretovat vřeteno na nějaký "startovací" úhel při tom závitování.

(S mým dosavadním poznáním) Představuju si že buď teda budu mít vřeteno v step dir při závitování celou dobu (což nevím jestli by vůbec nějak rozumně mohlo fungovat).
Nebo bych mohl přepnout driver do step dir, natočit do požadovaného úhlu, přepnout zpátky do polohové smyčky a pokračovat v řezání toho závitu.

Nebo je i nějaká další možnost jak řídit přesnou polohu vřetene bez přepínání do step/dir ?
Kamodel.cz
Mach4
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 3:04

Mrosconi píše: 6. 10. 2025, 2:07 Luky, AI, konkrétně ChatGPT mi upravil PP a ten jsem nahrál a pro Mach4 to funguje bezvadně. Jen jsem mu/jí řekl co chci, on mi vygeneroval ty řádky co cyhběly nebo byly zbytečné, vytvořil mi soubor, ten jsem vložil do Fusion místo originílu a je to.
Platit podporu a poslochat co vše není moné a jak je to složité... Děkuji.
Tímto poukazuji jen na to jak se snažíš řešit ten problém. Ty potřebuješ porozumět tomu jak přesně fungují ty věci ke kterým se chceš dobrat. Pokud si stojíš za tím že si to budeš dělat sám a ne za to platit.

Takže pokud chceš editovat postprocessor, musíš si otevřít ten postprocessor > zorientovat se v něm > stáhnout si do visual studio code fusion360 utility extension > kde můžeš simulovat post processing a sledovat všechno co se při tom post processingu děje, kde a proč to padá...

Pak, s pomocí AI, se můžeš už snadněji dobrat k funkčnímu výsledku.
Já sám AI používám denně. A tak vím že to čemu se začalo hezky říkat "vibe coding" ... funguje tak možná v mainstream aplikacích...

Neznám teď možnosti těch AI extensions ve visual studio code, ale nějací kooperační boti tam jsou. Tak by určitě stálo za to "pracovat" spíš s ním než s chatGPT. Ale konkrétně nedokážu teď říct. Pro editaci postprocessoru jsem tyto extensions nepoužíval.

Hlavně ale jsem spíš pořád nepochopil jestli ti nějaký ten 4 osý pp funguje nebo ne.
Je to na mě hrozně zmatečný jak to popisuješ.
Kamodel.cz
Mach4
zz912

6. 10. 2025, 6:56

Lukas:
ohledne te M19 si udelej vlastní vlákno.

Mrosconi:
No nekecej. Peklo zamrzlo? Tak doufám že Tě počáteční těžkosti neodradí.
Já jsem hrdý fanoušek Gmoccapy, jsem konzerva, takže s Dragonem neporadím. Zde je odkaz, jak vypadá tabulka nástrojů v Dragonu:
https://linuxcnc.org/docs/devel/html/gu ... ouch-plate

Prostě si tam přidej nástroj a pak se to s Tebou bude bavit dál.

Ono s Linuxem je možnost uvažovat i jinak. Můžeš mít nějaký defaultní postprocesor a k němu přizpůsobit LinuxCNC. Nebo to kombinovat.
Takže hoď sem nějaký G-cod vygenerovany ve Fusionu nejakym defaultním PP ať je možnost se bavit o něčem konkrétním.

U Linuxu obecně platí, že si musíš projít linuxovým peklem a až pak příjde ráj na zemi. Proto není ostuda zvednout telefon a zavolat někomu (klidně i mě) a nechat si nejasné věci vysvetlit. AI ti moc nepomůže a google Ti pomůže, až se budeš umět ptát.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 7:34

jojo, já se rád zeptám, ale až budu vědět na co. Neovládám ani G-code, protože od prvního dne používám CAM, takže mi ty řádky nic neříkají. Prostě spoléhám na Fusion 360, že to za mně vyřeší. Dokonce jse zkoušel o tom něco číst, jak to celé funguje, ale elektronika a počítače obecně jsou pro mně španělská vesnice. Vlastně se divím, že všechny ty stroje co jsem postavil se vůbec "nějak" hýbou.

Myslím, že ten LinuxCNC nebude takové peklo. Já od toho nic moc nečekám. Chci jen aby fungoval jeden enkoder a ideálně přes Modbus vřeteno, protože mi příje řízení 0-10V jako nesmysl. No uvidíme, až bude deska a až to vůbec zapojím. Pak se začnu ptát, tak se máte na co těšit.

Mach mi už léta krásně fungoval a dělal vše co jsem chtěl, ale fakt že s tou mou AXBB nevyřeším enkoder. A přejít na ESS a k tomu nějaký BOB, to jsou i větší peníze než obyč deska 7i76EU, která mi pro 4 osy s jedním ABZ enkoderem vystačí bohatě. Takže věřím, že máte "recht!" a že LinuxCNC je díky přímé podpoře jak enkodéru tak lepší volba než Mach.

Jsem zvědavý.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“