Hodi se linuxCNC pro rizeni vyrobni linky?

Odpovědět
t256

10. 10. 2025, 3:40

Pro zacatek uvedu, ze o linuxCNC nevim absolutne nic, jen ze existuje a pouziva se k rizeni obrabecich stroju.

Budem vyrabet stroj kde bude cca do 20ks servo a krokovych motoru, obdobny pocet pneumatickych prvku, spousta nejruznejsich senzoru - spis jednodussiho typu, kameram apod. bych se chtel vyhnout, bodove svarovani a podobne zalezitosti. Proste takova mala vyrobni linka. V drtive vetsine pripadu pujde o sekvencni pohyby, tedy ve stylu nekam dojed, neco udelej atd. Synchronnich akci tam bude minimum, snad jen nejake ohybani dratu apod. Zadne klasicke obrabeni. Stroj ma fungovat zcela bezobsluzne, aby jej byli schopni ovladat jedinci typu "inzenyri z Afriky", tedy strci flashku s davkou objednavek, zapne stroj a pak jen ceka az z nej vypadnou vyrobky na nez priplacne stitek co po dokonceni vyjede z tiskarny a zabali do krabice. Samozrejme jak uz to tak byva, vsechno za co mozna nejnizsi cenu s minimem draheho a slozite dostupneho hw bez dukladne dokumentace ktery za 15 let nesezenu apod. Casovani navaznych akci mimo tech nekolika malo synchronnich zalezitosti by melo stacit s presnosti odhadem tak do 1ms.

V teto fazi mi bohate staci nahled od Vas co s tim delate ve stylu:
-linuxCNC je na tohle totalni blbost
-pujde to, ale je to drbani levou nohou za pravym uchem
-bezna vec ktera se na linuxCNC dela, da to stejnou praci jako s jakymkoliv jinym rizenim
-pohodova zalezitost, nema zadny vyznam smolit rizeni bezici na vlastnim hw
-linuxCNC je na tohle jak delany, o nicem jinem ani neuvazuj.

Co vsechno k rozbehani takoveho stroje pod linuxCNC musim umet? Jako ze s programovanim vcelku nemam problem, ale zas nerad bych ztracel cas vnikanim do taju asm x86.

Dalsi variantou je vlastni hw, coz ma vyhodu v 100% kontrole nad systemem, dokonale dokumentaci a opavitelnosti a prakticky nulove cene hw, takze si necham bez krvaceni vyrobit par ks do zasoby pro pripadne rychle opravy v budoucnu. Doposud jsem to tak vzdy delal, ale zabere to dost casu, tak bych chtel prozkoumat i jine moznosti. PLC, prumyslove interface a podobne skladacky nepadaji v uvahu. Jak kvuli cene (vyroba nebude zadny zlaty dul), tak hlavne kvuli servisu a dostupnosti komponent v budoucnu. Pokud se cela vec povede (coz neni vubec jiste) mela by vyroba jet desitky let bez toho, aniz bych za par let zjistil ze vybehanou klavesnici k PLC uz nesezenu a ze mam prejit na jejich novy skvely ridici system apod.
jean

10. 10. 2025, 5:30

Časovanie do 1 ms? Hm, tak to by na klasické PLC nebolo. Ak spravíš svoj vlastný jedinečný riadiaci systém, bude ho vedieť niekto servisovať? Aj nad týmto sa treba zamyslieť. Simatic (atd...) naprogramuje skoro každý, koľko ľudí dokáže lúštiť kod z linux CNC? U nás bežne upravujeme cudzie linky. A fest prúser býva, ked je riadenie niečo neštandardné a ani špičkový programátor sa z toho nevie vyznať (krásny príklad čínske riadenie písané v rozsypanej ryži :D )
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2025, 5:50

Myslím že kdybych něco takového řešil já sám tak bych k tomu linux zvolil.
Linux řídí CNC. Tudíž má zcela jistě dost obsáhlou knihovnu již zdokumentovaných funkcí které ty budeš pro něco takového potřebovat.
Sám linux nepoužívám, ale z toho co o něm vím by pro mě byl na takovouto aplikaci první volba.

