Stavba CNC sústruhu na kľúč
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Mám záujem o stavbu CNC sústruhu na kľúč včetne poradenstva. Hľadal som na nete firmy, ktoré sa niečim podobným zaoberajú, no zatiaľ sa mi nedarí. Jedná sa o veľmi presný CNC sústruh zameraný na sústruženie dlhých cca 1000mm štíhlych hriadeľov do zrkadlového povrchu bez potreby ďaľšieho brúsenia. Zámer je využiť najmodernejšiu dostupnú technológiu s tým, že veľkosť stroja udržať na minime - tuhosť na maxime.
Kolik máš na to připravených milionů?
Při vší úctě, kdo si přečte tohle zadání tak se musí dobře bavit, to co chceš mi kapku připomíná perpetum mobile.
Promiň, ale tohle co chceš na 99,9% žádnej hobbysta nezvládne a ani firma, která třeba staví zakázkový stroje do toho běžně nepůjde.
Myslím že levnější cesta je koupit si na tuhle práci pořádnou brusku do kulata.
Drobný dotaz, co si představuješ pod pojmem "velmi přesný"

Při vší úctě, kdo si přečte tohle zadání tak se musí dobře bavit, to co chceš mi kapku připomíná perpetum mobile.
Promiň, ale tohle co chceš na 99,9% žádnej hobbysta nezvládne a ani firma, která třeba staví zakázkový stroje do toho běžně nepůjde.
Myslím že levnější cesta je koupit si na tuhle práci pořádnou brusku do kulata.
Drobný dotaz, co si představuješ pod pojmem "velmi přesný"

Neber si to osobně, ale já znám jednoho Bc. a ten mi tvrdil, že 180H8 je "velmi, velmi" přesný rozměr. I zabylo mi líto peněz, které stát vydal na jeho velmi, velmi delší studium. Nejen pro tuto jednu zkušenost. Mohl bych napsat seriál. Proto podporuji školné.
Nějakej speciální dlouhotoč? To by možná šlo, za předpokladu rozumné definice požadavků. Zadání je dost mizerné, chtělo by to nejdřív zapracovat na zadání.
Josef: Přesnost je relativní záležitost, proto i 180H8 může být velice přesně
Co kdyby ti někdo zadal "udělej do zdi krumpáčem díru 180H8" To by ses z té přesnosti po ... 
Josef: Přesnost je relativní záležitost, proto i 180H8 může být velice přesně

