Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku
než budeme rozvíjet další teorie, tak by to chtělo od tazatele přesný popis situace - rozměry, materiál, nůž, výška nože, upnutí atd
a taky nějakou fotku
abychom nakonec nezjistili, že pokus byl učiněn na nepodepřeném 200 mm vyloženém kusu hlazenky pr. 20 kudlou 1 mm pod osou
(už to tu někdo psal výše)
a taky nějakou fotku
abychom nakonec nezjistili, že pokus byl učiněn na nepodepřeném 200 mm vyloženém kusu hlazenky pr. 20 kudlou 1 mm pod osou
(už to tu někdo psal výše)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
já se těším až tohle téma zhodnotí největší "Ynternetový všudebll" 
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak přikládám info co jsem zjistil a nezjistil
meření pomocí te trubky mi moc nevyšlo protoze mam univerzalku a přírubu + i to co drží přírubu a zaroven je na vretenu (nevim jak se to jmenuje) tak všechny tyhle 3 veci jsou hrozne ale hrozne oklepany takže se to moc merit nedá, ale njak jsem to zkusil dal jsem nejnizsi otacky a rafička se ani nehla (stovkovy ukazatel) tou trubkou jsem kroutil na vsechny strany.
dale kdyz to zapnu na cca 80 otacek tak jsem zjistil co nejspis dela ty vibrace koukam na motor a ten se tam třese jak o zavod a když na 1600 otaček, tak se to třese mín (ma to 3150) tak to mam ale strach provozovat v takovych otackach je to na mě moc rychlý, nebo jestli se takove otačky vubec k necemu pouzivaji ?
a dale vule v supportech na nozovem je v matici dopredu/dozadu 0,3mm - do boku je to nejakych 7 stovek ale nejde už klínovat. na pricnem je v matici dopredu/dozadu 0,1mm a do boku 2 stovky
to je vse co jsem tak nejak zjistil
meření pomocí te trubky mi moc nevyšlo protoze mam univerzalku a přírubu + i to co drží přírubu a zaroven je na vretenu (nevim jak se to jmenuje) tak všechny tyhle 3 veci jsou hrozne ale hrozne oklepany takže se to moc merit nedá, ale njak jsem to zkusil dal jsem nejnizsi otacky a rafička se ani nehla (stovkovy ukazatel) tou trubkou jsem kroutil na vsechny strany.
dale kdyz to zapnu na cca 80 otacek tak jsem zjistil co nejspis dela ty vibrace koukam na motor a ten se tam třese jak o zavod a když na 1600 otaček, tak se to třese mín (ma to 3150) tak to mam ale strach provozovat v takovych otackach je to na mě moc rychlý, nebo jestli se takove otačky vubec k necemu pouzivaji ?
a dale vule v supportech na nozovem je v matici dopredu/dozadu 0,3mm - do boku je to nejakych 7 stovek ale nejde už klínovat. na pricnem je v matici dopredu/dozadu 0,1mm a do boku 2 stovky
to je vse co jsem tak nejak zjistil
-
soustružník
Co takhle shodit z motoru řemeny a zkusit stav jeho ložisek a nasazení řemenice?
Maximální otáčky vřetene s nasazeným sklíčidlem raději nezkoušej. Letící pakna má překvapivě velkou razanci.
Maximální otáčky vřetene s nasazeným sklíčidlem raději nezkoušej. Letící pakna má překvapivě velkou razanci.
co tak napřed reagovat na rady co už dostal + konečně vložil nějakou fotku
Vezmi tu dlouhou plnou tyč, která se neprohýbá - upni jí do sklíčidla a nakonci na ní zatlač v jednom směru a hodinkama měř u vřetena na tý tyči o kolik se ta tyč vychýlí... tzn. o kolik se vychýlí celá soustava tj. čelisti, sklíčidlo, vřeteno. Napiš nám kolik to udělá.
Hlavně to měř ve směru jakým tlačíš.