Jen dělat pořádnou dokumentaci ať se v tom ty nebo i někdo jiný za x let vyzná.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
ok1in

10. 10. 2025, 6:15

t256 píše: 10. 10. 2025, 3:40 Casovani navaznych akci mimo tech nekolika malo synchronnich zalezitosti by melo stacit s presnosti odhadem tak do 1ms.
Máš k tomu nějaký závažný důvod?
t256 píše: 10. 10. 2025, 3:40 Dalsi variantou je vlastni hw, coz ma vyhodu v 100% kontrole nad systemem...
Jako sorry, takovou mašinu bych do fabriky nikdy nekoupil a nikdo soudný to ani neudělá - důvodem je totální závislost na jediném dodavateli.

Fakt zatím nevidím jediný důvod to neřídit klasickým plc.. :roll:
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
packa

10. 10. 2025, 6:26

že to linuxcnc uřídí je jasné , ale podle mě to bude strašně krkolomné na napsání vlastního programu - sekvence. Pokud tam nepotřebuješ nějaký panel ale odladit jen jednu sekvenci tak bych tam šoupnul nějaké hotové PLC . třeba tecomat má sw zdarma a kupa dalších . simatic je drahý to je jasný.
Radhard
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2025, 7:18

Nevím jak jsou současná PLC rychlá, ale pro některé poměrně jednoúčelové mašinky jsme si dělali vlastní řízení, zbytek generické komponenty (ano, všichni co si to koupili a nasadili ve fabrice jsou blázni :D ), ale to proto, že úroveň synchronizace procesů se pohybovala okolo 10us. Taky byl požadavek, že PC nic neřídí, jen konfiguruje, vizualizuje, loguje a dělá user interface.

LCNC nevím.
Těžko radit, každá aplikace může mít svoje specifika.
jean

10. 10. 2025, 7:39

Radhard, ale to ste pouzili fpga, predpokladam
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2025, 8:11

kde vznika ta potreba 1ms? normalni linky behaji v pooling intervalo treba 8ms a pak nekolik cyklu nez to propluje plcckem atd.. takze vysledek treba 50ms reakce na signal a bohate to staci

ja jsem na tom delal jednu masinu s par easy servy a uz bych to takto asi nedelal

existuji na to krasne hotove knihovny dobre se to debuguje a rozumi tomu spousta lidi takze zastupitelnost, nahraditelnost jak lidi tak hardware atd....
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2025, 8:19

věnovat něčemu tisíce hodin jen tak mi nepřijde moc smysluplné.
Místo učení linuxu a patlání se s nejistým vývojem, bych dělal smysluplnější práci a na PLC jednotku si našetřil.

PLC které má motion jádro nemusí běžet nijak rychle, jen koriguje proces.
Jeho task je třeba 4ms, a mezi tím se servo pohybuje s přesně definovanými parametry, pak odevzdá aktuální pozici a stav, PLC doladí a pošle v dalším tasku údaje. A z pohledu dostupnosti, teprve dnes přestavujeme PLC na linkách které jsou staré 30let a fungují jich vyšší desítky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
zz912

10. 10. 2025, 8:50

Když bych se rozhodoval mezi stavbou vlastního hardware, nebo jít do LinuxuCNC. Šel bych do LinuxuCNC. Je tam hodnè věcí předchystaných. A finančně věci na LCNC vyjdou levněji, než si je stavět. Osobní zkušenost.

Dělám ve start-upu, takže mi v práci projde spoustů věcí, které by mi v korporátu neprošli. Ovšem, zatím jsem neměl odvahu tam LCNC nasadit. Teda jen jednou, na takový experiment, kdy jsem řídil Festo servo přes Modbus TCP. Byl bych jediný, kdo by to uměl servisovat a to nechceš.

Určitě bych vymýšlel architekturu hardware tak, aby si měl zadní vrátka, abys to mohl předělat na něco průmyslového, když bys vyhodnotil LCNC jako slepou uličku.

U LCNC není potřeba se ptát co zvládne. Otázka zní, co zvládneš ty.

Klidně Ti rád pomůžu s návrhem koncepce, ale když tě neznám, nemohu ani odhadnout, jestli to dotáhneš do konce.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Radhard
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2025, 9:06

jean píše: 10. 10. 2025, 7:39 Radhard, ale to ste pouzili fpga, predpokladam
FPGA + ARM Ale to bylo zrovna hodně přísný.
Jinak mi ve většině aplikací dřív stačil x51 a v současnosti když už to musí být tak ARM M0/M3/M4/M7/H7. Jako mi se rozhodně do typických automatizací nehrneme, ale když příjde klient, že jinde nepochodil (odmítli nebo si za to řekli nesmysl), tak to uděláme.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“