Klony/alternativní "MESA" karty

Odpovědět
Meki

15. 12. 2025, 10:50

Jak tak koukám tak naši šikmoocí kamarádi se už začali zajímat i o LinuxCNC
Screenshot_20251215-231624_AliExpress.jpg
Screenshot_20251215-232653_AliExpress.jpg
Ani rusové nejsou pozadu a už nějaký ten rok pozoruju jak vytváří své "mesa" karty s předponou EP____ třeba EP7i92:
https://www.youtube.com/watch?v=YvDeQ8QtyA0
(Ale třeba jen nemají jinou možnost pokud je u nich dovoz z ameriky zakázaný)

Krásný návod jak sestavit 7i92 od talla83:
https://www.youtube.com/watch?v=WvUAYHD4b94

Je fakt že autor mesa karet nic netají a zveřejňuje podrobnou dokumentaci i zdrojové kody na stránkách mesanet. Dokonce i VHDL soubory pro sestavení vlastních konfigurací. Ale je mi jej líto, nedovedu si představit kolik práce mu muselo dát všechno to sestavit, vytvořit hostmot2, vytvořit prográmek mesaflash, všechny VHDL soubory (když jsem si jimi ze zvědavosti listoval, myslím že to nemohl dát dohromady běžný smrtelník :shock: ), SmartSerial a spoustu dalších...

Co si o tom myslíte vy?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2025, 1:46

Ocekavatelny vyvoj
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pipik

9. 4. 2026, 9:44

Tak trochu si myslím že Peter Wallace to tak trochu bere jako že s tím nemá problém. Když tak pozoruju jeho neskutečnou aktivitu a ochotu sdílet informace tak mi přijde že to vlastně dělá jako opensource a je rád pokud se jeho práce ujmou další.
A že by někdo vyráběl klony? Když jsem se jich před rokem ptal jestli by byli schopni dodat cca 100ks karet 7i96s během půlroka, tak odpověď byla trochu rozpačitá, vyznělo to jako že na to nemají tak úplně kapacity. Tak dělají to v garáži někde v LA, jsou na to asi tři a osazují to sami. Takže to že někdo vyrobí další jim asi žíly netrhá.
Upřímně, asi by byla i škoda kdyby využití té neskutečné práce na vývoji co na tom PCW nechal bylo omezeno kapacitou výroby samotných karet.
Je pak samozřejmě otázka jestli to bere jako že chce zaplatit ty roky vývoje, nebo to prostě vyvíjel z nadšení a je spokojen z prodeje karet samotných. I takoví lidé existujou.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Meki

9. 4. 2026, 12:04

To by mě zajímalo. Dlouho jsem si myslel že mesy jsou jeho byznys, obživa, jinak mi nedávalo smysl že by to vše dělal a už tolik let po sobě. Pak jsem se od ZZ912 dozvěděl podivuhodně malé čísla co se týká výroby karet, a i ty jsi vlastně psal to samé při hromadných nákupech mesa karet. Na uživení to, zdá se, opravdu není.

Patří mu můj velký obdiv. Nedovedu si představit ty znalosti aby napsal ovladač hm2, VHDL kod pro FPGA a mnoho dalšího jako SmartSerial atd. a pak vytvořil vlastní PCB a vše zprovoznil. Navíc na profi úrovni - návody, chybové hlášky atd. On nemůže být běžný smrtelník, to je vyloučeno :lol: . No a pak přijde někdo kdo zkopíruje PCB, napíše si na ní svůj název, nalije do toho tuny práce od PCW a má hotovo :lol:

Ta podpora je navíc další obdivuhodná vlastnost - nejen že odepisuje na dotazy na EN foru, tvoří kody některým uživatelům na míru, ale také vyvíjí nové karty (ethernet, nebo když přišla čipová krize - náhrada Spartanu za Trion) a to už po mnoho let. Pokud ho to neživí tak by se daly očekávat výpadky - rodina, bydlení, práce atd.. tak jak to v životě každého chodí, ale nic takového jsem nezaznamenal (teda kromě kapacitních problémů výroby mesa karet) na en foru je aktivní stále už po mnoho let. Jak píšu, asi nesmrtelník :lol:
Sancho Panza

