Frézování na sloupové vrtačce
Tohle není to co chci, používám rychlosti 500-1800 ot/min a chci mít možnost ručního frézování, vrtání a závitování (ručního, jako že to nebude CNC).prochaska píše: ↑10. 11. 2025, 3:26 Když už si chceš takhle blbnout, tak si kup hotové frézovací nebo vyvrtávací vřeteno a vrtačku si postav
https://www.aliexpress.com/p/tesla-land ... ouyi=false (to je jen příklad, dá se najít lepší).
Nebude sice ani skvěle vrtat, ani skvěle frézovat, ale obojí nakonec nějak zvládne a v každém případě lépe než to, co si chceš zbastlit.
Ta desetina (necelá) házivosti je moc i pro hobbistu. Zapomeň. Případně jestli potřebuješ nějaké zlámané frézy, můžu ti nějakou poslat, ušetří ti to práci.
.. kluci to nemá smyl, ten člověk bude 100x dokola opakovat svoje přání. Proste to Ferdo vyzkoušej, každý si na to musí prostě přijit sám. Slovo NEnastěhovat neexistuje. Jsou tady synci co stěhovali mnohatunové stroje rozdělané na molekuly ...
-
soustružník
Abych nezačal rovnou odsouzením, tak napíšu, že sám jsem se toho jednou dopustil. Potřebovali jsme v práci opravit ve svěráku vybrání pro čelisti, frézka tam nebyla a tak jsem to udělal na V 20 s křížovým stolem. Stopkovou frézu jsem měl ve sklíčidle na vrtáky a přísuv řešil přes závitovou tyč hloubkového dorazu. Šedou litinu svěráku to při maličkých úběrech nakonec zvládlo.
Přesto říkám, že to byla absolutní nouzovka, i když to šlo strašně pomalu, bylo zřetelné jak vrtačka trpí. Kdyby byla moje vlastní, tak bych jí to neudělal.
Pokud je ta vrtačka v tak dobrém stavu, že lze očekávat, že nějak zvládne frézování, tak je rozhodně škoda ji nějak nevratně upravovat, třeba zkrácením hřídele. Přijdeš o dobrou vrtačku a alespoň trochu slušnou frézku stejně nezískáš.
Přesto říkám, že to byla absolutní nouzovka, i když to šlo strašně pomalu, bylo zřetelné jak vrtačka trpí. Kdyby byla moje vlastní, tak bych jí to neudělal.
Pokud je ta vrtačka v tak dobrém stavu, že lze očekávat, že nějak zvládne frézování, tak je rozhodně škoda ji nějak nevratně upravovat, třeba zkrácením hřídele. Přijdeš o dobrou vrtačku a alespoň trochu slušnou frézku stejně nezískáš.
Vrtadlo je moc hezké, sice růžovoučké, ale je fakt škoda ho zkurvit. Když vyhodíš třeba tu obrouskou brusku a nahradíš ji třeba elkem, nějaké malá třeba F1 nebo Schaublin 13 či něco podobného se ti vejde. I blbá pákovka bude o kilometr lepší než to co spácháš z růžovky
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Proč ne? Uděláš si svislý pojezd na lineárech, na to dáš ten vřeteník s motorem třeba přes klínový nebo ozubený řemen a máš základ vyřešený. Nevýhoda proti vrtačce je, že to bude těžké a budeš potřebovat protizávaží, ale výhoda je větší tuhost a větší rozjezd v Z. Otáčky jsou úplně normální, žádný problém.
Aleš Procháska
Jasně Pytlíku, ještě mi prozraď, jak rozebírali na molekuly ty tunový odlitky. No - na původní dotaz na uložení hřídele zatím nikdo neodpověděl a o tyhle keci fakt nestojím. Takže prosím aby ten kdo nechce odpovídat na položený dotaz už do diskuze nepsal(i když to myslí dobře a jde mu o moje prsty), děkuji.
