Kam vyhodit neuplny elektroodpad
Nevite někdo, proč sběrné dvory, či jiné firmy zabívajíci se odpady vyžadují aby odevzdávané elektrospotřebyče byli úplné?
Respektive mi jde o to, kam mohu vyhodit naopříklad jen plošňáky, aby to bylo ekologicky správně.
Mám spoustu elektrokomponentů, z rozebraných věcí a nevím co s tím. Nechce se mi to házet do smíšeného odpadu, aby to skončilo na skládce.
Třeba teď tu mám rozkuchaný vysavač, ze kterého jsem použil kabel do jiného vysavače a nechce se mi ho skládat do kupy. Šroubky bych si nejradši nechal, plasty dám do plastu, kovové věci do kovu, ale co s motorem? Ten se mi třídit na měď a kov nechce. Dále mi zůstane plošňák pravděpodobně s tyrystorem, potenciometr a káblíky.
V dobách když jsem začínal s Linuxem, tak jsem nevěděl, jaký hardware bude potřeba a tak jsem sbíral vše, co mi kdo donesl, teď už vím, že to nevyužiju, tak to chci vyhodit. Celé počítače odvezu do Datartu, ale mám hromadu starých zdrojů, motherboardů 486, ramek 512MB, paralelní porty .....
Navíc syn má 9let a je zvýdavý a tak chci aby si staré spotřebiče rozebral, než se vyhodí. Já v jeho věku rozebíral elektronkové televize, on byl nadšený z rozebírání plazmy. Ovšem už nás nebavilo tu plazmu opět skládat.
Je tady někdo, komu třídění není lhostejné?
Respektive mi jde o to, kam mohu vyhodit naopříklad jen plošňáky, aby to bylo ekologicky správně.
Mám spoustu elektrokomponentů, z rozebraných věcí a nevím co s tím. Nechce se mi to házet do smíšeného odpadu, aby to skončilo na skládce.
Třeba teď tu mám rozkuchaný vysavač, ze kterého jsem použil kabel do jiného vysavače a nechce se mi ho skládat do kupy. Šroubky bych si nejradši nechal, plasty dám do plastu, kovové věci do kovu, ale co s motorem? Ten se mi třídit na měď a kov nechce. Dále mi zůstane plošňák pravděpodobně s tyrystorem, potenciometr a káblíky.
V dobách když jsem začínal s Linuxem, tak jsem nevěděl, jaký hardware bude potřeba a tak jsem sbíral vše, co mi kdo donesl, teď už vím, že to nevyužiju, tak to chci vyhodit. Celé počítače odvezu do Datartu, ale mám hromadu starých zdrojů, motherboardů 486, ramek 512MB, paralelní porty .....
Navíc syn má 9let a je zvýdavý a tak chci aby si staré spotřebiče rozebral, než se vyhodí. Já v jeho věku rozebíral elektronkové televize, on byl nadšený z rozebírání plazmy. Ovšem už nás nebavilo tu plazmu opět skládat.
Je tady někdo, komu třídění není lhostejné?
Naposledy upravil(a) zz912 dne 27. 12. 2025, 3:04, celkem upraveno 1 x.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
-
soustružník
Kompletnost asi žádají, aby neodbornou demontáží nedocházelo k úniku nebezpečných látek, třeba freonů z chladniček nebo těžkých kovů z výbojek. Možná i aby jim nikdo nevybral dražší součásti. Já to nosím do kontejneru v Lidlu při cestě na nákup. I jinde jsou kontejnery na drobnější elektroodpad, kde není žádná obsluha, která by lpěla na kompletnosti zařízení. S něčím o velikosti dnešního televizoru ale nevím.
Naposledy upravil(a) soustružník dne 27. 12. 2025, 3:15, celkem upraveno 1 x.
Dík za tip.soustružník píše: ↑27. 12. 2025, 3:04 Já to nosím do kontejneru v Lidlu při cestě na nákup. I jinde jsou kontejnery na drobnější elektroodpad, kde není žádná obsluha, která by lpěla na kompletnosti zařízení. S něčím o velikosti dnešního televizoru ale nevím.
No, na komponenty vysavače a motherboardy, to asi bude řešení.
Ovšem zajímá mě, jestli to má i hlubší význam.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
A koukal jsi se teď někdy v posledních letech za kolik se prodávají 486 na Aukru ???
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Hlubší význam je obchod s druhotnými surovinámi.....
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
-
zverodoktor
Ahoj,
U nás motory vykupujú na váhu v zberných surovinách. Ostatné hádžem do elektroodpadu v Hornbachu.
U nás motory vykupujú na váhu v zberných surovinách. Ostatné hádžem do elektroodpadu v Hornbachu.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Přiznám se, že ani nevím co to je. Pojmem 486 jsem myslel starý vrak.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Na fotkach mas 2x grafickou kartu, a postupne 3x mother board, asi i s procesorem pod tim chladicem/vetrakem.
Ja to hazim do drobneho elektroodpadu (takovy ten kontejner s otocnym vhacovacem - nekdy tam uvizne bezdomovec nebo jiny vybirac
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...