Vreteno - "vzduchové, alebo vodné" ?
Vodou chlazené. Mám rád ticho. Údržba v podstatě nula. Chladím destilka + fridex.
Myslím že tvrdit vodník = ticho a vzducháč = hluk je nesmysl. Některá vodou chlazená vřetena přišla s tak mizernými ložisky že byla výrazně hlučnější.
Další věc je hluk od obrábění. Pokud budu frézovat kov, tak ten hluk výrazně překročí ten vlastní hluk vřetene.
V nabídce jsou i vřetena co nemají žádné chlazení :
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... mQQXoTdQ==
Pokud to vřeteno jenom sráží například hranu 0,5/45° je zbytečné ho chladit. Je pak možné naladit FM na nižší výkon a zbytečně teplo negenerovat.
U těch vzduchových vřeten je možnost i nuceného chlazení z externího ventilátoru, kde je vřeteno ofukováno čistým vzduchem ... Atd, atd ...
Další věc je hluk od obrábění. Pokud budu frézovat kov, tak ten hluk výrazně překročí ten vlastní hluk vřetene.
V nabídce jsou i vřetena co nemají žádné chlazení :
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... mQQXoTdQ==
Pokud to vřeteno jenom sráží například hranu 0,5/45° je zbytečné ho chladit. Je pak možné naladit FM na nižší výkon a zbytečně teplo negenerovat.
U těch vzduchových vřeten je možnost i nuceného chlazení z externího ventilátoru, kde je vřeteno ofukováno čistým vzduchem ... Atd, atd ...
Mám Atase, toho silnějšího 750W?? a docela dlouho jsem ho přehazoval po šuplíkách, neb jsem ho neuměl rozchodit. Protože jsem vždy chtěl hranalé vřeteno (jako že profi) rozhodnul jsem se Aťáka předělat.
Překvapivě se to povedlo mnohem lépe, než jsem očekával. Chlazení samozřejmě vzduchem. Ječící vrtulku jsem nahradil dvěma 12V větrákama a ejhle i těch 24k otáček bylo úplně v pohodě. Samozřejmě tomu předcházelo poměrně složité nastavení měniče.
Dneska už bych do běžné číny s vodou asi nešel. Pokud si někdo takové vřetýnko rozebere, bude ošklivě překvapenej. Zase při ceně celého vřetene je jednodušší při poruše koupit nové.
Dneska už bych do běžné číny s vodou asi nešel. Pokud si někdo takové vřetýnko rozebere, bude ošklivě překvapenej. Zase při ceně celého vřetene je jednodušší při poruše koupit nové.
Drobna BTW - vreteno Vevor uz koupite uz i v Kauflandu - tedy na jeho marketplace, ale uz je to bezna komodita ...
Trebas https://www.kaufland.cz/product/4976220 ... 0322099295
A kdyz potahnete stranku dolu, tak je tam spousta podobnych ...
Byznys nezastavis ...
Trebas https://www.kaufland.cz/product/4976220 ... 0322099295
A kdyz potahnete stranku dolu, tak je tam spousta podobnych ...
Byznys nezastavis ...
Pak je to ale záležitost reklamace. Mě když přišlo vřeteno 2,2kw co kolem 20000rpm dělalo lehounce škrabavý zvuk a jinak byl slyšet jen svist vzduchu od matice, tak mi automaticky poslali zdarma nový.
A přitom stálo jen kolem 5tis., běžné vřeteno.
U vzduchovýho bych to škrabání neměl šanci slyšet a měl bych nejspíš vřeteno s pocuchanými ložisky aniž bych to věděl.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 
Nevím jak by se k tomu postavili. Nikde negarantují nějakou hlučnost // nebo jsem si toho nevšiml //. Ta bude navíc velmi ovlivněna upevněním motoru a celkovým uspořádáním stroje. Muselo by se to měřit na nějaké stolici a za definovaných podmínek.Pipik píše: ↑1. 11. 2025, 7:46Pak je to ale záležitost reklamace. Mě když přišlo vřeteno 2,2kw co kolem 20000rpm dělalo lehounce škrabavý zvuk a jinak byl slyšet jen svist vzduchu od matice, tak mi automaticky poslali zdarma nový.
A přitom stálo jen kolem 5tis., běžné vřeteno.
U vzduchovýho bych to škrabání neměl šanci slyšet a měl bych nejspíš vřeteno s pocuchanými ložisky aniž bych to věděl.
Pokud se týká reklamací, tak osobně mám dost dobré zkušenosti. Koupil jsem vřetýnko 800W u kterého deklarovali ložiska řady 7*** // kosoúhlá //. Vřetýnko se mi líbilo a tak jsem objednal další tři. Jedno jsem ze zvědavosti rozebral. Konstrukční uspořádání bylo dobré ale bylo to osazené ložisky 6*** // radiální //. Tak jsem to "reklamoval" s tím, že to vracet nechci // na spoustu prací ta radiální ložiska fakt stačí // , ale budu objednávat další a chci garanci, že tam budou kosoúhlá ložiska. To potvrdili a když zakázka přišla, dvě jsem "otevřel" a fakt tam byla kosoúhlá ložiska.
To konkrétní vřeteno s šustivými ložisky jsem nereklamoval // je na ponku jako srážečka na hrany a točí cca 500 ot/min //, ale ten výrobce je samosebou na blacklistu.
Tohle je něco, co mě zajímá. Co obnáší naladit vřeteno na nižší výkon?
Stačí mu nastavit nižší výkon než co je na štítku, nebo je potřeba si pohlídat i něco dalšího?
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz