Box pro laser a ventilační systém

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
PJart

5. 3. 2026, 9:33

Ahoj,
potřeboval bych poradit, jestli je můj systém laser boxu reálný, nebo jestli vidíte možné problémy. Omlouvám se za trochu delší post... zkouším dávat dohromady X tipů a rad z internetu a rád bych to zkonzultoval i se zkušenými lasermany.

Pořídil jsem si diodový laser TTS-20 Pro 20W a gravírování mě baví, ale první DIY laser box není úplně ono... takže si chci udělat upgrade na takovou diodovou věž (viz obrázek). Navíc pracuji jen se dřevem, překližkou a papírem.

Cílem je vytvořit provozně a ekonomicky přívětivý systém, který bude spolehlivě fungovat.
ViewCapture20260302_170048.jpg
První box k laseru byl hodně improvizovaný s odtahem z digestoře nahoře.. nějak to funguje ale od ideálního stavu to má hodně daleko. Na ventilátor se nalepily částice ze zplodin a nevypadá zrovna nejlíp... proto plánuji upgrade na laser věž, která by zvládla pojmout až 3 lasery a měla kvalitní filtraci a odtah zplodin ven skrze fasádu.
Bydlím na vesnici, ale chci filtr, ať už kvůli životnosti ventilátoru a také si tu nechci na dvůr pouštět zplodiny z laseru.
laser_box_2.jpg
laser_box_1.jpg

1) Jakou používáte filtraci pro laser? Při hledání potrubních komponentů jsem narazil na filtrační kazety a zajímalo by mě, jestli by to jako filtrace v pohodě stačilo? Hodí se mít i aktivní uhlí nebo to jen redukuje zápach?
Koukal jsem na nějaké filtrační systémy k laserům, které jsou ale dost drahé.. prakticky jde vždy o kombinaci předfiltru, hlavního filtru a aktivního uhlí.

předfiltr G4
filtr-vzduchu-do-potrubi-pro-zachytavani-necistot-o-200-mm_692.jpg
https://www.ventilatory.cz/filtr-vzduch ... 0-mm-x1692

hlavní filtr F7
mfr-f7__JUiW.jpg
2018-02-14-144609_dfGK.jpg
https://www.ventilatory-shop.cz/produkt ... f-g3-m5-f7

2) Jaký používáte ventilátor na odtah zplodin? Kvůli filtrům a trochu komplikovanějšímu vedení budu potřebovat radiální typ. Ideálně by se mi hodil tenhle fasádní ventilátor, který bych jednoduše namontoval zvenku a ušetřil místo. Jen doufám, že si zvládne poradit s filtry.
prumyslovy-odtahovy-ventilator-venkovni-o-200-mm_1418.jpg
prumyslovy-odtahovy-ventilator-venkovni-o-200-mm_1418 (1).jpg
https://www.ventilatory.cz/prumyslovy-o ... -mm-x11418

3) Dimenze potrubí nastřelená s ChatGPT na 200 pro hlavní větev a 125 pro jednotlivé větve. Balancování a uzavírání větví pomocí manuálních klapek. Pro nejlepší air-flow jsem zvolil kovové potrubí.

4) Jak řešíte promrzání v zimě? Stačí mít hned u stěny klapku, nebo se to ideálně ještě zaizoluje?

5) Proudění vzduchu podobně jako u CO2 přes honeycomb - pasivní nasávání skrze štěrbinu vlevo vpředu nahoře --> honeycomb --> odtah zplodin vpravo vzadu dole

Díky, jestli jste to dočetli až sem a budu si vážit jakékoliv rady! :D
RaS

5. 3. 2026, 7:16

někdo tady kdysi měl homemade systém, kdy do nějaké bedny sypal uhlí a chválil si to, že to funguje a nesmrdí...
ovšem kdo a kdy už netuším.. vím rada k ničemu, ale třeba se přizná a nebo pohledáš a najdeš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubbez

5. 3. 2026, 8:01

To jsem byl já. :)
RaS

6. 3. 2026, 5:19

já už si to moc nepamatuju, a bylo to k tématu odsávání nebo jsi tenkrát řešil jen smrad?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2026, 7:28

pochopil jsem to správně tak, že chceš zvenku nasávat vzduch a pak ho zas vyfukovat ven přes filtr? respektive odkud ten fialový "aktivní přívod vzduchování" ten vzduch bude brát? protože pokud to budeš brát z místnosti, tak to budeš moct "laserovat" tak maximálně přes léto...

tu filtrační kazetu s 200mm mám v dílně, no nakonec jsem koupil originál odsávání k laseru a tuhle nechal k svářečce, u laseru vyhodil ty filtry, natiskl si mřížky na aktivní uhlí abych to mohl v pohodě měnit a nad tím ty bílé filtrační plátna 3x přes sebe, spolehlivě to zachytí kovové částice, měním poměrně často, nicméně ta třetí se jen slabě zbarví a zbytek bordelu vezme předpokládám to uhlí, bez odsávání se to prakticky nedá používat, u toho dřeva a papíru to bude řádově horší
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
lubbez

