Sacky na skladovani filamentu
https://www.aliexpress.com/item/1005007984157055.html
Je to k necemu? Pouzivate je nekdo? Na materialy se kterymi prubezne delam mam skrinku se silikagelem, ale mam spoustu takovych co pouziju jednou za cas a ty mi tam zbytecne zabiraji misto, tak bych je chtel dat nakam do skrine. Funguje to vubec jako ochrana proti vlhkosti? A udrzi to "vakuum" dlouhodobe? Nechtel bych to kazdy mesic znova vysavat. Mel jsem kdysi takove jakesi na potraviny, a ty byly k nicemu. Za chvili se do nich dostal vzduch. Takze mne zajima, jestli je tohle lepsi, nebo jsou to jen vyhozene penize.
Je to k necemu? Pouzivate je nekdo? Na materialy se kterymi prubezne delam mam skrinku se silikagelem, ale mam spoustu takovych co pouziju jednou za cas a ty mi tam zbytecne zabiraji misto, tak bych je chtel dat nakam do skrine. Funguje to vubec jako ochrana proti vlhkosti? A udrzi to "vakuum" dlouhodobe? Nechtel bych to kazdy mesic znova vysavat. Mel jsem kdysi takove jakesi na potraviny, a ty byly k nicemu. Za chvili se do nich dostal vzduch. Takze mne zajima, jestli je tohle lepsi, nebo jsou to jen vyhozene penize.
Mám podobně vypadajici (modrý pruh s dvojitym bezzubym "zipem"), relativně tuhá fólie, v rohu takový odsavaci ventilek. K zatahovani je takový nandatelny/odendatelny plastový bazmek, ale dá se i samotnými prsty.
V řádu týdnů nepozoruji ani úbytek vakua ani nestabilitu (narustani) vlhkosti. Uvnitř vzdy asi 100g silikagelu a ten digitální vlhko/teploměr. Týká se několika desítek pytlíku.
Ovsem co ve skutečnosti koupíš, je ve hvězdách... jako obvykle na Aliku.
Edit: nemám z Aliku, ale asi z Temu (kupoval mi synek).
V řádu týdnů nepozoruji ani úbytek vakua ani nestabilitu (narustani) vlhkosti. Uvnitř vzdy asi 100g silikagelu a ten digitální vlhko/teploměr. Týká se několika desítek pytlíku.
Ovsem co ve skutečnosti koupíš, je ve hvězdách... jako obvykle na Aliku.
Edit: nemám z Aliku, ale asi z Temu (kupoval mi synek).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Ahoj, na zkoušku jsem to kdysi vzal, ale jak píšeš podtlak dlouhodobě neudrží.. Teoreticky by se to dalo na dlohodobé uskladnění použít po preventivním přelepení vstupu a ventilu izolepou, ale nakonec jsem sehnal ze šrotu šikovné barely/plechovky od barev s pákovým uzávěrem, do jedné se vejdou 4 špulky a ponožka silikagelu, ale sám nevím kde bych sehnal dalšít256 píše: ↑10. 1. 2026, 8:07 https://www.aliexpress.com/item/1005007984157055.html
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz mas vevnitr silikagel a uzaver skoro da vakuum tak asi neni uplne duvod resit neco dal ne? Vymena vzduchu s vencim na 99.9999% omezena a vlhko normalne preleze do siliky. Vakuum nebo teplo plmuze uvolnit z filamentu ale zasadni je cas.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ako pise robokop. Staci suche prostredie. Kedysi som nakupil par setov napr z hotend.cz a udrzia vakuum prakticky natrvalo.
Lenze zabalovat do toho cievky ma rychlo preslo. Tiez si treba davat pozor na to aby mimo cievku nepresahoval filament, pretoze to moze pod vakuuom obal prepichnut. Filamenty s plnivom byvaju krehke a tak ich nejde poriadne 2x pretiahnut otvormi v cievke na to urcenymi a zabranit presahom prakticky nejde. Tiez je riziko preseknutia obalov pri skladovani cievok na seba.
Teraz to mam preto tak, ze cievky skladujem v cca 50l plastovych boxoch s granulami. Je to rychle a trvale riesenie.
Lenze zabalovat do toho cievky ma rychlo preslo. Tiez si treba davat pozor na to aby mimo cievku nepresahoval filament, pretoze to moze pod vakuuom obal prepichnut. Filamenty s plnivom byvaju krehke a tak ich nejde poriadne 2x pretiahnut otvormi v cievke na to urcenymi a zabranit presahom prakticky nejde. Tiez je riziko preseknutia obalov pri skladovani cievok na seba.