Tohle je u člověka od kterýho jsem to stěhoval, do mí garáže se fakt už nic nevejde.Charon píše: ↑10. 11. 2025, 3:50 Vrtadlo je moc hezké, sice růžovoučké, ale je fakt škoda ho zkurvit. Když vyhodíš třeba tu obrouskou brusku a nahradíš ji třeba elkem, nějaké malá třeba F1 nebo Schaublin 13 či něco podobného se ti vejde. I blbá pákovka bude o kilometr lepší než to co spácháš z růžovky
Začínáš nebezpečně brzo dělat tu chybu, ze začínáš byt arogantní... jako totální novic na foru..
Možná to zdejší dobre rádce (neříkám úmyslně ktere) zbytečně brzo odradi...
Buď se nad sebou zamyslis nebo mne taky pošleš někam
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Přiznám se že jsem o tom uvažoval, předělat celou hlavu, ale přišel bych o ruční vrtání(bastlit hřeben a převody už by bylo moc) a tuhost toho původního vřetena se mi zdá lepší. Co teda znamená rozsah otáček 3000-8000? Můžu nastavit na tomto vřetenu 100ot/min? Jakou to bude mít sílu při malých otáčkách (chtěl jsem dát na pohon servomotor co má 9Nm s převodem řemenicí do pomala 1:2, abych mohl dělat menší závity)?prochaska píše: ↑10. 11. 2025, 3:55Proč ne? Uděláš si svislý pojezd na lineárech, na to dáš ten vřeteník s motorem třeba přes klínový nebo ozubený řemen a máš základ vyřešený. Nevýhoda proti vrtačce je, že to bude těžké a budeš potřebovat protizávaží, ale výhoda je větší tuhost a větší rozjezd v Z. Otáčky jsou úplně normální, žádný problém.
Tak to je smolíkslkg1 píše: ↑10. 11. 2025, 4:03Tohle je u člověka od kterýho jsem to stěhoval, do mí garáže se fakt už nic nevejde.Charon píše: ↑10. 11. 2025, 3:50 Vrtadlo je moc hezké, sice růžovoučké, ale je fakt škoda ho zkurvit. Když vyhodíš třeba tu obrouskou brusku a nahradíš ji třeba elkem, nějaké malá třeba F1 nebo Schaublin 13 či něco podobného se ti vejde. I blbá pákovka bude o kilometr lepší než to co spácháš z růžovky
Jinak ten co rozebírá stroje na prvočinitele jsem já, jinak je totiž nenastěhuju
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
A jeho příspěvek nebyl arogantní? Ty jsi napsal slušně svůj názor(radu), za to tě určitě nikam posílat nebudu, ale taky se nenechám urážet od někoho, kdo chce akorát prudit a plnit fórum zbytečnými příspěvky. Takovíto lidé většinou s ničím pomoct nechtějí, jen se snaží udělat z ostatních hlupáky. Diskuze jsou plné takových lidí a to snižuje šanci najít použitelné informace.
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je vřeteno bez motoru, ten by sis musel dodat a otáčky pak záleží jen na něm, na řemenicích a na měniči (nebo tam dáš to servo). Proč tam psali nějaký konkrétní rozsah otáček nevím, asi proto že Ali Expressslkg1 píše: ↑10. 11. 2025, 4:14 Přiznám se že jsem o tom uvažoval, předělat celou hlavu, ale přišel bych o ruční vrtání(bastlit hřeben a převody už by bylo moc) a tuhost toho původního vřetena se mi zdá lepší. Co teda znamená rozsah otáček 3000-8000? Můžu nastavit na tomto vřetenu 100ot/min? Jakou to bude mít sílu při malých otáčkách (chtěl jsem dát na pohon servomotor co má 9Nm s převodem řemenicí do pomala 1:2, abych mohl dělat menší závity)?
Aleš Procháska
Aha, už to vidim, já ten obrázek moc nezkoumal a předpokládal jsem že je to motorový vřeteno. Tohle by mohlo být ono, ale zase je tam problém že bych musel hejbat s celou hlavou i s motorem, to by asi bylo na protizávaží, nebo vymejšlet nějakej pohyblivej prevod. Každopádně konečně nějaká inspirace.