6. 3. 2026, 8:55

Řešil jsem kompletní odsávání vč. pachového filtru. Provozuji to už hafo let v přízemí bytového domu, kde mám dílnu. Kompletní návod vč. fotek je tady na foru v laserech. (neumím to najít)

Technická k tomu návrhu.
Podle obrázku předpokládám vyšší nasazení. Samo o sobě to toho kouře (a smradu) vygeneruje docela hodně a potrubní ventilátory fakt neodsávají, tedy bude zůstávat kouř v prostoru laseru a v historicky dohledné době to zahumusí optiku.
Použití polovodičových laserů (myslím v této oblasti) je trochu úlet, protože většina diod je proudově našponovaná na doraz a ve výsledku už po pár týdnech klesá výkon. Další problém je uživatelské rozhraní. Na práci s dřevem dává smysl CO2 laser a na gravírování stačí výkon trubky 40W. Cenovka je nízká, ale dají se koupit i použiré stroje (výměna trubky nebo zrcátek je na pár minut), ale je to zařízení které opravdu funguje, je připravené na generování smradu, ale hlavně vydrží docela dlouho (trubka žádově roky při každodenním použití). Samozřejmě SW na řízení a gravírování je uživatelsky přívětivý.
PJart

6. 3. 2026, 9:05

tumlik píše: 6. 3. 2026, 7:28 pochopil jsem to správně tak, že chceš zvenku nasávat vzduch a pak ho zas vyfukovat ven přes filtr? respektive odkud ten fialový "aktivní přívod vzduchování" ten vzduch bude brát? protože pokud to budeš brát z místnosti, tak to budeš moct "laserovat" tak maximálně přes léto...

tu filtrační kazetu s 200mm mám v dílně, no nakonec jsem koupil originál odsávání k laseru a tuhle nechal k svářečce, u laseru vyhodil ty filtry, natiskl si mřížky na aktivní uhlí abych to mohl v pohodě měnit a nad tím ty bílé filtrační plátna 3x přes sebe, spolehlivě to zachytí kovové částice, měním poměrně často, nicméně ta třetí se jen slabě zbarví a zbytek bordelu vezme předpokládám to uhlí, bez odsávání se to prakticky nedá používat, u toho dřeva a papíru to bude řádově horší
Zatím je v plánu vzduch pasivně nasávat z místnosti štěrbinami + trochu se do boxu bude dostávat ze vzduchování air-assistu... v zimě s tím pak asi bude trochu problém, protože se bude nasávat studený vzduch zvenku, že... měl bys pro to nějaké řešení? Přívodní větev s ohřevem?

Napadlo mě ještě zkusit využít filtry na mastnotu, které by zachytily lepivé částice a zbytek by se vyfiltroval přes G4 a F7 kazety.
lapa
medaile za lepsi forum

6. 3. 2026, 9:08

lubbez píše: 6. 3. 2026, 8:55 Řešil jsem kompletní odsávání vč. pachového filtru. Provozuji to už hafo let v přízemí bytového domu, kde mám dílnu. Kompletní návod vč. fotek je tady na foru v laserech. (neumím to najít)
Tady viewtopic.php?t=26119&p=267781
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
PJart

6. 3. 2026, 9:32

lubbez píše: 6. 3. 2026, 8:55 Řešil jsem kompletní odsávání vč. pachového filtru. Provozuji to už hafo let v přízemí bytového domu, kde mám dílnu. Kompletní návod vč. fotek je tady na foru v laserech. (neumím to najít)

Technická k tomu návrhu.
Podle obrázku předpokládám vyšší nasazení. Samo o sobě to toho kouře (a smradu) vygeneruje docela hodně a potrubní ventilátory fakt neodsávají, tedy bude zůstávat kouř v prostoru laseru a v historicky dohledné době to zahumusí optiku.
Použití polovodičových laserů (myslím v této oblasti) je trochu úlet, protože většina diod je proudově našponovaná na doraz a ve výsledku už po pár týdnech klesá výkon. Další problém je uživatelské rozhraní. Na práci s dřevem dává smysl CO2 laser a na gravírování stačí výkon trubky 40W. Cenovka je nízká, ale dají se koupit i použiré stroje (výměna trubky nebo zrcátek je na pár minut), ale je to zařízení které opravdu funguje, je připravené na generování smradu, ale hlavně vydrží docela dlouho (trubka žádově roky při každodenním použití). Samozřejmě SW na řízení a gravírování je uživatelsky přívětivý.
Zkusím pohledat, díky.

Nezkoušel jsi použít kovové filtry na mastnotu (co se dávají do digestoří)? Napadlo mě z toho udělat 1. stupeň filtrace kde by se mohly vychytat mastné částice a G4 a F7 filtry by tak vydržely delší dobu.

Našel jsem ještě jiný ventilátor, který zvládne až 520 Pa a byl by pro můj set-up ideální.
https://www.ventilatory.cz/potrubni-ven ... -mm-x15354

Na svojí diodě TTS-20 Pro 20W jsem odřezal už x projektů a nepozoruji na ní nějaký zásadní pokles výkonu, takže v tom problém nevidím.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“