Teraz to mam preto tak, ze cievky skladujem v cca 50l plastovych boxoch s granulami. Je to rychle a trvale riesenie.
Naposledy upravil(a) marekzcke dne 10. 1. 2026, 10:15, celkem upraveno 1 x.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
ty sáčky jsou strašně nachylné na procvaknutí o špulku, všechny netesnící jsem vyhodil a když to prenáším tak s tím chodím jak s nestabilnim plutoniem pokládám to na měkou podložku
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
-
zverodoktor
Čarovné heslo do vyhľadávania je "plechové vedro s obručou". Mávajú dodávatelia farieb, ale aj Allegro.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Zamyšlení do nového roku
Cca poslední rok je prakticky nejčastějším tématem 3D tisku - sušení, skladování a další podobné. Až si říkám, jestli jsem něco nepodcenil. Tisknu už poměrně dlouho Ultimaker 2+ jsem kupoval když to byla novinka. Filamenty mám v origo krabicích, jen tak v pytlíku (kvůli nečistotám). Mnohé z nich jsou už docela staré. Minulý týden jsem dotisknul zbytek PLA, které jsem dostal s Ultimakerem - cca 8 let na vzduchu.
Za celou dobu jsem měl s filamentem problém 2x. Nejdříve PLA plasty Mladeč - malé špulky červená a zelená.
Oba filamenty se lámaly (byly prakticky nové), řešení problému byl návrat k původnímu držáku filamentů (Ultimaker3). Druhý problém byl se silonem. Tehdá byl fakt drahej. Kolega mi dovezl zbytek z firmy, kde ho vyřadili kvůli vlhkosti. Tisknou se z něj nedalo. Udělal jsem si izolovanou vytápěnou bednu - teplotu jsem zkoušel 50°C až 80°C a nic. Nakonec jsem dal špulku do exhaustoru, teplota cca 50°C a trápil jsem to celý den a noc vývěvou. Tak tady se to zlepšilo, ale jen trochu 30% +-. Poslední pokus jsem dal na VŠCHT u kamarádů.
Odpověď - proč myslíš že ten filament vyhodili a nezkoušeli si ho vysušit sami.
Od té doby se tím nezatěžuji.
- mám tak kvalitní nevlhké prostory?
- není to 2,85mm tlustým filamentem?
- jak navlhne PET-G nebo ABS?
- proč ve velké firmě mají složené filamenty ve skladu bez klimatizace v pytlích
- proč ve stejné firmě vyhodili výrobu za dvě hodiny kvůli zvýšené teplotě tavení o 5 °C!!!?
- není jenom šikovný bussines plán výrobců?
- může plastová, trochu vyhřívaná krabice s pytlíkem silikagelu vysušit kromě vzduchu i filament?
Cca poslední rok je prakticky nejčastějším tématem 3D tisku - sušení, skladování a další podobné. Až si říkám, jestli jsem něco nepodcenil. Tisknu už poměrně dlouho Ultimaker 2+ jsem kupoval když to byla novinka. Filamenty mám v origo krabicích, jen tak v pytlíku (kvůli nečistotám). Mnohé z nich jsou už docela staré. Minulý týden jsem dotisknul zbytek PLA, které jsem dostal s Ultimakerem - cca 8 let na vzduchu.
Od té doby se tím nezatěžuji.
- mám tak kvalitní nevlhké prostory?
- není to 2,85mm tlustým filamentem?
- jak navlhne PET-G nebo ABS?
- proč ve velké firmě mají složené filamenty ve skladu bez klimatizace v pytlích
- proč ve stejné firmě vyhodili výrobu za dvě hodiny kvůli zvýšené teplotě tavení o 5 °C!!!?
- není jenom šikovný bussines plán výrobců?
- může plastová, trochu vyhřívaná krabice s pytlíkem silikagelu vysušit kromě vzduchu i filament?