A vyzkoušej všechny 4 směry - od sebe, k sobě, nahoru, dolu.
Z toho co popisuješ by to mělo být třeba od 0,1 ... 0,4 a víc aby to kreslilo na povrch.
Pak udělej druhý měření se stejnou tyčí a hodinky dej na vršek univerzály a proveď stejné měření stejným postupem.
Tím uvidíš zda jsou na vině univerzála a čelisti.
Když budou výsledky stejné tak to nejspíš bude někde na vřeteni.
Vezmi tu dlouhou plnou tyč, která se neprohýbá - upni jí do sklíčidla a nakonci na ní zatlač v jednom směru a hodinkama měř u vřetena na tý tyči o kolik se ta tyč vychýlí... tzn. o kolik se vychýlí celá soustava tj. čelisti, sklíčidlo, vřeteno. Napiš nám kolik to udělá.
Hlavně to měř ve směru jakým tlačíš.
A vyzkoušej všechny 4 směry - od sebe, k sobě, nahoru, dolu.
Z toho co popisuješ by to mělo být třeba od 0,1 ... 0,4 a víc aby to kreslilo na povrch.
Pak udělej druhý měření se stejnou tyčí a hodinky dej na vršek univerzály a proveď stejné měření stejným postupem.
Tím uvidíš zda jsou na vině univerzála a čelisti.
Když budou výsledky stejné tak to nejspíš bude někde na vřeteni.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
dusantison
Sorry, ale ja už nemožem,predaj sustruh a choď radšej čapovať pivo alebo niečo......a zober so sebou aj Tomáša či ak sa vola ten genius....to sa tiež nedá....a rovno ma moožte aj zmazať.....čaute a veľa vody 
Chtěl bych vědět, co jsi věděl ty v 17ti... jsem rád, že má zájem. Proto jsem ho poslal za tím pánem výše. Když přijde trochu pokorně, tak mu to vysvětlí a řekne mu víc věcí a mnohem zajímavějších než jen o vřetenu. Učenej z nebe nespadl.dusantison píše: ↑4. 4. 2026, 11:54 Sorry, ale ja už nemožem,predaj sustruh a choď radšej čapovať pivo alebo niečo......a zober so sebou aj Tomáša či ak sa vola ten genius....to sa tiež nedá....a rovno ma moožte aj zmazať.....čaute a veľa vody![]()
Ras: no comment. Můžeš začít třeba téma honování, lapování, válečkování, ševingování. Ať víme co v Tobě je. Rád se přiučím.
Tohle mám v kanclu
Naposledy upravil(a) stanik84 dne 4. 4. 2026, 1:45, celkem upraveno 1 x.
-
zverodoktor
Ešte ma napadá, keď si menil tie remene. Motor je na 2 pätkách. Remene motora sa šponujú tlačnou a ťažnou skrutkou na pätke. Dotiahol si obe? Lebo si neviem predstaviť, prečo ináč by ten motor tancoval. Vretenom to nebude. Skontroluj poriadne motor. Mne okrem ložísk čo boli v háji (sú otvorené s vazelínovou naplňou, ktorú skoro s istotou ani u teba nikto za 60 rokov nedoplnil) hrkala o uvoľnený dekel aj uvoľnená vrtula chladenia motora.
P.S.: Jasné, chlapec v tom trochu tápe, ale prehľadnosti informácií by vcelku prospelo, keby tí čo tú SU32 nikdy nevideli si aspoň pred písaním príspevku pozreli ako je ten stroj urobený a čítali čo porbič77 píše.
P.S.: Jasné, chlapec v tom trochu tápe, ale prehľadnosti informácií by vcelku prospelo, keby tí čo tú SU32 nikdy nevideli si aspoň pred písaním príspevku pozreli ako je ten stroj urobený a čítali čo porbič77 píše.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
No já bych prvně chtěl vědět je to tvoje první setkání se soustuhem?
Su 32 je hlučnější soustruh už od výroby.
