Ahoj Davide, jsem rád, že se mnou opět komunikuješ, ikdyž se ze mě snažíš udělat blbce. Dříve si toto praktikoval více na jiných členech fóra
Ahoj,komunikuju když mám čas,něco o tom vím a když usoudím,že je to vhodné. Neber si to osobně,ale uvědom si,že tohle fórum čtou krom ,,diletantů z musu" ,kterým sice řemeslo něco říká,ale ....(krize řemesel/masochismus/touha udělat něco víc,než jen klikání do počítadla) taky třeba lidi technikou nepolíbení ,ale snažící se něco pochytit, taky odborníci. A před těma bych si rozhodně po Tvém způsobu nechtěl dělat ostudu..Rozhodně nerozumím všemu a o odlévání bych se s Tebou nikdy nehádal.Ale píšeš:
Máš neuvěřitelné zkušenosti z oboru obrábění a mechaniky které ti nikdo nevezme ovšem ty materiálové můžou být krapet neaktuální. Když si přečteš svůj příspěvek znovu, nemůžeš přece popřít, že zní jak z učebnice ze 70.let.
Jasně nic nepopírám.Jen technická poznámka: ty učebnice ze 70. let,jak píšeš čerpaly zkušenosti z let před druhou válkou..Vrtá mi to hlavou,proč..vždyť přece soudruzi ty vykořisťovatele neměli vůbec rádi (citace z katalogu Škodových závodů rok 1937,část: Rýsovačské pomůcky :Materiál: Hustá,ustálená (vypracovaná) stejnorodá jemnozrnná litina.Opracování:provádí se pouze řezným nářadím,ponejvíce hoblováním a škrábáním.Po obrobení jsou odlitky podrobeny přirozenému stárnutí,aby se odstranila všechna vnitřní pnutí).
Za roky ve škole a v zaměstnání jsem v litinách poměrně znalý a nemyslím si, že je moc šancí, kde by si mě mohl doučovat. Pnutí v litině a proces jeho odstranění je na fóru poměrně kontroverzní téma a bohužel je více zamotané do mýtů, polopravd a nebo špatných interpretací.
Teda na to,že Ti ještě ani nezaschnul inkoust na notách jsi docela dost sebevědomej..Já léta neteoretizoval ve škole,ale spíš jsem koukal a poslouchal ty starší a zkušenější (dokud ještě byli) ,protože učitelé umí jen to,co si někde přečtou (to umím taky),ale tyhle lidi naučila dlouhá praxe-a ta se v každé dílně většinou spíš dědila,než četla.....Takže uznávám,že máš pravdu,litina se dneska taví úplně jinak, a taky už není z ruské rudy,takže se nekroutí. Vždyť i vietve vyrábí ty slavný ,,soustruhy "a ,,vrtačkofrézy"z litiny na první dobrou ,žíhání je přežitek a litina dost vystárne za měsíc při cestě přes moře i na kamionu.Navíc se i pěkně proklepe,takže kdyby tam náhodou bylo nějaké pnutí,tak se k nám ani nemůže dostat.
K tomu pravítku, před lety jsem si musel jedno malé taky vyrobit, protože s 750mm dlouhým pravítkem malé suporty prostě dělat nejdou. Ve školní slévárně jsem popadnul kousek neidentifikovatelné litiny a doma z něj na frézce vyhlodal něco, co bylo jako pravítko použitelné. V galerii mobilu jsem dohledal duben 2021. No a světe div se, asi 2 měsíce nazpět jsem ho potřeboval, zkusil na desce a opis vlastně stejný jako před lety. Ten prach na poličce mi ten špalíček litiny nepokroutil.
No to by taky byla hanba,kdyby jo,takovýmu slévači!Ale třeba já,ačkoli už jsem udělal pár (dobře fungujících) závitníků a oček ,nikdy nebudu tvrdit,že je zbytečné dělat je z nástrojovky,ale v pohodě na to stačí cementačka a v nouzi to jde i z drátů do betonu. Ano,jde,ale..
Byl jsem zklamaný, protože jsem si udělal čas i na to, že ho budu muset přeškrabat.
Otázka na tebe, myslíš že je takový problém to pravítko udělat třeba z kontilitiny, zaškrabat a použít ke svému účelu? Uložit do skříně a až ho budu opět potřebovat, tak ho opět přeškrabat (bude-li to třeba)?
Přemýšlet v noci o hoblování je trochu zbytečné. Šedé litiny se denně odlejou jenom v republice stovky nebo tisíce tun a výrobkům to zase tak neschází (byť nepopírám, že z hlediska vnášení dalšího pnutí je to možná někdy nejšetrnější způsob).
[/color]
Vyrábět pravítko z oceli je dost hloupý vtip i na tebe.
zase se budeš divit,ale i z oceli se vyrábí některé tušírovací pomůcky.. A napovím: není to kvůli škrábání.. Ono totiž i to litinové pravítko se dá celkem pohodlně obrousit..[/color]
Víš přece jak snadno se litina obrábí a škrabe oproti i té nejblátivější oceli. Přece jen na něco je ten grafit ve struktuře dobrej. Sníží pevnost a tažnost, zlepší obrobitelbost a ještě mi to odlehčí. Rozhodně by teda po škrábání míň bolely ruce.
Tak čau a zase se někdy ozvi.
[/quote]