Nechtěný offset při houmování osy Y
Zdar pánové. Mám problém s "automatickým offsetem" či jak to nazvat. Popíšu.
Když najedu (ručně) na nulu obrobku a dám nastavit home, tak u osy X se nastaví 0.000.
Když pak totéž udělám s osou Y, po zmáčknutí tlačítka "home Y" tam skočí nula a hned nato se tam nastaví 0.044. Jako kdybych měl někde natvrdo nastavenej offset pro osu Y. Ale nemůžu najít kde. V ini jsem to nenašel. Netušíte, kde to může být? Nejsem si vědom, že bych někdy něco takového úmyslně zadával.
Když najedu (ručně) na nulu obrobku a dám nastavit home, tak u osy X se nastaví 0.000.
Když pak totéž udělám s osou Y, po zmáčknutí tlačítka "home Y" tam skočí nula a hned nato se tam nastaví 0.044. Jako kdybych měl někde natvrdo nastavenej offset pro osu Y. Ale nemůžu najít kde. V ini jsem to nenašel. Netušíte, kde to může být? Nejsem si vědom, že bych někdy něco takového úmyslně zadával.
Nemáš nastavenou rotaci pro osu Y ?
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Mam nieco podobne. Mne sa nastavi 1300mm. Stabilne a opakovane. Fungovat sa s tym da, ale je to naprd.
Kedysi to tam nebolo. Viem, ze som robil dajaku operaciu a posuval som 0,0 mimo stola frezy. Len vratit spat na 0 to neviem.
Kedysi to tam nebolo. Viem, ze som robil dajaku operaciu a posuval som 0,0 mimo stola frezy. Len vratit spat na 0 to neviem.
Tabulku nástrojů mám původní, tedy jen s jedním nástrojem. Mrknu do ní, tohle mě nenapadlo.
O rotaci nic nevím, kde by se nastavovala?
Když tu hodnotu znovu vynuluju, tak tam zase skočí 0,044 (aniž by se to fyzicky hnulo). Když zahoumuju všechny osy a dám G0X1.000Y1.000 (poloměr kuličky sondy) tak to popojede na X=1.000 Y=1.000, dam opět zahoumovat, a výsledek je X 0.000 a Y 0,044.
O rotaci nic nevím, kde by se nastavovala?
Když tu hodnotu znovu vynuluju, tak tam zase skočí 0,044 (aniž by se to fyzicky hnulo). Když zahoumuju všechny osy a dám G0X1.000Y1.000 (poloměr kuličky sondy) tak to popojede na X=1.000 Y=1.000, dam opět zahoumovat, a výsledek je X 0.000 a Y 0,044.
Pokud bys zapisoval do té tabulky, tak bys o tom asi věděl. Nevím úplně přesně CO máš za variantu LCNC, ale existují "chvaty" které lze nazvat "ladění korekcí". Po stisku něčeho // u mě tlačítko END v manuálu // se aktivuje úprava / ladění korekcí a kurzorovým tlačítkem si upravíš korekci třeba délky. A nebo omylem ten Y.
No dobře, ale to se někam uloží. V textovém módu. Kam? Tak to potřebuju najít a smazatMilan199 píše: ↑5. 2. 2026, 12:42 Pokud bys zapisoval do té tabulky, tak bys o tom asi věděl. Nevím úplně přesně CO máš za variantu LCNC, ale existují "chvaty" které lze nazvat "ladění korekcí". Po stisku něčeho // u mě tlačítko END v manuálu // se aktivuje úprava / ladění korekcí a kurzorovým tlačítkem si upravíš korekci třeba délky. A nebo omylem ten Y.
Verzi LCNC mám 2.7.14, na starém MB to má nejmenší latenci.
To se ukládá pořád to té tabulky korekcí.
Ještě mě napadlo co zkusit nějakým commanderem prohledat adresář se softem a hledat tu hodnotu 0,04. To tam zas tak často nebude.
Mrknu se ti v pondělí v práci, nyní se tam nedostanu - hlídám vnučky.
Ještě mě napadlo co zkusit nějakým commanderem prohledat adresář se softem a hledat tu hodnotu 0,04. To tam zas tak často nebude.
Mrknu se ti v pondělí v práci, nyní se tam nedostanu - hlídám vnučky.
Ta rotace se nastavuje pomocí G kódu. Mohla ti zůstat nějaká hodnota rotace z programu co ta mašina vykonávala.
Nastavuje se pomocí G68. Nebo i pomocí cyklu sondy se dá nastavit.
Podle toho jak to popisuješ se mi zdá že by to mohlo být ono.
Každopádně zkus v MDI zadat G69 (zrušení rotace).
Případně ještě G68 X0 Y0 R0 (nastavení nulové rotace)
Nastavuje se pomocí G68. Nebo i pomocí cyklu sondy se dá nastavit.
Podle toho jak to popisuješ se mi zdá že by to mohlo být ono.
Každopádně zkus v MDI zadat G69 (zrušení rotace).
Případně ještě G68 X0 Y0 R0 (nastavení nulové rotace)
Naposledy upravil(a) Lukas_2 dne 5. 2. 2026, 1:53, celkem upraveno 1 x.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Tak jsem to objevil. Záludně to nebylo v ini souborech, ale v souboru linuxcnc.var. Tam jsem původně samozřejmě nehledal.
Všechny hodnoty byly 0.00000, akorát jeden řádek měl 0.0437něco. Tož jsem mu tam dal samý nuly a už je to OK.
Ale jak se to tam dostalo, čert ví. A k čemu je ten soubor, to taky netuším. Možná to sem robokop doplní.
Což je i námět pro r4cv; mrkni do toho souboru, jestli tam nemáš něco jiného, než samé nuly. Je tam asi 100 řídků.
Všechny hodnoty byly 0.00000, akorát jeden řádek měl 0.0437něco. Tož jsem mu tam dal samý nuly a už je to OK.
Ale jak se to tam dostalo, čert ví. A k čemu je ten soubor, to taky netuším. Možná to sem robokop doplní.
Což je i námět pro r4cv; mrkni do toho souboru, jestli tam nemáš něco jiného, než samé nuly. Je tam asi 100 řídků.