Ty šílený vibrace jak popisuješ bych viděl v nesouososti uložení univerzály jak popisuješ že u malých otáček je to celkem málo a čím větší tak je to horší....je možný ze máš přírubu na univerzálce volnou na upínacím kuželu (to zjistíš když budeš chtít sundat univerzálku s přírubou dole a popovolení 4 šroubů ti příruba hned hýbe nebo dokonce vypadne bez toho abys do ní ťukl paličků.)
Nebo je možný že univerzálka na přírubě je udělaná navolno na doklepávání do nuly jako na brusce, a je zrovna utáhlá že háže po obvodu.
Abys tyto dvě varianty vyloučil stačí dát magnetický stojánek na lože (nebo na neco co se nehýbe , netočí s univerzálou) a hodinky opřít z vrchu univerzály vyřadit vřeteno a otočit rukou kolem dokola pokud kodinky jsou do cca 0,05mm tak ti to ty hrozný vibrace nedělá. pokud to skáče desetina a víc tak to bude výrobce vibrací taky určitě.
elektro motor se točí stále na stejný otáčny a ty měníš až v převodovce na tomto soustruhu jen přepínáš na motoru zapojení do hvězdy nebo trojúhelníku.
doskákaný obrobek šupinově to může zapříčinit moc vystrčený nůž z nožové hlavy, který se pak chvěje. nůž pokud ti situace dovolí vystrkuj max 20mm při průřezu nože 20x20mm tam by to jistě skákat nemělo.
Strč do univerzály kulatinu prům 30mm a víc, vystrč ju max 30mm ven z univerzály utáhni a stoč na ní průměr.... je tam ta šupinka taky??
Ještě je varianta že náš vyžvýkaný pakny v univerzále a tam pak drnčí ta upnutá kulatina - tam bys je pak musel vytočit.
Ty šílený vibrace jak popisuješ bych viděl v nesouososti uložení univerzály jak popisuješ že u malých otáček je to celkem málo a čím větší tak je to horší....je možný ze máš přírubu na univerzálce volnou na upínacím kuželu (to zjistíš když budeš chtít sundat univerzálku s přírubou dole a popovolení 4 šroubů ti příruba hned hýbe nebo dokonce vypadne bez toho abys do ní ťukl paličků.)
Nebo je možný že univerzálka na přírubě je udělaná navolno na doklepávání do nuly jako na brusce, a je zrovna utáhlá že háže po obvodu.
Abys tyto dvě varianty vyloučil stačí dát magnetický stojánek na lože (nebo na neco co se nehýbe , netočí s univerzálou) a hodinky opřít z vrchu univerzály vyřadit vřeteno a otočit rukou kolem dokola pokud kodinky jsou do cca 0,05mm tak ti to ty hrozný vibrace nedělá. pokud to skáče desetina a víc tak to bude výrobce vibrací taky určitě.
elektro motor se točí stále na stejný otáčny a ty měníš až v převodovce na tomto soustruhu jen přepínáš na motoru zapojení do hvězdy nebo trojúhelníku.
doskákaný obrobek šupinově to může zapříčinit moc vystrčený nůž z nožové hlavy, který se pak chvěje. nůž pokud ti situace dovolí vystrkuj max 20mm při průřezu nože 20x20mm tam by to jistě skákat nemělo.
Strč do univerzály kulatinu prům 30mm a víc, vystrč ju max 30mm ven z univerzály utáhni a stoč na ní průměr.... je tam ta šupinka taky??
