Netočí se motory - Vyřešeno - špatný kabel

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
gaminn

19. 7. 2010, 7:37

Asi po sto padesáté, ale už jsem z toho po celodenním bádání na prášky.

Pořídil jsem si 4-osý driver z ebaye a snažím se ho rozchodit. Problém je, že za žádnou cenu nemohu roztočit motory, resp. Mach 3 vůbec signály motorům na příslušných pinech LPT portu neposílá. Jediné, co se dá z Machu ovládat, je zapínání vřetene a Reset tlačítko (po jeho stisknutí začnou motory pískat). Na všechny dráty LPT kabelu jsem se díval osciloskopem, na žádném ani náznak nějakého života (kromě těch dvou zmíněných).

Mám Mach 3 R3.042.040, na PC, zkoušel jsem pouštět DriverTest - ten proběhne v pořádku.

Cokoliv Vás napadne, prosím napiště. Já už fakt nevím co s tím... Díky

EDIT: Z nějaké mě neznámého důvodu se rozešla osa Z. Osy X a Y jsou mrtvé...
EDIT 2: Step signál pro osu Z mám na pinu 3, Y na 14, X na 16. Přehodím-li v nastavení machu step signály pro Z a Y (tj. Z = 14.pin, Y = 3.pin), funguje zase osa Y, zetko stojí. Jako by nebylo možné po jiném pinu než trojce posílat step signál. Dir signály fungují pro všechny osy.
EDIT: Podle všeho může můj mach 3 hýbat jen s piny 1-9 (když jakékoliv ose nastavím pro step nebo i dir signál pin 1-9, tak vše funguje, pokud to je pin třeba 14 nebo 16 tak to nejde).
Naposledy upravil(a) gaminn dne 20. 7. 2010, 11:24, celkem upraveno 1 x.
tomashal
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2010, 11:06

Zkuste otestovat výstupy 14 a 16 pomocí jiného programu, abyste vyloučil nefungující paralelní port. Nebo myslím, že se stav těchto výstupů dokonce mění v průběhu bootování, takže připojte osciloskop a restartujte počítač. Jednou nebo dvakrát by mělo dojít ke změně stavu, u AutoFeed to bude asi jen impuls. Při zkoušení mějte driver pro jistotu odpojený.
packa

20. 7. 2010, 7:52

jedná se o driver tb6560 4axis???????
máš aktivní všechny výstupy v machu pro enable? pro-x-4 a pro -y-17 z-5 a nastaven vždy port1?
po resetu v machu jsou všechny motory zabržděny nebo jde s nějakým točit?
gaminn

20. 7. 2010, 11:25

K propojení jsem použil LPT kabel, co jsem našel doma. Až dnes jsem ho zkoušel proměřit a má propojené jen některé piny. Takže vše vyřešeno. Zase taková pitomost.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“