Tušírovací pravítko

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
capajev

22. 9. 2025, 12:12

Ahoj, neměl by jste někdo přebytečné tušírovací pravítko, trojúhelník na prodej? Nejraději bych nějaké menší kolem 300-350mm. Sklon mezi 45-60 stupni.

Za případné nabídky moc díky,
Pavel.
capajev

16. 10. 2025, 1:48

Zkusim si to tu ozivit, stale aktualni.
zexner

17. 10. 2025, 9:43

Jestli můžu radit, vyrob si ho, máš-li na čem. Jedna věc je, že pravítka na inzerci moc nejsou a pokud ano, prodávající si často myslí, že prodávají svatý grál. Před lety jsem koupil/dostal krásné, menší pravítko (tuším 500 mm). Jako nové, původní škrábání. Tak jsem ho hned začal používat a po pár týdnech usilovné práce na stolu mé frézky mi pořád nevycházelo měření proti otisku pravítka. Shrnu to, bylo prohlé. Koupil bych si špalek litiny, nějaký hranol, rozříznul podélně a máš hned dvě pravítka. Z mé zkušenosti, poprvé se tu vnitřní pnutí uvolní při řezu, podruhé při frézování a pak kdykoliv časem. Na broušení bych se vykašlal, pokud si ho nemůžeš udělat sám. Když by to brousil lempl, tak se to teplem zkroutí. No a pak zaškrabat. Levné granity s deklarovanou rovinností se dají sehnat poměrně levně.
martasg1
Sponzor fora

17. 10. 2025, 1:23

Co s nim jdes kutit? Ukaz foto pokud mas...
CNC obrábění :shock: entita Weyland-Yutani Corp BBW
Malakh

17. 10. 2025, 3:36

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PNXxPeS7V4c[/youtube]

pre inšpiráciu
capajev

17. 10. 2025, 6:40

Diky za rady, asi si mi nic jineho nezbyde. Tech 300mm je na hranici moji frezky. Ted sehnat material….. nemate nekdo prosim kousek litiny tak 40x40x300? Cestu k Berounu do Unibaru v nejblizsi dobe mit nebudu a platit paletu pro takovej kousek se mi popravde nechce :-).
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2025, 8:14

Jestli dobře počítám, tak to budou tak 4 kg. Unibar tyhle drobnosti posílá bez palety, napíšou fixou na litinu adresu a dají přepravci.
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

17. 10. 2025, 9:42

z P8 bys to možná měl po D8 snažší k Caltovi do Kamennýho Mostu, ten má litinu taky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
capajev

17. 10. 2025, 10:16

prochaska píše: 17. 10. 2025, 8:14 Jestli dobře počítám, tak to budou tak 4 kg. Unibar tyhle drobnosti posílá bez palety, napíšou fixou na litinu adresu a dají přepravci.
Dobré vědět.
capajev

17. 10. 2025, 10:17

testone píše: 17. 10. 2025, 9:42 z P8 bys to možná měl po D8 snažší k Caltovi do Kamennýho Mostu, ten má litinu taky
Díky, to asi bude nejlepší, tenhle směr dokážu spojit i se služebkou.
david.2

21. 10. 2025, 10:27

zexner píše: 17. 10. 2025, 9:43 Jestli můžu radit, vyrob si ho, máš-li na čem. Jedna věc je, že pravítka na inzerci moc nejsou a pokud ano, prodávající si často myslí, že prodávají svatý grál. Před lety jsem koupil/dostal krásné, menší pravítko (tuším 500 mm). Jako nové, původní škrábání. Tak jsem ho hned začal používat a po pár týdnech usilovné práce na stolu mé frézky mi pořád nevycházelo měření proti otisku pravítka. Shrnu to, bylo prohlé. Koupil bych si špalek litiny, nějaký hranol, rozříznul podélně a máš hned dvě pravítka. Z mé zkušenosti, poprvé se tu vnitřní pnutí uvolní při řezu, podruhé při frézování a pak kdykoliv časem. Na broušení bych se vykašlal, pokud si ho nemůžeš udělat sám. Když by to brousil lempl, tak se to teplem zkroutí. No a pak zaškrabat. Levné granity s deklarovanou rovinností se dají sehnat poměrně levně.
Člověče,ty bys mohl jít dělat učitele( podle tý poučky,,kdo to umí,ten to dělá,kdo neumí,učí..)
Pravda jedna je,že pravítka i přes relativně vysoké prodejní ceny moc nejsou.Pravda dvě,že pokud je někdo má,tak si je cení.. Ale není to kvůli tomu,že si myslí,že sedí na cihle zlata,je to právě kvůli tomu,že (možná) ví,jak je nelehké udělat si ho doma.. kontilitina na to není vhodná z víc důvodů,ale to asi víš líp než já.. Především,ono prostě u litiny všeobecně platí,že čím starší,tím vyzrálejší.. To fakt neokradeš žíháním,nebo vytřásáním,ale jen a jen odpočíváním ( v mrazu ,ale i v horku,měřeno na léta).Nejlíp pár let před ohrubováním a po něm zase( to neokrádali ani komunisti,ač potřebovali vyrábět statisíce tun...). Samozřejmě,že pravítko,které někde najdeš/seženeš z výše uvedených důvodů musíš,,připravit".Co to je,snad aspoň tušíš.Prostě to,že ho jednou někdo někde zaškrábal není na furt,stejně jako se dokáže zkroutit lože soustruhu,tak i to pravítko ..Takové ty rady ,,vyfrézovat z kusu litiny" jsou na úrovni pomocný školy. A to bez urážky. Při tomhle navrhovaném způsobu výroby si ho klidně můžeš okopat z kusu železa neidentifikované jakosti,co najdeš v prvním šrotu a výsledek bude na srovnatelné úrovni..Jen tak mimochodem,námět na přemýšlení před usnutím: proč se asi takové věci hoblovaly?
Píšu v minulém čase,protože dneska už se u nás nevyrábí. Nejsou tu ani stroje ani znalí řemeslníci,kteří vědí a umí (viz i tohle fórum) ..
miv

