testone píše: ↑26. 1. 2026, 7:08
já bych teda moc neváhal a koupil tu TOS BP12 za 6000 co je na ní nahoře odkaz
moc místa to nezabere, někam do kouta se to vejde a nic lepšího za ty prachy nekoupíš ani nepostavíš ani omylem
univerzální nástrojovka viz to polsko zabere dvakrát tolik místa, jen ten upínací přípravek budeš shánět hodně pracně a přestavovat tu mašinu z broušení něčeho jiného tě začne srát nejpozději při druhém pokusu
tady
https://www.youtube.com/watch?v=gELU6kuw9vs
máš video jak se ta BP 12 hýbe
Asi tak - důležitý je co vůbec chce a potřebuje - mašina se vybírá podle práce a ne že si koupím něco, nevím co, v dezolátním stavu a pak donekonečna (aniž bych tušil jak se to používá a funguje) trolil celý yntenet "odbornýma"

radama na téma "takhle to je nejlepší dělat".
Pokud potřebuje akorát opakovaně ostřit ty poměrně velký pily, a rozhodl se, že to chce dělat sám, tak ta BP12 je asi nejjednodušší volba - ale za předpokladu, že je zgenerálkovatelná a úplná, protože pokud bude něco chybět, tak pravděpodobnost, že to sežene zvlášť je podle mě skoro čistá nula. Ta na tý fotce (pokud si nepletu) nemá celou tu spodní část, co se na ní upíná kotouč.
BP12 uživatelsky neznám, kus ode mě běží (běžela) fungovala v rámci možností použitelně.
Pokud naopak chce ostřit i jiné věci (hoblovací nože, frézy ap.) tak ten polský předmět je jasnou volbou - ale je třeba počítat s tím, že je podstatně větší (půdorysnou plochou), ale furt diametrálně menší, než jakákoli jiná srovnatelná a sehnatelná nástrojovka s pojezdem stolu přes 600mm.
Opět - i nová je taková na generálku - minimálně se musí předělat ten klíňák na plochý řemen (některý verze to už mají od výrobce), předělat dorazy stolu, předělat aretace děličky a další.