Nejsem žádnej velkej obchodník, ale z číny jsem kupoval tři stroje za cca 400000 korun. Jednou přes Alíka, podruhé přes Alibabu a naposled soukro. Vždy byla komunikace v pohodě, vždy se platila záloha a po vyrobení zbytek. Protože mám své zkušenosti s JCD a dalšíma oserama na celnici, tak jsem si na vše objednal firmu. Velký laser doprava lodí do přístavu v Praze a pak česká firma clo a doprava před dílnu - loď 100,- USD - Praha poplatky + proclení a doprava do Modřan cca 20000,- korun. Podruhé doprava zajištěná českou firmou v číně vč. clení v Praze a opět před dílnu v Modřanech a cenovka okolo 20000,- korun. Naposled Alibaba doprava DHL letecky, od zaplacení peněz byl stroj za 9 dnů před dílnou. Cena něco málo přes 12000,- korun. Všechno to jsou ceny bez cla a bez DPH.
Dneska je to ještě jednodušší, protože lze kupovat čínské stroje rovnou z EU. Je to sice dražší, ale doprava nic nestojí a nic nemusí přes celnici.
To je nákup, záruka už je složitější, ale klíčový problém jsou náhradní díly. Je jedno jestli je to česká firma nebo slovenská a nebo čína. Vždycky je to běh na hodně dlouhé trati.