nenašel by někdo v zásobách jednu kličku na nožovku? Vnitřní čtyřhran na šroub 17 mm.
Díky
Čejka byl první, kdo mě napadl a díky tomu to poptávám tady….RaS píše: ↑8. 3. 2026, 6:38 chtěl jsem tě odkázat na Čejku, ale ta cena mě teda překvapila..
https://www.kovonastroje.cz/klicka-ctyr ... amf-41921/
chatGPT píše: U nožové hlavy soustruhu (držáku nástrojů) se může použít šroub se čtyřhrannou hlavou nebo šestihrannou hlavou. Každý typ má trochu jiné vlastnosti.
Výhody čtyřhranné hlavy šroubu:
Nevýhody oproti šestihranné hlavě:
- Lepší přenos síly při utahování
Klíč má větší plochu kontaktu s hlavou, takže se méně strhává a snese vyšší utahovací moment.- Menší riziko sklouznutí klíče
Plochy jsou širší a kolmé, takže klíč drží stabilněji – to je výhoda při silném utažení nože v nožové hlavě.- Jednodušší a robustní konstrukce
Čtyřhranné hlavy jsou konstrukčně jednoduché a velmi pevné, proto se často používaly u starších strojů.- Lepší manipulace v oleji nebo třískách
Díky velkým plochám se klíč méně smýká i když je všechno od oleje.
Shrnutí:
- Horší přístup v omezeném prostoru – šestihran lze pootočit po 60°, čtyřhran jen po 90°.
- Dnes je běžnější nářadí pro šestihranné hlavy.
Proto se u starších nebo robustních nožových hlav často používal čtyřhran, zatímco u modernějších držáků převládá šestihran.
- Čtyřhran → robustnější, dobře přenáší sílu, méně se strhává.
- Šestihran → praktičtější v omezeném prostoru a dnes běžnější standard.