Odstranění "stoletého" latexu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
pafik

31. 10. 2025, 11:00

Mám problém. Chtěl bych si slepit kryt na frézku 4030. Mám 8 mm desku akrylátu (nebo polykarbonátu, čert ví). Jenže je z jedné strany natřený bílou latexovou barvou. Tou venkovní, nesmytelnou. Drží dobře, oškrábat to nejde. Tak jsem to rozřezal na finální desky a aby to aspoň změklo, strčil jsem to do sudu s dešťovou vodou. Už je to tam druhej den a v podstatě se s tím nic neděje.
Máte někdo typ, jak to dostat dolů? Bez poškrábání povrchu samozřejmě, drátěnej kartáč použít nechci.
lapa
medaile za lepsi forum

31. 10. 2025, 11:10

Neporadim, ale asi bys mel vedet/urcit, jestli to je "akrylat" (tedy nejspis plexisklo / PMMA) nebo polykarbonat (PC) - pokud bys to chtel sundavat nejakym redidlem/rozpoustedlem.
Jak urcit, taky nevim - horlava zkouska?
Pro uvazovane lepeni ten rozdil (PMMA vs PC) nejspis bude hrat taky roli.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
testone
Sponzor fora

31. 10. 2025, 11:12

určitě tu barvu rozežere vodný roztok louhu (hydroxid sodný) nebo odstraňovač starých nátěrů a pak to půjde smýt vodou, ale netuším co to provede s tím podkladním plexi
nutno vyzkoušet na odřezku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mirek53

31. 10. 2025, 12:07

Barvy na bázi latexu jdou odstranit teplou/horkou vodou. Barva změkne a jde sloupnout. Na takhle silném plexi by to mohlo jít bez problémů, u slabých bych se bál pokroucení při delším ohřevu. Napadá mě ještě zkusit domácí parní čistič .
pafik

31. 10. 2025, 1:13

lapa píše: 31. 10. 2025, 11:10 Neporadim, ale asi bys mel vedet/urcit, jestli to je "akrylat" (tedy nejspis plexisklo / PMMA) nebo polykarbonat (PC) - pokud bys to chtel sundavat nejakym redidlem/rozpoustedlem.
Jak urcit, taky nevim - horlava zkouska?
Pro uvazovane lepeni ten rozdil (PMMA vs PC) nejspis bude hrat taky roli.
Ředidlem bych sundal ten akrylát z latexu, já to potřebuju obráceně :) .
Louh mám, vyzkouším. S plastem nic neudělá.
I parní "kachnu" prej máme, taky vyzkouším.
pavel6

31. 10. 2025, 1:50

Raději teplý louh, některé odstraňovače by mohly poškodit plast. Žádná ředidla. Louh + čas.
Pipik

31. 10. 2025, 2:03

Pokud je to skutečně latex (mírně gumové), tak tě můžu uklidnit - to nerozpustíš ničím. Latexovou barvu ještě možná tou horkou vodou a sloupat, ale jestli je to ještě poctivý latex, máš smůlu. A věř mi, zkoušeli jsme snad všechno. Kámoš si tím zalepil fousy, nedal na varování že to nedá dolu. Snažili se to sundat celej den, vyzkoušeli čtyři rádobyodborné firmy, nespočet chemikálií, nic, utrum.
Latex rozebereš tak možná UV světlem, zchřadne, teoreticky. Je to podobně jak pryskyřice, ta je taky chemicky inertní vůči velké většině chemie.
Pomáhá jen mechanické odstranění - nakonec jsme ho dvě hodiny velmi opatrně skalpelem holili. Dost to prej bolelo :lol:
No, dej vědět jestli se ti povede něco najít. My totiž za ty roky nenašli nic :lol:
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
pafik

31. 10. 2025, 3:19

Naštěstí to není gumové, odprýskává to při pokusu špachtlí v malejch šupinkách. Ten metr čtvereční, kterej mám nařezanej, bych dělal dva dny. O povrchu plexiskla se radši nevyjadřuju.
Zítra na to vletím, zatím je to v tom sudu.
miv

31. 10. 2025, 3:44

pafik píše: 31. 10. 2025, 3:19 Naštěstí to není gumové, odprýskává to při pokusu špachtlí v malejch šupinkách. Ten metr čtvereční, kterej mám nařezanej, bych dělal dva dny. O povrchu plexiskla se radši nevyjadřuju.
Zítra na to vletím, zatím je to v tom sudu.
Zkusil bych ještě benzín. Ten občas pomůže.
Milan+

31. 10. 2025, 4:41

Když koupíš nový a nebudeš strácet čas, tak jsi na tom lépe. :)
Pipik

1. 11. 2025, 7:49

Milan+ píše: 31. 10. 2025, 4:41 Když koupíš nový a nebudeš strácet čas, tak jsi na tom lépe. :)
Asi tak nějak :lol:
A dyž už to budeš kupovat, tak určitě polykarbon, plexi by ti dřív či později prasklo, nehledě na to že zapomenutý imbus v cestě frézy je schopen tím plexi proletět a ještě rozbít okno... zkušenost :lol:
polykarbošem neproletí, stačí i 3mm silný.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
pafik

1. 11. 2025, 10:23

Že jste mi chlapi neporadili koupit novou frézku rovnou i s krytem ..... :)
Takže bída. Tři dny v sudu se studenou vodou - nic.
Benzín - nic (možná by fungoval, kdyby se to do něj celý potopilo na den, ale jednak nermám sud benzínu a druhak by ten plast mohl degradovat po dlouhé době máčení) (?)
louh - nic (možná totéž co benzín po delší době máčení, tentokrát bez degradace plastu, ale ani sud hydroxydu nemám)
parní kachna - nenarušený nátěr nic, nemá šanci, ale na dočištění finálních ultratenkých zbytků barvy se použít dá.
Jediné, co celkem funguje, je současné nahřátí horkovzdušnou pistolí a oškrábání správně ostrou (tupou) špachtlí. Finále pak ta parní kachna. Jediné mínus je, že mi to prohnulo ten polykarbonát, ale předpokládám, že to zase horkovzduškou srovnám, až budu mít náladu.
Očistil jsem jednu desku, a jelikož je to opruz, na ty zbylé tři se pravděpodobně vykašlu a nechám je zevnitř bílý.
lapa
medaile za lepsi forum

1. 11. 2025, 1:17

Takže už jsi určil, jestli to je plexi (PMMA) nebo polykarbonat (PC)?
V příspěvcích ten nazev střídáš, ale to samotne určení jsem neidentifikoval.
Jen zvědavost...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“