9. 4. 2026, 2:21

Meki píše: 9. 4. 2026, 12:04 To by mě zajímalo. Dlouho jsem si myslel že mesy jsou jeho byznys, obživa, jinak mi nedávalo smysl že by to vše dělal a už tolik let po sobě. Pak jsem se od ZZ912 dozvěděl podivuhodně malé čísla co se týká výroby karet, a i ty jsi vlastně psal to samé při hromadných nákupech mesa karet. Na uživení to, zdá se, opravdu není.

Patří mu můj velký obdiv. Nedovedu si představit ty znalosti aby napsal ovladač hm2, VHDL kod pro FPGA a mnoho dalšího jako SmartSerial atd. a pak vytvořil vlastní PCB a vše zprovoznil. Navíc na profi úrovni - návody, chybové hlášky atd. On nemůže být běžný smrtelník, to je vyloučeno :lol: . No a pak přijde někdo kdo zkopíruje PCB, napíše si na ní svůj název, nalije do toho tuny práce od PCW a má hotovo :lol:

Ta podpora je navíc další obdivuhodná vlastnost - nejen že odepisuje na dotazy na EN foru, tvoří kody některým uživatelům na míru, ale také vyvíjí nové karty (ethernet, nebo když přišla čipová krize - náhrada Spartanu za Trion) a to už po mnoho let. Pokud ho to neživí tak by se daly očekávat výpadky - rodina, bydlení, práce atd.. tak jak to v životě každého chodí, ale nic takového jsem nezaznamenal (teda kromě kapacitních problémů výroby mesa karet) na en foru je aktivní stále už po mnoho let. Jak píšu, asi nesmrtelník :lol:
Peter (pokud si dobře pamatuju) má firmu někdy od cca 1985-7 a když jsem se teď narychlo podíval do našeho digitálního muzea :? tak bývalý kolega (co už je dáááávno v důchodu) někdy už v roce 2002 s ním řešil věci ohledně toho, jak zprovoznit RedHat 5.2 a RTL patch z New Mexico Tech.
Takže ano, je asi nesmrtelný, určitě není normální a tyhle karty ho opravdu neživí. A až jednou nebude, tak takoví neuvěřitelní už nikdy nebudou. Samozřejmě nedokážu vyloučit (prostě nevím) že to náhodou není otec a syn, se stejným jménem.
Jinak původní patche "normálního" linuxu na RTL kernel jsou právě z New Mexico Institute of Mining and Technology - někdy tak lehce po r. 98
Sancho Panza

9. 4. 2026, 2:40

btw - pokud by někdo toužil objevit dávnou historií - tak úplně první karty, co EMC používalo byly ServoToGo pod ISA http://alvarestech.com/temp/tcn/www.gra ... ochure.pdf
a manuál pro HW revizi 1996 https://bdml.stanford.edu/twiki/pub/Hap ... Manual.pdf
První "levná" karta pro komutátorový serva byla od Jona Elsona - cca rok tak 2005 - všechno to neuvěřitelně furt na netu je
https://pico-systems.com/pwmservo.html
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2026, 9:34

Sledoval jsem to relativne od pocatku. Ledasco i vyzkousel. Hezke vzpominky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pipik

10. 4. 2026, 9:14

Meki píše: 9. 4. 2026, 12:04 na en foru je aktivní stále už po mnoho let. Jak píšu, asi nesmrtelník :lol:
Tak to si můžu odšrktnout ze svýho bucket listu "mluvit s nesmrtelným" :D
Když jsem před rokem a půl objednával ty naše hromadný objednávky, tak jsme si telefonovali :)
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“