mikronu = mikrometru = miliontina metru
nebo mi něco uniká?
mikronu = mikrometru = miliontina metru
No spíše bych použil tisícina milimetru. Tedy že by většina dělala na 0,002 až 0,005 mm tak to se mi moc nezdá. To už chce hodně dobré vybavení, znalosti a pečlivost. To se už nedá v dílně kde vedle jede soustruh co za den "naloupe" půl tuny špon. Musíš mít stabilní teplotu, ...
myslel jsem to obdobněMilan199 píše: ↑20. 12. 2025, 12:06No spíše bych použil tisícina milimetru. Tedy že by většina dělala na 0,002 až 0,005 mm tak to se mi moc nezdá. To už chce hodně dobré vybavení, znalosti a pečlivost. To se už nedá v dílně kde vedle jede soustruh co za den "naloupe" půl tuny špon. Musíš mít stabilní teplotu, ...
Dělat stabilně na půl stovky je už trochu problém i pro zkušeného brusiče. To že na displeji stroje blikají tisíciny nic neznamená.
Běžné třískové obrábění na 2-5 stovek je možné, ale už to také chce své.
To jsou dva pohledy. Tu přesnost asi využije málokdo, ale ...
Pečlivě vybraný (není nutné zabíhat do podrobností) pásek se vloží do toho zkrucovacího přípravku, upevní konce, pečlivě nastaví střed, přiklopí ta polohou v středu nastavená kejvací střední páčka s tím šlicem a kličkou se udělá ten správný počet otáček. Pak se pásek (ten zkrucovací mechanismus) zaaretuje.ovi-ivo píše: ↑20. 12. 2025, 8:25 Jo ten somet s rozlišením 0,1 mikronu mám doma, je to masakr, musel sem kněmu pořídit i pořádnej stolečekměřidlo mám už druhý (první nepřežilo cestu poštou - už bych si toto měřidlo nikdy nenechal poslat poštou jedině osobní odběr) oprava mě byla nabízená něco kolem 5-6 tisíc (nová torzní pružinka - co vím tak jeden pán to tady dokáže vyrobit a musí se nechat taky zestárnout, aby to pak korektně měřilo dlouhodobě - myslím do další kalibrace
![]()
Podle mě je pro obsluhu takovýchto měřidel daleko víc stresující, co se potom dočtou na ynterenetu od těch co pro ně není sebemenší problém klávesnicí cokoli přesného vyrobit.
Starý Orthotest od Zeisse (dělali i pak jako pajc dederoni - opět pod Zeissem) nebo Meotast od Sometu je ještě lepší (praktičtější), protože ten dotyk se zvedá tím příslušenstvím (nasaditelná dvojpáčka) dole, takže si nestíniš rukou nahoře u čudlíku a je to ergonomicky lepší. Vlastní mechanika u obou je prakticky stejně dobrá jako u original Mahru.Milan199 píše: ↑20. 12. 2025, 1:17 Někdy je to zdánlivé použití nesmyslně přesného měřidla i rozumě odůvodnitelné.
Ty Mahry jsem vytahal na smetišti z bordelu a kupodivu přežily. Ten kus na obrázku měl toleranci +-0,1. Ale když zákazník viděl čím to měřím - byl spokojený. Kromě toho to měřidlo má rozsah přesně jako toleranční pole. Měřicí dotek má plošku asi 8mm // trefit se hodinkama s kuličkou je oser // a tím tlačítkem si dotek nazdvihneš. Dělá se s tím mnohem lépe nežli s hodinkama.
presnost.png