Jakou 3d tiskárnu (fdm) na funkční díly a vhodné filamenty

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Modros

8. 1. 2026, 9:50

Já to spíš beru jako etalon....když nakupuju prumyslovou tiskárnu tak chci aby zvládla PEEK.....nemluvim o tom že budu z PEEK tisknout vše....je to taková latka

ne že koupim tiskárnu která to neumí a za pul roku budu řešit že pro konkretní aplikaci nejsem schopen ten pokročilej materiál zpracovat

pak je druhá stránka věci a to ta že tisk těchto materiálů už neni o zapnutí tiskárny a čekání na vysledek

kdo někdy tisknul tyto materiály tak ví že to je peklo i na tiskárně za pul mega a o tisku už je dobré něco vědět.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
elbarto

8. 1. 2026, 10:11

.. máte kucí z PEEK něco natištěné a můžu to vidět ? Vysoké teploty, vysoká cena, žíhání .. to už je opravdu jiná liga.
packa

8. 1. 2026, 10:35

přesně jak píše modros , : Já to spíš beru jako etalon....když nakupuju prumyslovou tiskárnu tak chci aby zvládla PEEK.....nemluvim o tom že budu z PEEK tisknout vše....je to taková latka
marekzcke

8. 1. 2026, 11:12

Akorat ze konstrukce tiskarny pro PEEK ma sve specifika a jsou bohuzel v neprospech beznym materialum jako PLA, PETG napr spatnym ofukem na previsech. A bohuzel i k ABS, protoze tento material jde jinak tisknout vysokou rychlosti a tiskova hlava pro PEEK takove akcelerace nedava (tezsi, vodou chlazeny hotend). Za mne se to papirove tvari jako univerzal a proto by bylo zajimave videt stroj a vytisky v praxi.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Modros

8. 1. 2026, 11:15

na tisk PLA si z toho nekolikaset tisícového rozpočtu muže koupit Bambulabku za 11 tisíc...

stejně bude potřebovat pokrejt prototypovou část z nejlevnějších materialu jako je PLA...přece to nebude dělat na iDEXU za 300 tisíc

musí vědět on co a jak bude dělat a co k tomu potřebuje za vybavení

Já veškeré prototypy tisknu na otevřené tiskárně kam vidím v prubehu tisku.....a potom to leze do tiskárny zakrytované na odpovidající material...

žádné univerzální zařízení neexistuje v žádném odvětví....viz frézování na vrtačce, broušení na frézce a podobný kokotiny
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2026, 11:44

Pokud mají rozpočet několik set tisíc, určitě by nebylo marné spíš než jednu "super" tiskárnu koupit třeba 3. Jednu drahou, jednu FDM na všechno, jednu SLA.
SLA otevírá úplně nové možnosti v tisku. Hlavně co se detailu a přesnosti týče. Navíc ty tiskárny jsou tak levné že pro firmu to je naprosto minimální investice.
Nemusí-li mít firma všechno s certifikátama a službama samozřejmě.

Navíc když máš 3 tiskárny, nemusí tě tolik srát když jedna zrovna nejede. A to mi přijde samo o sobě dost dobrý bonus.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Modros

8. 1. 2026, 11:48

takže pro shrnuti

soft vybavení zřejmě vlastníte
tiskárny
sušení veškerých materialů až do 150 stupnu včetně žíhání
skladování materialu a udržení vlhkosti v rozumné míře do vysoušení před tiskem

někoho kdo tomu rozumí

naklady a čas na skladování, sušení, žíhání, vytvrzování taky neni zanedbatelné
Přílohy
image0.jpeg
image1.jpeg
image2.jpeg
image3.jpeg
packa

8. 1. 2026, 2:14

Tak já osobně bych to chtěl takto : jednu bambulab na běžné věci a modely na pohled a prezentaci , druhou která by dala technické plasty - peek je extrém , ale občas zákazník přijde s požadavkem a "přesně ví co tam chce " a nejede přes to vlak .Většinou by se tam měl tisknout polyamid plněný sklem PA6 , PA12 a podobné .
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“