Nemyslím si, že toto fórum navštevujú len hobby účastníci, mám pocit že aj zopár zástupcov komerčných firiem pravidelne reaguje na rôzne príspevky, či už skrytejšou formou, alebo priamo komerčnou ponukou. Samozrejme nezadávam dopyt len na tomto fóre.
V dané sestavě to byla nejvolnější míra.... Nachází se tam IT5, IT6 a trochu IT7 a jen jednou IT8.QNX píše: Josef: Přesnost je relativní záležitost, proto i 180H8 může být velice přesně
Možná si myslel, IT8 je ta nejvyšší přesnost. To mne doposud nenapadlo, že tak mohl uvažovat.
Sledujem na rôznych fórach kopec ľudí, ktorý kúpili rôzne komerčne výrobené produkty, a množsvom vychytávok ich posunuli do úplne iného levelu. Ak uživateľ dobre prečíta zadanie inzerátu vidí tam aj slovíčko poradenstvo. Ja som len v pár slovami popísal k čomu má stroj slúžiť. Tým mám na mysli, že druhá strana ma kontaktuje, budú nasledovať sedenia, požiadavky, argumenty..... a výsledok celého cirkusu by mohol byť celkom slušný stroj.
Poprosil by som iniciatívnych členov, aby neza...ierali tému zbytočnou úvahou o IT, budí to dojem, že naháňajú počet príspevkov. Za pochopenie ďakujem.
Poprosil by som iniciatívnych členov, aby neza...ierali tému zbytočnou úvahou o IT, budí to dojem, že naháňajú počet príspevkov. Za pochopenie ďakujem.
2Kutyl ... nevim jak to tet chodi, ale kdysi byl fundovanej a kompetentni popis toho co chci zaklad, od ktereho se odvijela dalsi jednani
bud na zacatku solidne definujes zakladni pozadavky, z kterych je mozne vychazet
nebo rovnou uvedes, ze ses lajk a ze popisujes pouze svou predstavu a kdyz bude mit nekdo trpelivost, tak se s tebou o tom bude dal bavit a vysvetli ti co je v dane cenove kategorii mozne a co ne ...
bud na zacatku solidne definujes zakladni pozadavky, z kterych je mozne vychazet
nebo rovnou uvedes, ze ses lajk a ze popisujes pouze svou predstavu a kdyz bude mit nekdo trpelivost, tak se s tebou o tom bude dal bavit a vysvetli ti co je v dane cenove kategorii mozne a co ne ...
Ak by som bol fundovaný, prípadne mal vo svojom okolí tým ľudí, ktorí by si trúfli pustiť sa do stavby stroja, neobťažoval by som okolie. Som si vedomý, že ultrapresné zariadenia pracujú s nanometrovou presnosťou. Moja predstava je opracovať hriadele priemerov 12 až 16mm, dĺžky 400 až 1000mm s odchýlkou do 0,003mm. Materiál superdural, oceľ, nerez, titán.
Ďaľšia podmienka - vysoká (zrkadlová) kvalita obrobeného povrchu, bez nutnosti brúsenia.
Ďaľšia podmienka - vysoká (zrkadlová) kvalita obrobeného povrchu, bez nutnosti brúsenia.
pokud by ta přesnost byla 0.003" (tedy palce), dalo by se o tom snad mluvit. Jinak doporučuji přečíst katalogy a nabídky renomovaných výrobců obráběcích strojů a podívat se jakou zaručují opakovatelnou přesnost najetí v ose X a pak ten údaj ještě znásobit dvěma.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
No, vidíš, už to z tebe leze. Taky 3 zbytečné příspěvky. Ale k věci, s takovou přesností a jakostí povrchu budeš spíše potřebovat lapovačku. Taky musíš počítat s tepelnou roztažností materiálu. Předpokládám, že ty tři mikrony myslíš na poloměru. Na délce jednoho metru je to už opravdu vyšší dívčí. Taky zde bude hrát roli přesnost lícování suportů, odměřování a taky kuličkových šroubů, přímost jednotlivých os. Tu přímost málokdo bude umět nabrousit, takže se bude muset doškrabat a měřit laserem (na lineáry raději zapoměň). Výsledná přímost osy by neměla být horší, než polovina požadované tolerance, raději třetina. A jsme na mikronu, mikronu a půl. Pokud to požaduješ na průměr, vyděl to dvěma, což je šílená představa na soustruh. Nevím, zda něco takového někdo ve světě nabízí. Pokud ano, bude to pálka. Samozřejmostí je klimatizovaný provoz. Takový stroj nemůže být ani malý, musí mít hodně "masa", aby na něj nepůsobily krátkodobé tepelné skoky, atd.
Pokud je to pro někoho výzva a dá se na to, tak smekám.
Pokud je to pro někoho výzva a dá se na to, tak smekám.
Jeden kolega byl nedávno někde v Německu na jakémsi veletrhu speciálních strojů na broušení. Jednalo se o výrobu špičkových optických dílů v extrémních přesnostech, tedy tisíciny aventuálně jejich zlomky. Šlo o výrobky, které si ty stroje samy změří laserem, a také v případě odchylek provedou opravu dílu odpařením molekulových vrstev materiálu lasery. To co firma se kterou tam byl jako poradce poptávala slíbili asi dvě opravdu velmi renomované velké evropské firmy a pak jedna americká.
Jenže ten američan vyslovil pochybnost, že na ten stroj asi nebudou mít peníze. Když se bavili dál tak hovor skončil suprovou hláškou:
My Vám vyrobíme to, co Vám ostatní jen slíbí.....za cca troj až čtyřnásobek ceny těch ostatních.
Ta firma se kterou tam byl má obrat v miliardách a i pro ni je pořízení takového stroje oříšek. Proto jsem se Tě ptal kolik máš milionů k dispozici. Po upřesnění zadání výše, bych se spíše zeptal kolik desítek milionů?
Abych Ti nezasíral vlákno..... pochybuju, že tady tuhle diskusi někdo z těch amíků navštěvuje, asi tak....
Jinak Tvoje zadání je opravdu silně o ničem, takže se nediv, že z toho máme spíš legraci.
Jeden drobný dotaz už jsi někdy takovou půlmetrovou hřídel ve třech tisícinách vyrobil? Myslím klasickejma již prověřenejma technologiema (broušením)? Nebo jinak, zkusil jsi někdy něco obráběním vyrobit řekněme v pěti tisícinách a to prosím opakovaně, ne jeden povedenej kus z desítek zmetků?
A jaký očekáváš odchylky tvaru, tedy kruhovitost, v celé délce, odchylku válcovitosti atd atd..... ????
Jenže ten američan vyslovil pochybnost, že na ten stroj asi nebudou mít peníze. Když se bavili dál tak hovor skončil suprovou hláškou:
My Vám vyrobíme to, co Vám ostatní jen slíbí.....za cca troj až čtyřnásobek ceny těch ostatních.
Ta firma se kterou tam byl má obrat v miliardách a i pro ni je pořízení takového stroje oříšek. Proto jsem se Tě ptal kolik máš milionů k dispozici. Po upřesnění zadání výše, bych se spíše zeptal kolik desítek milionů?

Abych Ti nezasíral vlákno..... pochybuju, že tady tuhle diskusi někdo z těch amíků navštěvuje, asi tak....

Jinak Tvoje zadání je opravdu silně o ničem, takže se nediv, že z toho máme spíš legraci.
Jeden drobný dotaz už jsi někdy takovou půlmetrovou hřídel ve třech tisícinách vyrobil? Myslím klasickejma již prověřenejma technologiema (broušením)? Nebo jinak, zkusil jsi někdy něco obráběním vyrobit řekněme v pěti tisícinách a to prosím opakovaně, ne jeden povedenej kus z desítek zmetků?
A jaký očekáváš odchylky tvaru, tedy kruhovitost, v celé délce, odchylku válcovitosti atd atd..... ????