Ještě je varianta že náš vyžvýkaný pakny v univerzále a tam pak drnčí ta upnutá kulatina - tam bys je pak musel vytočit.
ty 2 srouby jsou dotahle, jsou tam 3 řemeny první z venka je došponovany na krev druhy tak okorat a treti uplně volny.. to to nevím proc to tak je ale asi už chapu proč tam kdysi byl jen 1 remen veprostred remenicezverodoktor píše: ↑4. 4. 2026, 12:27 Ešte ma napadá, keď si menil tie remene. Motor je na 2 pätkách. Remene motora sa šponujú tlačnou a ťažnou skrutkou na pätke. Dotiahol si obe? Lebo si neviem predstaviť, prečo ináč by ten motor tancoval. Vretenom to nebude. Skontroluj poriadne motor. Mne okrem ložísk čo boli v háji (sú otvorené s vazelínovou naplňou, ktorú skoro s istotou ani u teba nikto za 60 rokov nedoplnil) hrkala o uvoľnený dekel aj uvoľnená vrtula chladenia motora.
vretenem to není to už jsem zjistil ta hlučnost když řadim jakekoliv otačky BEZ PUSTENEHO VRETENE tak hlučnost je porad tak nejak stejna takže nejspis prevodovka a ta samostatna jednotka na posuvy jakmile zapnu vreteno tak je hluk porad tak nejak stejný nemení se, az se dostanu do dilny tak zkusím ten motor naprazdno a kdyztak mu vymenim novy loziska
bohužel jak sjem už psal vyše tak univerzalku a přirubu meřit nemuzu ani tu meziprirubu jak se na ni upina priruba univerzalky je hrozně moc oklepana takze to nejdeovi-ivo píše: ↑4. 4. 2026, 12:44 No já bych prvně chtěl vědět je to tvoje první setkání se soustuhem?
soustružník píše: ↑4. 4. 2026, 10:33 Co takhle shodit z motoru řemeny a zkusit stav jeho ložisek a nasazení řemenice?
ano to zkusím az se dostanu do dilny, stacilo mi tich 1600 toček vic bych tam nepustil, ani nevim tak nejak k čemu tich 1600 nebo az 3150 otacek je dobrych.. pak uz to zni jak kdyby se mel soustruh celej rozletět
- Zdenek Valter
Obávám se, že asi nej radou bylo doporučení staník84 poslat juniora za někým kdo mu to ukáže v reálu.
Bohužel je u našich juniorů často těžké pochopit význam psaného - sám s nimi dělám - kdežto osobní kontakt a praktická ukázka je pokud mají zájem dovede k jádru pudla a často i k vlastnímu poznání. Heuréka!
Ještě k poznámce dusantison - zadupat někoho neznalého do země je projevem vlastní neschopnosti, malosti a ubohosti.
Pro mne budou vždy vzorem lidé, kteří dokáží pomoci skutkem nebo alespoň dobrou radou.
Nepochopil jsem Tvou poznámku:
Úchylkoměr je na jednom místě.
Bohužel je u našich juniorů často těžké pochopit význam psaného - sám s nimi dělám - kdežto osobní kontakt a praktická ukázka je pokud mají zájem dovede k jádru pudla a často i k vlastnímu poznání. Heuréka!
Ještě k poznámce dusantison - zadupat někoho neznalého do země je projevem vlastní neschopnosti, malosti a ubohosti.
Pro mne budou vždy vzorem lidé, kteří dokáží pomoci skutkem nebo alespoň dobrou radou.
Nepochopil jsem Tvou poznámku:
Přeci, na zastavené hlavě není důležité v jakém stavu je její povrch.porbič77 píše: ↑4. 4. 2026, 9:45 Tak přikládám info co jsem zjistil a nezjistil
Úchylkoměr je na jednom místě.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Tady trochu návod - pravda na trochu menším bráškovi 
Vřeteno stojí
Tohle měření dělej na vypnuté mašině!!!
Táhneš konec kulatiny k sobě nebo tlačíš od sebe.
Tlačíš konec kulatiny k loži nebo zdviháš od lože.
Vřeteno stojí
Tohle měření dělej na vypnuté mašině!!!
Táhneš konec kulatiny k sobě nebo tlačíš od sebe.
Tlačíš konec kulatiny k loži nebo zdviháš od lože.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 4. 4. 2026, 3:40, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován