Co je na fotkách

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
aleshonsa

6. 11. 2025, 9:24

Ahoj,
kamarád z technického muzea mi poslal na email fotky velkého litinového dílu z nějakého stroje s prosbou jestli netuším co to může být. Já v podstatě netuším, tak vás chci požádat jestli někdo něco nevíte - viz přiložené foto.
Mě jedině napadlo, jestli to není čelní díl z nějaké turbíny. Na fotce úplně dole (alespoň jak mě se to zobrazuje) je u toho středového otvoru udělané sražení hrany. Tj. čekal bych že tam přijde zasunout buďto hřídel právě třeba turbíny a pak by tam bylo nějaké kluzné pouzdro s kterým můžou souviset ty dva otvory na boku symetricky kolem středového otvoru. Nemají žádné otvory na šrouby, takže už se k nim nic nepřipojuje přírubou na rozdíl od dalších kruhových otvorů a toho jednoho obdélníkového. K tomuto dílu by pak tou velkou přírubou byl připojen válcový plášť turbíny a z druhé strany turbíny by bylo něco podobného.
Zároveň jak je na té velké boční přírubě udělané u vnitřní strany osazení, tak to bych čekal že to je na centrování válcového pláště, který se k tomu připojuje. Tj aby byla jeho poloha při montáži jasně vymezena.
Nicméně jak píšu nahoře v podstatě netuším a spíš fabuluju.

Díky
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
IMG_1458 (2).jpg
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“