21. 10. 2025, 11:04

david.2 píše: 21. 10. 2025, 10:27
zexner píše: 17. 10. 2025, 9:43 Jestli můžu radit, vyrob si ho, máš-li na čem. Jedna věc je, že pravítka na inzerci moc nejsou a pokud ano, prodávající si často myslí, že prodávají svatý grál. Před lety jsem koupil/dostal krásné, menší pravítko (tuším 500 mm). Jako nové, původní škrábání. Tak jsem ho hned začal používat a po pár týdnech usilovné práce na stolu mé frézky mi pořád nevycházelo měření proti otisku pravítka. Shrnu to, bylo prohlé. Koupil bych si špalek litiny, nějaký hranol, rozříznul podélně a máš hned dvě pravítka. Z mé zkušenosti, poprvé se tu vnitřní pnutí uvolní při řezu, podruhé při frézování a pak kdykoliv časem. Na broušení bych se vykašlal, pokud si ho nemůžeš udělat sám. Když by to brousil lempl, tak se to teplem zkroutí. No a pak zaškrabat. Levné granity s deklarovanou rovinností se dají sehnat poměrně levně.
Člověče,ty bys mohl jít dělat učitele( podle tý poučky,,kdo to umí,ten to dělá,kdo neumí,učí..)
Pravda jedna je,že pravítka i přes relativně vysoké prodejní ceny moc nejsou.Pravda dvě,že pokud je někdo má,tak si je cení.. Ale není to kvůli tomu,že si myslí,že sedí na cihle zlata,je to právě kvůli tomu,že (možná) ví,jak je nelehké udělat si ho doma.. kontilitina na to není vhodná z víc důvodů,ale to asi víš líp než já.. Především,ono prostě u litiny všeobecně platí,že čím starší,tím vyzrálejší.. To fakt neokradeš žíháním,nebo vytřásáním,ale jen a jen odpočíváním ( v mrazu ,ale i v horku,měřeno na léta).Nejlíp pár let před ohrubováním a po něm zase( to neokrádali ani komunisti,ač potřebovali vyrábět statisíce tun...). Samozřejmě,že pravítko,které někde najdeš/seženeš z výše uvedených důvodů musíš,,připravit".Co to je,snad aspoň tušíš.Prostě to,že ho jednou někdo někde zaškrábal není na furt,stejně jako se dokáže zkroutit lože soustruhu,tak i to pravítko ..Takové ty rady ,,vyfrézovat z kusu litiny" jsou na úrovni pomocný školy. A to bez urážky. Při tomhle navrhovaném způsobu výroby si ho klidně můžeš okopat z kusu železa neidentifikované jakosti,co najdeš v prvním šrotu a výsledek bude na srovnatelné úrovni..Jen tak mimochodem,námět na přemýšlení před usnutím: proč se asi takové věci hoblovaly?
Píšu v minulém čase,protože dneska už se u nás nevyrábí. Nejsou tu ani stroje ani znalí řemeslníci,kteří vědí a umí (viz i tohle fórum) ..
Normálně mne děsíš. Jak tedy dnes sehnat pravítko, na které se mohu spolehnout jako na etalon? Je možné je alespoň kontrolovat proti granitové desce? Lze se více spolehnout na tu žulu? Nejsem strojař, tak se asi ptám hloupě, takže mi to promiň.
Mylan

21. 10. 2025, 11:09

Bez granitu na opis farby a možnosti presne zmerať uhol treba ostať len pri úvahách.
SV18R,FA3AH,V23a,Plazma Berlan40,MIG ETP208,2H125,brúska z F1,Bomar160.120
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2025, 6:44

Za minulého režimu bol predpis, že všetky liatinové pomôcky sa raz ročne museli dať premerat a preskrabat.
BalazKovo.sk
zverodoktor

22. 10. 2025, 7:09

Potrebuješ to pravítko okamžite? Ak budeš sledovať cz aj sk bazoš a aukro tak 3-4 x do roka sa nejaké objaví. Povedal by som, že bez vybavenia a skúseností kým zaškriabeš svoje z nejakého kusa liatiny tak aby vyhovelo, medzitým sa na bazáre objavia aspoň 4. Minimálne budeš mať kvalitný základ na škrabanie.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „Nákup“