.. vakuum to rozhodně neudrží. Ono to snad z principu zámků ani nejde. Do středu dám vlhkoměr, na boky 2 velké banány se silicou. Vycucnu a běhěm cca 24 hodin to klesne někde i kolem 15. Další dny to vacum pomalu ztrácí. U PLA přes všechny polemiky jsem nikdy rozdil nepozoroval u zbytku matrošů to už význam dává.t256 píše: ↑10. 1. 2026, 8:07 https://www.aliexpress.com/item/1005007984157055.html
Je to k necemu? Pouzivate je nekdo? Na materialy se kterymi prubezne delam mam skrinku se silikagelem, ale mam spoustu takovych co pouziju jednou za cas a ty mi tam zbytecne zabiraji misto, tak bych je chtel dat nakam do skrine. Funguje to vubec jako ochrana proti vlhkosti? A udrzi to "vakuum" dlouhodobe?
Okolo roku 2000 jsem jezdil programovat do firmy co vakuově "lisovala" z desek ABS. Většinou se jednalo o vícevrstvé desky ABS - recyklát ABS - UV ABS.
Materiál // desky // se musel přikrýt i na obědovou přestávku. Na konci směny naházeli na poslední desku sáčky se silikagelem, Přikryli igelitem a oblepili páskou. Pokud to obsluha neudělala byla minimálně vrchní deska na vyhození.
Firma byla v patře, bylo tam sucho a většinou dost vedro. Vlhkost si nepamatuji.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsem spravne zachytil, vlhkost a tedy vodik z vody meni molekuly a to hlavne pri tisku takze to pak vlastne vytiskne jinej material.
Nejake mene kvalitni spulky to vysuseni v aktivnim boxu nebo v pytliku nebo v horkovzdusne troube 100% dostane ze stavu ze se z toho neda tisknout do stavu ze to tiskne tak nejak vpohode.
Nektere spulky nezachrani vubec nic.
Premiovejsi filamenty jsou mene citlive na vlhkost.
to jsou moje poznatky.
Nejake mene kvalitni spulky to vysuseni v aktivnim boxu nebo v pytliku nebo v horkovzdusne troube 100% dostane ze stavu ze se z toho neda tisknout do stavu ze to tiskne tak nejak vpohode.
Nektere spulky nezachrani vubec nic.
Premiovejsi filamenty jsou mene citlive na vlhkost.
to jsou moje poznatky.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
V suseni flamentu je hodne promennych.
Prvne je potreba si ujasnit ktere filamenty jsou navlhave hodne (PA, PVA, PP,..) a ktere skoro vubec (ABS). A jak se ta vlhkost u nich projevuje (PLA krehne, PETG stringuje, PA bubla,...).
Ja taky ze zacatku roky tisknul ABS bez suseni, pak docela dlouho i PLA bez suseni a krehkost jsem bral jako nutne zlo, vlastnost nekterych levnejsich PLA. A bylo znat, ze nektere PLA tim navlhavanim treba trpely vyrazne min.
Ale s PA, PVA , PC a PETG to suseni proste nutne je. A pro MM tisky je nutne i ulozeni v suchu v prubehu tisku. A chce to vedet jak susit, dobu, teplotu a ze to dava smysl skoro jen horkovzduchem.
Ulozeni v pytlikach jsem vzdal.
Susim naraz treba 10kg filamentu o kterem predpokladam, ze budu v pristich tydnech potrebovat a pak skladuju v suchu ve vyhrivanych suchych AMS nebo ve vyhrivane suche bedne se silikagelem a displejem. Vydrzi to pod 20% i dva mesice, coz mi staci.
Prvne je potreba si ujasnit ktere filamenty jsou navlhave hodne (PA, PVA, PP,..) a ktere skoro vubec (ABS). A jak se ta vlhkost u nich projevuje (PLA krehne, PETG stringuje, PA bubla,...).
Ja taky ze zacatku roky tisknul ABS bez suseni, pak docela dlouho i PLA bez suseni a krehkost jsem bral jako nutne zlo, vlastnost nekterych levnejsich PLA. A bylo znat, ze nektere PLA tim navlhavanim treba trpely vyrazne min.
Ale s PA, PVA , PC a PETG to suseni proste nutne je. A pro MM tisky je nutne i ulozeni v suchu v prubehu tisku. A chce to vedet jak susit, dobu, teplotu a ze to dava smysl skoro jen horkovzduchem.
Ulozeni v pytlikach jsem vzdal.
Susim naraz treba 10kg filamentu o kterem predpokladam, ze budu v pristich tydnech potrebovat a pak skladuju v suchu ve vyhrivanych suchych AMS nebo ve vyhrivane suche bedne se silikagelem a displejem. Vydrzi to pod 20% i dva mesice, coz mi staci.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo