MACH 3 on-line prepojenie vs. RichAuto off-line prepojenie
Řekl bych že upustili od Machu3 kvůli tomu jak Microsoft zrušil podporu starých Windows.
Jestli trojka funguje na desítkách ... No nevím nevím.
Ono ostatně jak jsem nedávno procházel kód Machu, našel jsem poznámku zmiňující budoucí migraci na Linux.
Možná se dočkáme Machu běžícím na Linuxu. To by mi určitě nevadilo.
Jinak ten richauto v žádném případě nemá takové možnosti jako Mach3 nebo 4.
Programy se běžně tahají přes flash disk.
Prakticky by nemělo ničemu vadit mít ten počítač připojený do sítě. Controller by to měl filtrovat.
Ovšem já to nemám. Čistě ale z toho důvodu že to nemám otestované, a nechce se mi tím zabývat.
A co je konkrétně u machu4 fajn, tak že umí zrcadlit řízení do jiného počítače. Nikdy jsem to teda nedělal, ale na YT mají návod jak to udělat.
Takže s tím by mělo jít sledovat a ovládat stroj na dálku z jiného počítače. V kombinaci s tím že Mach umí zpracovávat kamery, můžeš si do systému navést standartní USB kamery a v Machu si udělat dialog pro vzdálený přístup. V rámci toho dialogu by jsi mohl obejít i řízení pomocí HW, například fyzické potenciometry by v tomto dialogu byli ignorovány a nahrazeny softwareovými.
To už je ovšem náročnější na programování.
Být tebou nechal bych si tam nainstalovat Mach4 s ESS.
Pokud by ti tam dali Linux CNC, tak samozřejmě i to je dobrá volba.
Jestli trojka funguje na desítkách ... No nevím nevím.
Ono ostatně jak jsem nedávno procházel kód Machu, našel jsem poznámku zmiňující budoucí migraci na Linux.
Možná se dočkáme Machu běžícím na Linuxu. To by mi určitě nevadilo.
Jinak ten richauto v žádném případě nemá takové možnosti jako Mach3 nebo 4.
Programy se běžně tahají přes flash disk.
Prakticky by nemělo ničemu vadit mít ten počítač připojený do sítě. Controller by to měl filtrovat.
Ovšem já to nemám. Čistě ale z toho důvodu že to nemám otestované, a nechce se mi tím zabývat.
A co je konkrétně u machu4 fajn, tak že umí zrcadlit řízení do jiného počítače. Nikdy jsem to teda nedělal, ale na YT mají návod jak to udělat.
Takže s tím by mělo jít sledovat a ovládat stroj na dálku z jiného počítače. V kombinaci s tím že Mach umí zpracovávat kamery, můžeš si do systému navést standartní USB kamery a v Machu si udělat dialog pro vzdálený přístup. V rámci toho dialogu by jsi mohl obejít i řízení pomocí HW, například fyzické potenciometry by v tomto dialogu byli ignorovány a nahrazeny softwareovými.
To už je ovšem náročnější na programování.
Být tebou nechal bych si tam nainstalovat Mach4 s ESS.
Pokud by ti tam dali Linux CNC, tak samozřejmě i to je dobrá volba.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Mach3 + LPT port byl problematický
Mach3/Mach4 + UTP controler (třeba ESS) je bez problémů
Linux + LPT také není zázrak
Linux + Mesa je OK, pro ty co se prokoušou linuxem
Gravos - české bezproblémové řešení
RichAuto - neznám, ale protože firma už existuje víc jak 10 let a prodává několik řad controlerů - a CauCau na ně z Mach přešli, tak nevidím důvod jim nevěřit. Věřím, že před pár lety měli problémy ... ale před pár lety je měli všichni vyjmenovaní.
Mach3/Mach4 + UTP controler (třeba ESS) je bez problémů
Linux + LPT také není zázrak
Linux + Mesa je OK, pro ty co se prokoušou linuxem
Gravos - české bezproblémové řešení
RichAuto - neznám, ale protože firma už existuje víc jak 10 let a prodává několik řad controlerů - a CauCau na ně z Mach přešli, tak nevidím důvod jim nevěřit. Věřím, že před pár lety měli problémy ... ale před pár lety je měli všichni vyjmenovaní.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
to nevím, před mnoha lety jsem zprovoznil Mach3 na XP počítači + ESS + Podpurnou desku pro ESS a dosud nebyl důvod to měnit. Do počítače pošlu po síti připravený G-kod a obrábím, nic jiného od toho počítače nechci.
Svým způsobem je to vyhrazená krabice jen pro obrábění - skoro jako RichAuto
PS Mach3 + ESS + podpůrná deska = zhruba 15 tis Kč. + vyhrazený počítač
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Heleee. Já věřím že bych si s Linuxem teď už taky vcelku hravě dokázal poradit.
Ovšem.
Když si vzpomenu na porod, který jsem jako normální uživatel Windows zažíval když jsem před X lety instaloval Linux ... A vůbec nainstalovat správnou verzi kde je Linux CNC ...
Mno. Řekl bych že pro někoho kdo o tom nic neví, jako byl kdysi já, to není nejlepší cesta na začátek.
Hlavně oproti tomu jednoduchýmu:
Nainstaluješ Mach
Nainstaluješ driver pro Ethernet smoothstepper.
Zmáčkneš na "automatická konfigurace".
A to je vlastně skoro všechno.
Pak postupuješ podle manuálu krok po kroku ala:
Referenční spínač se připojuje sem, koncový sem, a vřeteno tady a takhle.
Já přesně vím kdy by mi stalo za to přesedlat na Linux, a u nějakého stroje to možná přijde.
Ale pro takto jednoduchý stroj mi to přijde spíš jako náročnější řešení, hlavně pokud člověk přijde a sám ví že se ptá na základní věci.
Mimochodem dát tam ten gravos mi přijde jako dobrý nápad též.
Ovšem.
Když si vzpomenu na porod, který jsem jako normální uživatel Windows zažíval když jsem před X lety instaloval Linux ... A vůbec nainstalovat správnou verzi kde je Linux CNC ...
Mno. Řekl bych že pro někoho kdo o tom nic neví, jako byl kdysi já, to není nejlepší cesta na začátek.
Nainstaluješ Mach
Já přesně vím kdy by mi stalo za to přesedlat na Linux, a u nějakého stroje to možná přijde.
Ale pro takto jednoduchý stroj mi to přijde spíš jako náročnější řešení, hlavně pokud člověk přijde a sám ví že se ptá na základní věci.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
To som práve ja, tento človek... Pýtam sa na základné veciLukas_2 píše: ↑28. 11. 2025, 9:31 Heleee. Já věřím že bych si s Linuxem teď už taky vcelku hravě dokázal poradit.
Ovšem.
Nainstaluješ Mach
Nakoniec asi nebudem špekúlovať a zostanem pri tom RitchAuto, ktoré tam dáva Čaučau. Keď vravíte a vravia to aj oni, že takéto ovládanie je súčasným trendom, nuž prispôsobím sa a naučím sa s tým robiť takto.
Iba na okraj: Všimol som si aj na niektorých čínskych mašinách, že tiež majú RitchAuto.
.
Iba na okraj: Všimol som si aj na niektorých čínskych mašinách, že tiež majú RitchAuto.
.
za sebe bych se u CauCau stavil a třeba si i "zaplatil" 1-2-hodinové školení a předvedení jak se s tím pracuje. Případně požádal o kontakt na někoho, kdo si to před časem pořídil a jel se k němu podívat a načerpat informace. = nevím, neznám - jdu se zeptat.
Čaučau majú základné školenie zahrnuté v cene stroja. Ja zatiaľ posúdiť neviem, ale tak vo všeobecnosti, všetci ktorí prišli do kontaktu s Čaučau, tak si pochváľujú ich prístup a ústretovosť... Nuž uvidíme